Keskustelut Puukauppa hankintakaupan verotus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)
  • hankintakaupan verotus

    Merkitty: 

    alkaa  metsäveroilmoituksen teko  olla  käsillä  ja  tuli  epåtietoisuuta  hankintakaupan  puiden  teon  ja  ajon  taksan  vähennys  oikeudesta verottaja  on  kyllä  nämä  ilmoittanut  eri  puulajeille  mutta  aika  pieniltä  nuo  vaikeuttaa  samalla   verotus  oppaassa  mainitaan että  työnosuus on  se  minkä  vieraalle  joutuisi  maksamaan ja  tämän  hetkisten urakointitaksojen mukaan  se  olisi  ensiharvennuksilta   15-23  e  /  m3  mahtaisiko  verottaja  hyväksyä  nämä  oikeat  taksat

  • Jätkä

    Kannattaa teettää hakkuu ja ajo Jovainilla, hän tekee sen työn niin halvalla, että kukaan tai mikään ei pysty siihen. Silloin ei tarvitse pähkäillä verotuksen kanssa, vaan Jovain hoitaa senkin puolen.

    Ja jos Joovaan seisoo sanojensa takana , hän maksaa metsänomistajalle tehdashinnan ja kantohinnan välisen erotuksen.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Jos on onneton risukkoharvennus,niin eihän sellaisesta kantohintaa jää käytännössä,sellaisessa tapauksessa verottajan pitäisi hyväksyä korkean työnosuuden,kun perustelee.

    Pihkakintas

    Ensisijaisesti oikean hintatason mukaan. Ohjeen taulukkohinta viitteellinen. Taulukko ei ota huomioon taksaan vaikuttavia tekijöitä, kuten litroja tai ajomatkan pituutta.

     

    Goofy

    Aloitukseen voisi kysyä tarkentavana kysymyksenä, oletko tehnyt hakkuun koneella vai käsin? Ajon osalta voisi tarkentaa ajomatkaa.

    Voin sen jälkeen vastata.

    Berza

    Hankintatyön arvo määritellään sen mukaan, mitä joutuisi maksamaan ulkopuoliselle samasta työstä samalla kalustolla. Jos vaikka kelkalla ajaa kilometrien päästä tekemänsä, eipä siinä verottajalle jää mitään.

    metsänkasvattaja

    tukkikokoiset  sahalla  ja   kuidut  traktoripohjaisella  kyseessä  noin 500-600  m3   kuviot  melko  hajanaisia  ja   ajomatkaakin parhaimillaan 500.700 m  toki  lähempänäkin  oli  osa

    savo'ttamies savo’ttamies

    Verohallinnolla selkeät ohjeet, kannattaa lukea ajatuksen kanssa.

    https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/metsa/puun_myynti/hankintatyo/

    Hankintatyön arvoon ei pidä sotkea kalustonkustannuksia, kaluston osuus vähennetään erikseen  tulonhankkimismenoina kirjanpidossa.

    Nuo ohjeelliset työnarvot miehen /naisen ns. palkka hakkuutyöstä, joka sitten verovapaataa 120M3 asti /vuosi/maatila.

    Työnarvo mahdollisimman korkeaksi, ansiotulo vero% monella kuitenkin vain 15-20,  pääomatuloista vähintään 28

    Goofy

    Edit. Savo’ttamies jo ennätti jotain laitta ennen minua.

    Käytä hakkuun ja ajon ostalta verottajan taksoja. Ajon ja hakkuun osalta voi voi verrata työnosuutta urakoitsijan laskutustaksaan, kun katsoo tilastosta työn ja sivukuljen osuuden. Ei tietenkään voi käyttää suoraan sitä taksaa, mitä urakoitsija siitä laskuttaisi, koska urakoitsijan taksa sisältää paljon muutakin kuin työnosuutta.

    Mikäli hankintatyö jää alle 125 kuution verovapaan rajan, niin kiusaus käyttää verottajan esittämää taksaa suumpaa on suuri. Ja toisinpäin, mikäli tekee 125 kuutiota enemmän, kiusaus käyttää pienempää taksaa suurenee, mikäli ansiotulon veroprosentti on suurempi kuin pääomatuloissa.

    Pitää myös muistaa, että verottaja vähentää hankintatyön arvon ainoastaan siinä tapauksessa, että on samalle vuodelle ilmoitettu myös hankitakaupoista tuloa. Muuten se verottaja siirtää sen sille vuodelle vähennettäväksi, kuin hankitakauppatuloa on. Ansiotuloksi menevän osuuden se kyllä laittaa sille vuodelle, kun valmistus on tapahtunut.

    PS. Pääomatuloverokanta on 30% alle 30.000€ pääomatuloista ja ylimenevistä sitten 34%.

    Ja vielä vinkkinä, ettei verotuksellisesti kannata enää tehdä menovarausta, koska verottaja tekee voitollisesta tuloksesta 5%:n yrittäjävähennyksen, ja loppu menee muiden pääomatulojen joukkoon. Tappioista sellaista vähennystä ei tehdä.

    Berza

    Mitä sivukuluja? Ei tietenkään koneensiirtoa huomioida.

    Hankintatyön arvo on se , minkä ulkopuolinen urakoitsija määrää ajetusta puumäärästä, eikä urakoitsija sivukuluja maksata työn teettäjällä, ellei ole kiero sellainen 🙂

    Kyllä verottajankin ohjeissa tämä hankintatyön arvo määritetään kirjoittamallani tavalla

    metsänkasvattaja

    kysyin just verohallinosta  asiaa  ja   myönsivät  että  nuo  ohjetaksat  ovat  suuntaaantavia  ja  että  alakanttiin ovat  kun  eivät  ole  niitä  juuri  nostaneetkaan  vaikka   polttoainehinnat ja   korjaus  ja  huoltokulut  ovat   nousseet     voivat  hyväksyäkin  15.20   euron  per   m3   jos  perustelut  siihen  löytyy  tuskin kukaan  tekisi  ja  kuljettaisi  puut  tienvartaan  jollain  7-9  e    jota  nuo  taksat  näyttää

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)