Keskustelut Puukauppa Hankintakauppa teetätettynä

  • Tämä aihe sisältää 97 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten heikki.klaavu toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 97)
  • Hankintakauppa teetätettynä

    Moi,

    Millaisia kokemuksia muilla on hakkuiden teettämisestä hankintakaupalla? Pitäisi tehdä uudistushakkuu harventamatta jääneeseen riukuuntuneeseen metsään. Siellä on järeän puun ohella paljon kuitua ja energiarankaa. Tuntuu että pystykaupassa kuitu ja energiapuu menisi liian helposti ja liian halvalla yhtiön hyväksi.

    Pystykauppatarjouksissa risoo myös pikkutukkien ja parrujen mitat suhteessa tiukkoihin tukin laatuvaatimuksiin. Lisäksi lahokuitu ja muut energiaksi menevät puulajit hinnoitellaan yleensä pystykaupasaa pienellä hinnalla.

    Eräästä aiemmasta puukaupasta jäi epäilys, että jokaisella puunostajalla on isot kuitukiintiöt varmistamassa sen, että ostetusta leimikosta voidaan tehdä puunmyyjän kustannuksella sitä missä on milloinkin paras kysyntä ja kate.

    Epäilen että paperilla olevia tiukkoja vaatimuksia höllätään tukin ollessa kysyttyä. Kuidun ja energiapuun ollessa kysyttyä vedotaan taas tiukkoihin laatuvaatimuksiin, jotta saadaan laadukkain tukki talteen ja siirrettyä osa tukkiosuudesta halvempaan luokkaan.

    Tekisi siis mieli kokeilla, että teettäisi kaikki tavaralajit eri toimijoille ja yhtiön mahdollinen hyöty kuidusta/energiapuusta jäisi itselle.

     

     

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Itsellä hakataan parasta aikaa runsaspuustoista riukuuntunutta ostopalstaa, puut myin runkohinnalla ja kuivaset/ tuulenkaadot hakkaavat maanomistajan laskuun. Jos hakkuu kohteella on tukkipuuta vähääkään enempää, ei kannata hankintana hakkuuttaa. Itsekin sain runkohinnalla 80 euroa, joten minun laskuopilla kuidullekin tuli mukavasti hintaa. Koivikoita olen hakkuuttanut klapiyrittäjälle, jolloin hakepuut / pienemmät kuidut myynyt sitten muualle. Aloittajan tapauksessa jo ala on useita hehtaareita asiaa voi harkita, mutta alle 2ha aukosta ei kyllä tule kuin pikkuisia nyssäköitä eri lajeja, joille ostajat laskevat” häntärahahinnan”.

    käpykaartilainen

    Okei, ala on noin 7 hehtaaria ja kokonaissaanto on n. 1800 m³. Tukkiprosentti jäänee 55-65 välille, kun on kasvuhäiriöitäkin.

    Onpa kova runkohinta. Millaista tukkiprosenttia arvioit alalle? Myisin kyllä puut heti tuollaisella runkohinnalla. Vuosi sitten sain talvikorjuualalta runkohintatarjouksen 62.7 e/m³ ja tavaralajein valittu tarjous tuotti 65e/m³. Nuo alat oli paremmin hoidettua ja järeämpää, mutta yli 500 metrin päässä tiestä soiden takana.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Puustoa on  400 mottia  hehtaarilla arvion mukaan, konekuski nyt arveli lähemmäksi 500 hehtaarilta löytyvän. Kolmannes ainakin kuitua on, joten arvioisin tukkiprosentiksi n.65%.  Nyt kyseinen toimija kaupan jälkeen ottanut käyttöön järeyshinnoittelut. Onneksi kerkesin ” lipputanko” metsästä kaupan tehdä sitä ennen. Kauppa kyllä osui hinnankin suhteen oikeaan huippuun. Konekuskikin onnitteli runkohintakaupasta, sillä laadussa  on sanomista, yllättävän eläväistä runkoa ylempänä.

    mehtäukko

    Epäilyä on paljon ilmassa. Laatu on vielä tiukempi hankinnassa ja tukin mittoja vähempi. Lisäksi tehdasmitttaus.

    heikki.klaavu

    Hei

    Olen 15 vuotta tehnyt vain hankinta kaupalla puun myyntiä ja itse tietenkin kaikki metsästä tien varteen. Tavallinen 200- 400 kiintokuutiota vuodessa. Kaikkein tärkeintä on myydä puut sinne mistä saa parhaimman hinnan, esimerkiksi runsas oksainen mänty menee selluksi mutta jos sen myy hirsitalo tehtaalle on hinta hyvä. Pitkät solakat männyt menee sähkötolpiksi. Järeät kuusikot on kertopuuta. Tavallinen sahatavara on paljon paremmalla hinnalla kun pyrkii 5.2 metrin keski mittaan, silloin menee vähän enemmän ja paksumpaa selluksi, mutta silti tulos on parempi. Aikanaan minun ennätys oli keskijäreää mäntyä 11 kappaletta tunnissa kaato ja karsinta. On tärkeää että moottorisahan ketjunopeus on noin 34-40 metriä sekunnissa. 7 cm oksa katkeaa pelkällä pyyhkäisyllä, siis noin 1 sekunnin aikana. Heikki Klaavu

    Nostokoukku

    Mistä sahasta Heikki saa irti 34-40 metrin ketjunopeuksia?

    Rane

    No kun tällä hetkellä tukista saa pystykaupalla paremman hinnan  kuin hankintana niin hankala on semmoisia hankintahakkuita perustella joissa tulee kovin runsaasti tukkia.

    Nostokoukku

    Tukin hankintahinta on jo pitkään ollut pystykauppaa huonompi. Harva ostaja haluaa ostaa raakkitukkia selluksi tukin hinnalla.

    mehtäukko

    Kyllähän se on haastava yhtälö tukkipelissä, että jos kuumassa ketjussa vientitilauksesta kolmeen viikkoon lankut on kuivattuna paketissa ja tietysti laatuvarmana. Siinä moni perinteinen hankintamyyjä on vasta etsinyt Solo´onsa terä-öljyjä…

    Gla Gla

    Heti alkuun nipotusta. Jos otat moton korjaamaan puut, se ei ole hankintakauppa, vaan tienvarsikauppa.

    Itsellä kokemusta muutamasta. Yhden palstan kunnostus, jossa oli sekalaista kuviota ja pari kertaa tuulenkaatoja. Hintoja en muista, mutta mhy:n kautta hommatut koneketjut hoiti hommansa hyvin. Varmaan hyvä tapa, kun leimikot on siihen sopivia.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 97)