Keskustelut Metsänhoito hankintahakkuut

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 372)
  • hankintahakkuut

    Merkitty: 

    Kuinkas moni vielä tekee hankintahakkuita moottorisahalla ja minkälaisia savotoita. Itse tulee aina noin 100 mottia talven aikana harvennuksia sahattua.

  • Tolopainen Tolopainen

    Miten olisi edes mahdollista onnistua koneellisessa ensiharvennuksessa. Suuri osa työstä tehdään pimeässä, ja kuski istuu kopissa kymmenen metrin päässä, ei voi tehdä laatuharvennusta. Jos sitä ei metsänomistaja ole tehnyt jo taimikonhoitovaiheessa en usko, että koneellisessa korjuussa metsikön laatu paranee, se vain harvennetaan. Jos puusto on ollut hyväkuntoista ennen harvennusta se näyttää hyvältä harvennuksen jälkeen.

    Mottimasa Mottimasa

    On siinä jäljellejäävä puusto kiitettävän hyvälaatuista, ei oksatonta riukua, lähinnä pituus yllätti määrässä, mutta moton ja oman hakkuun ero on siinä että moto ottaa heti harvaksi ja tuuli kaataa loput, itse harvensin maltilla, mutta kuitenkin riittävästi ettei riukuunnu, nyt on hakkuusta 2 vuotta ja 5 vuoden päästä harvennan lisää. Tässä välissä puu ehtii kasvattaa vähän juuria ja tottua tuulille. Motollahan tuo ei ole kannattavaa, koska poistumaa ei olisi tarpeeksi.

    Tolopainen Tolopainen

    Miksi omistaja ei voi päättää paljonko puita jätetään hehtaarille. Pitäisi kyse olla vain puukaupasta ei okeudesta määrätä jätettävän puuston määrää. Eli jos omistaja sanoo, että poistetaan vain kolmannes runkoluvusta,  kuka kävelee yli.

    suorittava porras suorittava porras

    Ei ollut kysymys hankintahakkuusta , mutta maanomistaja halusi päättää /määrätä …..

    Hän antoi ohjeen , että ensiharvennusmännikkö  harvennetaan tiheyteen 1200 runkoa / hehtaari eikä koivuja saa jättää yhtään kasvamaan. Tilanteessa meinasi konemieheltä mennä ihmetyksen sormi hämmästyksen suuhun , kun mäntyä kasvoi ainoastaan 650 runkoa hehtaarilla ja  ”aisakoivua ” reilu 1000 . Pinta-alaa oli reilusti ja  puulajisuhteet kauttaaltaan , jotakin muuta , kun asiakas luuli .  Olihan siinä selittämistä , kun puulajisuhteet olivat männyn ja koivun osalta 50 /50 harvennuksen jälkeen ja mäntyjä pystyssä vain kolmannes halutusta  . Vielä enemmän olisi ollut ihmettelyn aihetta , jos poistetut ”paskamännyt” olis jätetty kasvamaan .

    Tässä vain yksi esimerkki siitä , miksi asiakasta kuullaan , mutta tehdään silti ”oikein ”.

    Tolopainen Tolopainen

    Jos nyt puhuttaisiin sellaiseta omistajasta joka tietää sadan puun tarkkudella runkoluvun ja koivut on poistettu taimikon hoidossa männiköstä ja ne mitä on jäljellä jätetään kasvamaan. Onnistuuko kolmanneksen poisto.

    suorittava porras suorittava porras

    Latvus ja laatu ratkaisee .

    Puuki

    Kauppakirjaan kannattaa kirjata maininta hakkuutavan lisäksi jäävän puuston ppa:sta tai runkoluku. Osaahan ne motokuskit sen mitata helposti, jos on sovittu etukäteen.

    Jätkä

    Me olemme järjestäneet satoja leimauskoealoja metsänomistajille, joista suurin osa on ”osannut harvennustekniikan” paremmin kuin firmojen motokuskit.

    Alue rajataan hyvin tarkkaan 20 metriä leveäksi, jonka keskelle merkitään ajoura , joka hakataan auki. Jäävät ajouran laitapuut merkataan nauhoilla, muut numerolapuilla.

    On helppo laskea tavoiterunkoluku. Koskaan kukaan metsänomistaja ei ole päässyt lähellekään oikeaa tiheyttä, vaan jättävät hirveän tiheäksi.

    Sitten alue hakataan oikeaan tiheyteen ja mittaillaan ja arvioidaan. Aina menee muutama runko niin, että on kaksi samanarvoista puuta ja poistettu / jätetty vaihtoehtopuu. Kuitenkin sadan puun koealassa sangen harva saa yli 80 pistettä.

    Täällä on monen turha esittää ammattitaitoista metsänharventajaa, kun ei ole näyttöjä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tuo liian tiheäksi jättäminen on tosiaankin kytköksissä omistajuuteen.

    yksi vanhankansan metsäteknikko osti muutaman pienen palstan uransa loppupuolella. Niitä sitten eläkkeellä harventeli. Valitti että jää aina liian tiheäksi. Ei hänellä tuota ongelmaa ollut toisten metsissä, silloin kun vielä leimakirveen kassa puut valittiin.

    terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Mutta kyllähän asia niinkin on että harvennuksen määrää kyllä metsänomistaja jos niikseen menee. Itse olen kyllä ollut aina harvennettuun tyytyväinen etten itse pyri määräilemään. Mutta jos joku haluaa normeja tiheämmäksi siitä pitää sitten neuvotella jo heti kaupanteosta alkaen. Toki ketään ei voi vaatia koneita turhan päiten metsään tuomaan. Kyllä sieltä puita yleensä kaadetaan.

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 372)