Keskustelut Puukauppa hankintakauppa

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 453)
  • hankintakauppa

    Millä selittyy, että kuusitukista maksetaan hankintana vähämmän kuin pystykauppapäätehakkuulla? Joo, toki on puuyhtiöille logistisesti helpompaa pitää korjuuketju omissa näpeissä, mutta ei sen nyt pitäisi noin rajuna hintavaikutuksena näkyä. Kuulostaisi kilpailuoikeuden näkökulmasta kestämättömältä.

  • Metsuri motokuski

    Ymmärtäisin että jovain on viime vuosien inttämisellä kaivannut uutta kauppatapaa nykyisten lisäksi jossa myyjä voisi kilpailuttaa puun lisäksi korjuun. Ymmärsin että hän ei halua sitä ainoksi tavaksi ja muita lakkauttaa vaan yhdeksi vaihtoehdoksi.

    Minulla ei ole ajatusta mitään vastaan. Jos halukkuutta piisaa niin voihan korjuu-urakoita kysellä urakoitsijoilta. Itse olen tehnyt näin jo vuosia että olen tutuille urakoitsijoille etsinyt leimikoita hiljaisina aikoina. Pääosin ne ovat harvennuksia ja ostajina tienvarsilta ollut niin upm ja stora.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuulostaa hienolta Mm. Mutta miten tämä kauppatapa eroaa nykyisestä hankintakaupasta?

    Metsuri motokuski

    Ei kai mitenkään. Ainoa on että jovain luulee että korjuu on niin kallista yhtiöillä ja metsänomistajan kilpailutuksella osan kateesta saisi myyjä. Se taitaa olla harha kun nykään katteet on alle 3 prosenttia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onhan siinä yhtiön korjuussa tietenkin metsäosaston kulut, mutta ne eivät poistu hankintakaupassakaan, kun jonkun hepun on ostettava, tarkistettava laatu ja tilitettävä ne toimituserätkin.

    Metsuri motokuski

    Niin se on.

    Jovain Jovain

    Siinäpä sitä on pähkäilemistä. Eihän hankintakauppa voi kilpailla pystykaupan kanssa, vaikka kilpailun kannalta se olisi välttämätöntä. Miten hankintakauppa voi kilpailla, kun otetaan huomioon metsänomistajien markkinaosuus ja varsinainen kilpailu, josta puhutaan täysin eri asioista.

    Eihän puun ja korjuun kilpailuttaminen pystykaupassa ole metsänomistajien kilpailuttamista. Metsänomistajien kilpailu toteutuu vasta sen jälkeen, kun metsänomistajien puuntarjontaa ja korjuuta aletaan kilpailuttamaan. Hankintakaupasta siihen ei ole ollut vuosikymmeniin ja eihän metsänomistajien kilpailuttamisesta enää edes puhuta, korkeintaan jostain työn jäljestä, hyvästä metsänhoidosta tmv. jotka varsinaisesti eivät ole metsänomistajien kilpailuttamista.

    Ettei vaan kysymys ole sossujen valinnasta.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ketkä ovat ne sossut joita Jovain kadehdit? Tavallisia metsätyöntekijöitäkö vai paperimiehiä? En tiedä miksi metsänomistajia pitäisi kilpailuttaa – hehän myyvät puuta tai työpanostaan vain yhdelle ostajalle kerrallaan. Kai tuota kauppatapahtumaa voi kutsua kilpailuttamiseksikin, mutta minä kutsuisin sitä neuvotteluksi.

    pihkatappi pihkatappi

    Kyllä paperinmiehet seuraa puun hintatilastoja ja kokevat erittäin epäoikeudenmukaisena kuitupuun hinnan nousun. Teollisuus maksaisi mieluusti hankintapuusta enempi, mutta pelkona on että paperin teko loppuu, satamat menee kiinni ja joudutaan taas sulkemaan kotimaisia tehtaita. Siellä on kansiossa hankintamiehen ansio ja ansioton osuus puun hinnasta näkyy ja ilmesesti tuntuu, kansion välilehti on taitettu valmiiksi.

    Puuki

    Milloin viimeksi kuitupuun kanto-tai hankintahinta on oikeasti noussut esim. 20, 10 tai 5 vuoden periodilla katsottuna , kun verrataan reaalihintaa eikä nimellistä ?

    kim1

    Joskus vapaussodan ja talvisodan välillä on saattanut niinkin käydä…

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 453)