Keskustelut Puukauppa hankintakauppa

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 453)
  • hankintakauppa

    Millä selittyy, että kuusitukista maksetaan hankintana vähämmän kuin pystykauppapäätehakkuulla? Joo, toki on puuyhtiöille logistisesti helpompaa pitää korjuuketju omissa näpeissä, mutta ei sen nyt pitäisi noin rajuna hintavaikutuksena näkyä. Kuulostaisi kilpailuoikeuden näkökulmasta kestämättömältä.

  • Tikkula Tikkula

    Tiedän että on isäntä myynyt puunsa pystyyn tietylle firmalle, joka on .maksanut taksan mukaan hakkuun isännälle jolla oma moto. Avohakkuu pystykauppa. Vaatii luottamusta puolin ja toisin,  Ja aikaakin tapauksesta on, en tiedä kävisikö nykyään.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei käy enää nykyään, joskus parikymmentä vuotta sitten ostomiehillä oli jotain päätäntävaltaa puunkorjussa ja saattoivat hyväksyä ulkopuolisen motomitan. Enää se ei onnistu, koska kaikki moton tiedot  menee yhtiön tietojärjestelmään ja sehän on osa kirjanpitoa. Sinne ei tietoja voi lisätä eikä poistaa kuka tahansa.

    Jätkä

    On myös sellaisia koneurakoitsijoita, jotka omistavat metsää ja saattavat olla jopa ostavan firman kanssa urakointisuhteessa. Tällöinhän on oltava luottamus kunnossa.

    Kerran olen myynyt hankintakuitua kohtalaisen määrän siten, että laitoin pinon mittauksen edellyttämään kuntoon ja samalla mittasin, paljonko siinä on. Soittelin ostomiehelle, joka sitten tokaisi kysymyksen: ”Paljonko niitä on”?  En ollut varautunut, joten en pystynyt valehtelemaan siinä tilanteessa yhtään – ja sanoin saamani määrän. Hän laittoi mittaustodistuksen minulle, allekirjoitin sen ja lähetin sen hänelle. Se oli siinä!

    Jovain Jovain

    Olen aina ollut siinä käsityksessä, että mittaus (motomitta) on molempia osapuolia sitova ja molempia osapuolia palveleva, eli voidaan käyttää molempien osapuolien puiden mittaukseen, niin hankintakaupan kuin pystykaupan puiden mittaukseen. Voin olla väärässäkin.

    Olen ollut myös siinä käsityksessä, että metsänomistajien puiden mittaus edellyttää koulutusta. Koulutuksella ainakin metsänomistajien motomitan hyväksymistä voitaisiin edistää.

    A.J miten lienee mhy valmiudet tällä hetkellä, löytyykö valmiutta metsänomistajan puiden mittaukseen ja koneiden kalibrointiin. Tarvetta voisi olla laajemminkin metsänomistajien koneiden kalibrointiin ja mittaukseen.

    Jätkä

    Metsänomistajille pitäisi löytyä selkäranka ja moraali, joka vaatii rehellisyyteen. Sellainen henkilö, joka ei pysty tekemään moottorisahalla laatuvaatimukset täyttäviä tukkeja, ei pysty siihen myöskään hakkuukoneella.

    Kun metsään jää kolmasosa hakatusta puutavarasta, jota sitten polttopuuksi ajetaan savotan valmistuttua viikkokaupalla, ei luottoa lisää.

    MHY:llä olisi toki valmius hakkuukoneiden kalibrointiin ja hakattujen puiden poisajamisen kontrollointiin, mutta kuka sen maksaisi? Ostajan siitä pitäisi maksaa, mutta epäilyttää maksuhalut.

    Metsänomistajat ovat ihan itse pelanneet itsensä paitsioon hankintakaupoista käyttäytymällä niin, että minkäänlaista luottamusta ei ole jäljellä.

    Tolopainen Tolopainen

    Jovainilla ei ole edes peruskäsitteet selvillä, nykyjärjestelmässä ei ole mitään epäselvää. Olishan se aika erikoista, jos vain motomitta kelpaisi hankintapuiden mittauksessa. Nyt hankintakauppaa on helppo tehdä, kun ei tarvitse itse huolehtia puiden mittauksesta. Nuo Jätkän pöpinät tukkien laadusta on myös aika omituisia, ei siinä ostaja mitään menetä nykyisin, että saha raakkaa hankintatukeista 10%, ne menee kuitupuuna sellutehtaalle, eikä saha niistä mitään maksa. Raakkeja tulee myös moton tekemistä tukeistä vähintään 5%. Nykyisin tukkien laatuvaatimukset on niin tiukat, että raakkimäärät johtuvat enenmmän järjestelmästä kuin tukkien laadusta.

    Per Ä Reikäs

    Mää hankinta hakkaajana ja ihan kaiken itse tehneenä olen saanu tukeista 60/m3 sekalaisista havukuiruista yli kolkyt ekua,koivut menee polttopuiksi;)

    Tehdas ja vaaka mitannu

    Mites muilla?

     

    Jovain Jovain

    Ei ole väitetty, että vain moto mittaisi.

    Onhan tuo aika aikamoinen tilanne. Sanoisin, että ammattiyhdistysliike on ottanut vallan metsissä ja pitävät siitä huolen etuuksistaan. Metsänomistajat eivät saa omistaa metsää ei ainakaan omistaa kalustoa, eivät käyttää sitä ja jos käyttävät, mittaustulosta ei hyväksytä. Mitä muuta tämä on kuin metsäomaisuuden ja metsätyön kansallistamista, käyttämistä  yhteiskuntahyväksi. Mikä metsänomistaja se sellainen on, joka menee klusterin housuihin ja nousee vastaan sitä toista metsänomistajaa.

    Puuki

    Kyllä ne MHY:n urakoitsijan motomitatut kuitupuut kelpaa käsittääkseni sellutehtaille. Myhistykset on nykyään yksi ostaja ja samalla tavalla kontrolloitu mitta tehdaspäässä kuin muillakin.  Motomitan mukaan ainakin myyjälle ja korjuun tekijöille maksetaan.  Melkein yksilysti mitataanko puut sitten uudestaan vastaanottopäässä. Sahayritykset mittaa tukit ja erottelee raakit sahalla.   Jos joku yksityinen alkaa urakoimaan , niin mittaus tapahtuu vastaanotossa ja itse voi kalibroida motomittansa ja kontrolloida sillä tehdasmittausta.

    Mo:n mahdollisesta epärehellisyydestä puun mittauksessa ei tietenkään seuraa mitään positiivista , kuten ei seurannut ostajien epärehellisyydestäkään kartellien aikaan.

    Jätkä

    Joovanilla on jo AY-liikekin hampaissaan. Kyllä suljetun hoitopaikan löytäminen olisi pelastus ainakin hänelle. Ei nuo hänen jorinansa ole tästä maailmasta.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 453)