Keskustelut Puukauppa hankintakauppa

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 453)
  • hankintakauppa

    Millä selittyy, että kuusitukista maksetaan hankintana vähämmän kuin pystykauppapäätehakkuulla? Joo, toki on puuyhtiöille logistisesti helpompaa pitää korjuuketju omissa näpeissä, mutta ei sen nyt pitäisi noin rajuna hintavaikutuksena näkyä. Kuulostaisi kilpailuoikeuden näkökulmasta kestämättömältä.

  • mehtäukko

    Ka mo:t eivät ole suljettu minkään klusterin komeroon vaikka Jovain siellä pimeässä ryskääkin.

    Ja mo:n ei pidäkään vaatia kuuta taivaalta, kun tosi paikassa loppuu haulit ja klusterilta hermot.

    mehtäukko

    AJ kyseli ehdotuksia. Keskustelu aiheesta on joltain taholta ollut kummallisen pakonomaista.Jokaisen puun ympärillä pyörivän tahon olisi syytä pysyä lestissään.Kun esim. klusterilla jo monesti todetusti on rahoituksen, jalostuksen ja markkinoinnin riskinsä, eikö osapuolelle kuulukin puukaupan ja korjuun pääosa? Siinä sivussa kun mo saa omatoimiselle hankinnalleen markkinat ja rahansa riskittömästi, pitäisi kyllä mölyjä vähennellä…

    Puuki

    Mo:n riskit on pääasiassa metsänkasvatuksessa.  Sen  onnistumisessa ja kannattavuudessa. Puitahan ei ole yleensä pakko myydä, joskus voi olla tosin niinkin.   Ihan hyvä että koetetaan keksiä entistä parempia puukauppatapoja myös mo.n kannalta katsottuna esim. runko-osahinnoittelua.   Kyllä mo:llakin on oma riskinsä kaupassakin. Mittauspuolesta johtuvia  lähinnä, ei enää nykyään niinkään sovitun puukaupan maksun saannissa. Joskus ennen  siinäkin oli joskus häiriöitä, ostajasta riippuen.

    Yhteismyynnit Mhy:n tai jonkun muun toimijan organisoimina on jo jotain eteenpäin.  Toimituskauppoja voi tehdä , jos riittää viitseliäisyyttä hommata itse yrittäjä töihin. Mittaus tapahtuu joko tehdasmitalla tai  motomittakin  voi olla luovutusmittana, sopimuksen mukaan.

    Erikoispuiden yhteismyynnit esim. ulkomaille puuttuu Suomesta melko täysin vielä.  Sinne se mahdollinen hintalisä häviää tavallisesti ison firman korjatessa  kaikki tarvitsemansa puutavaralajit pystykaupassa.

    A.Jalkanen

    Yhteismyynti ulkomaille saisi laajentua. Jotain pieniä kokeiluja on ollut Ruotsin suuntaan mutta esimerkiksi koivutukin välitys Viroon saattaisi olla kannattavaa, jos kerran kuitua kannattaa Venäjältäkin rahdata.

    Jovain

    Onhan tämä aika erikoista keskustelua. Selvästikään kaikki eivät hahmota mistä on kysymys. Eihän kukaan ole väittänytkään, etteikö teollisuudelle kuulu puukaupan ja korjuun pääosa. Kysymys on kuulunut, pääsevätkö metsänomistajat siihen mukaan.

    Mehtäukko viestittää: ”Siinä sivussa kun mo saa omatoimiselle hankinnalleen markkinat ja rahansa riskittömästi, pitäisi kyllä mölyjä vähennellä”. Niin se vaan on, että edelleenkään et lupaa kuin tallintakusia.

    Vaikea on metsänomistajan päästä mukaan, kun teollisuus ei lupaa metsänomistajalle motomittaa. Onhan tämä aika erikoinen tilanne, että metsänomistaja saisi motomitan, on hankittava ulkopuoleinen urakoitsija, jolla tämä valtuutus on. Sopimusurakoitsijoilla se on, tai jos hankit oman moton, motomitta jää saamatta ja moton käyttö jää tarpeettomaksi. Eiköhän sama ongelma ole myös mhy korjuupalvelulla.

    Puutavaran mittaus, kuten motomitta tulisi yhdenmukaistaa, että se koskisi myös metsänomistajia. Ja onhan mittauksen yhdenmukaistaminen edellytys myös puukaupan yhdenmukaistamiselle, eli toimituskaupalle ja sen kehittämiselle.

     

    Timppa

    Et tainnut Jovain huomata kertomustani lumen alle unohtuneista puista.  Ne oli kyllä motomitattu ja me saimme rahamme, mutta maksaja jäi ilman niitä puitaan.  Tietysti motomittaakin saattaisi jollain olla kiusaus säätää tai viedä osa puista omaan käyttöön.  Selvä on, ettei niin hullua firmaa ole, että alkaisi motomitalla ostaa joltain yksityiseltä puita.

    Mittausta ei siis voi yhdenmukaistaa, koska siinä on niin paljon tahattoman ja tahallisen virheen mahdollisuuksia.

    Jovain

    Se on aivan sama tarina toisinkin päin.

    Visakallo

    Mitä Jovain metsänomistaja hyötyisi siitä, että hänen motomittansa kelpaisi ostajalle?

    A.Jalkanen

    Luottamus hyvä, kontrolli parempi. Metsänomistajan motomitta pitäisi jotenkin kontrolloida. Mhyn korjuupalvelun käyttämien urakoitsijoiden mitta varmaan hyväksytään.

    Nimetön

    AJ . Yhteismyynti ulkomaille saisi laajentua. Jotain pieniä kokeiluja on ollut Ruotsin suuntaan mutta esimerkiksi koivutukin välitys Viroon saattaisi olla kannattavaa, jos kerran kuitua kannattaa Venäjältäkin rahdata.

    Kyllä puuta viedään kokoajan perämeren ainakin kuudesta satamasta esim. Puolaan, ja puuta toimittaa vientiin Mhy ja yksityiset sahat. Kalajoen satamasta esim. pitemän aikaa lähtenyt noin yksi laivalasti viikossa ja Haaparannasta ajetaan rekoilla ruotsiin ja ST puolestaan ajaa rekoilla Ruotsista Suomeen. Valitettavasti määriä en nyt tähänhätään muista.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 453)