Keskustelut Puukauppa Hankintakauppa teetätettynä

  • Tämä aihe sisältää 97 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten heikki.klaavu toimesta.
Esillä 7 vastausta, 91 - 97 (kaikkiaan 97)
  • Hankintakauppa teetätettynä

    Moi,

    Millaisia kokemuksia muilla on hakkuiden teettämisestä hankintakaupalla? Pitäisi tehdä uudistushakkuu harventamatta jääneeseen riukuuntuneeseen metsään. Siellä on järeän puun ohella paljon kuitua ja energiarankaa. Tuntuu että pystykaupassa kuitu ja energiapuu menisi liian helposti ja liian halvalla yhtiön hyväksi.

    Pystykauppatarjouksissa risoo myös pikkutukkien ja parrujen mitat suhteessa tiukkoihin tukin laatuvaatimuksiin. Lisäksi lahokuitu ja muut energiaksi menevät puulajit hinnoitellaan yleensä pystykaupasaa pienellä hinnalla.

    Eräästä aiemmasta puukaupasta jäi epäilys, että jokaisella puunostajalla on isot kuitukiintiöt varmistamassa sen, että ostetusta leimikosta voidaan tehdä puunmyyjän kustannuksella sitä missä on milloinkin paras kysyntä ja kate.

    Epäilen että paperilla olevia tiukkoja vaatimuksia höllätään tukin ollessa kysyttyä. Kuidun ja energiapuun ollessa kysyttyä vedotaan taas tiukkoihin laatuvaatimuksiin, jotta saadaan laadukkain tukki talteen ja siirrettyä osa tukkiosuudesta halvempaan luokkaan.

    Tekisi siis mieli kokeilla, että teettäisi kaikki tavaralajit eri toimijoille ja yhtiön mahdollinen hyöty kuidusta/energiapuusta jäisi itselle.

     

     

  • mehtäukko

    Nyt olisi saha- asiain asiantuntija Jätkällä hyvä sauma kertoa näkemyksensä.

    Vain kolmena vuonna metsurin töitä ”ammattilaisena” tehneenä Jalmarin käsitykset vaikuttavat realistisilta. Ja jos 70 mm oksat pitää lähteä ”pyyhkäisemällä”, ympärivuotinen sahan ja sahaajan kesto on kyseenalaista?

    jees h-valta

    Motoksi ei hankintakuppe tule joten aivan turha tappaa itteään noilla virityshekumoilla. Mototyönä pystykaupalla tänäpäivänä tuo yli kahdeksankympin hinta hyvään pystyleimikkoon mikään ihme ole. Olen vahvasti sitä mieltä että  hankintatyö pitäisi käsittää juuri siksi johon se on toden käsittävillä jäänyt, eli hyväksi harrastukseksi. Vakisahalla kerkiää päiväänsä aivan riittävästi ja kasalle hommailtuna jos alkaa rehellisesti tunnit laskea kulujen jälkeen veikkaan ettei aivan paljon yli kympin tunti pääse. Oli kalusto mitä tahansa. Noita luuloja aina piisaa että saa jotenkin niin yltiömäisen hyvää hintaa. Jos pitää 70mm:in oksia sahata ei taida karttua kuin kuitukasa.

    Kokenut kaiken tietää

    Uskoisin, että se tehollinen vetorissan halkaisija, tai säde pitää mitata rissan keskeltä ketjun niitin keskelle. Heikkihän ei maininnut 325 jaosta mitään, 13800 r/ m moottorissa antaa vakio 7 piikkisellä rissalla  3/8 ketjulle 29,6 m/s. Siihen jos laittaa 9 piikkisen, ketjunopeus on laskujeni mukaan 38,06. Jos koneeseen saa vaikka 10% lisää kierroksia, ollaan reilusti yli 40 m/s lukemissa. 8 piikkiselläkin silloin 37,2 m/s

    Kokenut kaiken tietää

    Se yleisesti saatavissa iso 3/8 rissa onkin 10 piikkinen, sillä vakiosahassakin ketjunopeus on yli 42 m/s. Tosin taitaa olla käytännöllinen vain yli 5 kW sahoihin, ja se laippa saisi olla perästään aika iso, ettei ihan ilmassa joudu ketju lentämään. Laittakaahan rissa tilaukseen, ja purupiikistä heti 0,5-1 mm pois Heikin ohjeen mukaan, kun osallistutte siihen metsälehden haasteeseen. Sitä en usko, että se karvaisien kuusien karsinta kevyeksi työksi tuollakaan muuttuu, nopeammaksi ehkä. Hankintana kannattaakin tehdä mahdollisimman oksattomia ylispuukoivuja, solakoita mäntyjä, ja sitä tiheässä kasvanutta haapaa. Latvat sitten karsimattomana energiakasaan, tai jättää metsään.

    Puu Hastelija

    ”Ei vuosimalli ole tärkeää edellinen saha oli Partner H+ jonka valmistus on lopetettu jotain 1995 mutta se oli täydessä käytössä vielä 2006 . Siinä myös oli ketjunopeus noin 40m/s.”

    Jokainen voi tutustua Valtion maatalousteknologian tutkimuslaitoksen julkaisuun koetusselostus numero 1221. Löytyy netistä tuolla Partner H plus haulla.

    Teräketjun suurimmaksi tehoksi mitattiin 2,1 kW, moottorin nopeuden
    ollessa 9100…9800 r/min. Terää painettiin puuta vasten 60…55 N:n voi-
    malla ja teräketjun nopeus oli 20,0…21,5 m/s.

    Ehkäpä tuossa aavistus suurimmalla teholla jäädään puuta leikatessa suurimmista kierroksista ja siten tuosta tavoitenopeudesta. Mutta varmaan joo pyyhkäisemällä tuo 6,8kg säiliöt täynnä tuntuu kevyeltä kun nopeutta löytyy.

     

    heikki.klaavu

    Lasku oppi on hallussa, paljon paremmin kuin minulla)))

    Minä olen koneteknikko, tärkeää on moottorin pyörintänopeus, esimerkiksi juuri tämä Jonsered 55 turbo kiertää 14500 ja siihen se iso ratas, niin kyllä lähtee lastu lentämään. Esimerkiksi täysin uusi Sthil, korkeaviritteinen malli, siellä on magneesium mäntä että on mahdollisimman kevyt ja voi ottaa kierroksia aivan vimmatusti

    heikki.klaavu

    ” Jokainen voi tutustua Valtion maatalousteknologian tutkimuslaitoksen julkaisuun koetusselostus numero 1221. Löytyy netistä tuolla Partner H plus haulla. ”

    Vastaus: Juu, kyllä, vakiona. Minulla oli itse viritetty malli, minulla siinä oli se noin 40m/sek ketjunopeus. Kun kokeilin muita sahoja, ei yksikään pystynyt samaan, ei edes nopeat Husqvarnat

Esillä 7 vastausta, 91 - 97 (kaikkiaan 97)