Keskustelut Metsänhoito Hankintahakkuun kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 173)
  • Hankintahakkuun kannattavuus

    Merkitty: 

    Katselin YouTubesta Kiuruveden Metsolan videoita hankintahakkuun kannattavuudesta(4.1.2019). Joku katsoja kirjoitti jo videon kommenteissa ihmettelynsä määrästä, mitä pitäisi päivässä hakata, että työ olisi kannattavaa. Samaa ihmettelen minäkin. Toppi sanoo videossa seuraavaa:”Fakta on se,et ensharvennuksella, oli se nyt se se rungon koko mikä tahhaan,niin se hakkuun päivätuotos pitäs olla yli 15 kiintoo päivässä. Jo sanotaan tuommosella satalitrasella puulla ja mitä pienempään puuhun mennään, niin tottakai sitä isompi.” Pidän kymmeniä vuosia ammattimetsurina työskennelleenä tuota vaatimusta melko järjettömänä. Päteekö tuo vaatimus kaikissa olosuhteissa? Talvella metrin lumessa ja kun puusto on lumista? Päivinä, kun valoisaa on vain muutama tunti? Kun ensiharvennusta tehdään metsässä, josta lähtee vain muutamia kymmeniä kiintoja? Pienempää puuta pitäisi siis saada vielä enemmän?? Jokainen, joka on vähänkin hakannut, tietää, että rungon pienentyessä myös tuotos pienenee, se on fakta. Tuo , mitä Toppi piti vähimmäisvaatimuksena hankintahakkaajalle, on mielestäni hyvä tulos ammattimetsurille ensiharvennuksella hyvissä olosuhteissa. Hankintahakkaajalle ei ole mitään kannattavuusrajaa. Itse tein joskus hankintahakkuun, jossa sain 6 kiintoa päivälle(samalla raivailin moottorisahalla karkeasti). Sain mieleiseni työjäljen, ja pidin hakkuuta myös taloudellisesti kannattavana. Toisessa, samaan asiaan liittyvässä videossa Toppi näyttää käytännössä, miten kannattavuutta saadaan lisättyä. Lähtökohta on tietysti ykkösluokan, melko järeä ensiharvennuskuusikko. Ensin kaadetaan yksi puu siirtelykaadolla. Tyvipölli karsitaan ja katkotaa, latva jää tekemättä. Seuraavaksi kaadetaan toinen runko,tämä ensimmäisen päälle vinottain ristiin ja siinäpä se käytännön opetus onkin. Tempoa pitää kuulemma lisätä. Olisi mielenkiintoista nähdä opetusvideo, ilman mitään välikommentointia, millaista tuhon tuohon yli 15 kiinnon päivävauhtiin johtava työskentely on. Kommentointi sitten jakson lopussa. Parinkymmenen minuutin pätkä riittäisi.

  • Berza

    Paha kyllä, asun aika kaukana Lahdesta, eivät taida lähteä tänne 400 km.n päähän pikku rahalla ?

    Juppe

    Jos tiliä aikoo tehdä, on kyllä mentävä jonnekkin muualle kuin metsään! Hankintahakkuussa kyllä ehtii odottaa puun kaatumista, siirtelytekniikka on väliaikaista vaan. Vinkkinä, kannattaisko nämä työt lopettaa lumen tuloon? Sulan aikana ok.

    Berza

    Ei taida se tilin teko olla monellakaan kyykkymoton kuljettajalla pääasia. Kyllä se taitaa olla jonkinlainen mielihyvä tekemästään ja samalla kunnon kohotus kuuri.

    Juppe

    Berza, juuri näin!

    jees h-valta

    Taimikon kevyt harventelu kasvukuntoon on moottorisahahomman suola ja sitä voi kyllä tällaisena päivänä tehdä ihan täydellä mielihalulla. Otin kokeiluun työmaalta akkukäyttöisen Stihlin ja sitäkin hiukan testailin ajatuksella että kannattaako hommata itelle polttomoottorisahan rinnalle. Metsäkokemus oli myönteinen, saha toimi ja akku kesti siinä kevyessä tavarassa noin kaksi tuntia. Mutta kotona taas polttopuukasalla ei homma toimi. Käy vähän aikaa mutta ilmeisesti liian rankkaa akun purkua. Joku turvalaite kai suojaa akkua liialta purulta ja se katkoo konetta jo paljon ennen kuin akku on edes puolessa tehossa. Kovaa rasitusta siis ei voi sille sahatyypille antaa. Eli meni senpuoleen maku ja aion hommata seuraavaksikin polttomoottorisahan eli 201:n todennäköisesti.

    Jovain

    Onhan nuorenmetsän hoito manuhakkuuna perusteltua harrastustoimintaa, mutta kannattavuuden kanssa sillä ei ole tekemistä. Sitä ei ole myöskään motokorjuu pystykauppana. Tappiollista toimintaa on sekin ja tukea maksetaan, että toiminta olisi jollain tavalla kannattavaa. Niin myös varsinaisten  veroporkkanoiden osalta. Hankintatyön arvo on kytketty hankintakauppaan, sitä pystykaupasta ei makseta ja hankintakaupassa hankintatyönarvona menettää enemmän mitä metsävähennys tuottaa. En tarkoita kuitenkaan että olisi suosittava pystykauppaa. Niin tärkeät kuin metsänhoidon porkkanat ovatkin, metsänomistajien olisi syytä pyrkiä myös tuottavaan puukauppaan ja puun toimittamiseen tienvarteen, niin kuin ovat tehneetkin.

    Berza

    Suurin tuotto nuoren metsän hoidossa on tulevaisuudessa, metsä pitää saada kasvu kuntoon. En minä nyt muutenkaan ensiharvennusta  tappiollisena pitäisi.

    Metsänmies

    Suurin osa täällä kirjoittaneista on todennut, että hankintahakkuu on kannattamatonta, jos laskee vain sen tuloksen, mitä hakkuuvaiheessa saa. Näinhän se on. Mutta jos on jo eläkkeellä ,tai on muuten aikaa, harrastaa hankintaa ja metsänhoitoa kuntoilumielessä, tykkää olla metsässä, haluaa itse päättää metsänsä tilasta jne. ei tuloksella ole väliä. Aina jää jotain käteen, mutta vielä enemmän jää hyvää mieltä korvien väliin. eikä sitä voi rahalla korvata.

    isotee

    Hankintahakkuun kannattavuus lähestyy ääretöntä, kun kysymyksessä on kohde jota ei muuten saisi kaupaksi ollenkaan!

    Jätkäpätkä

    Jos Jätkä se kalusto joka tapauksessa on valmiina ja traktori hankittuna peltokäyttöön, niin hölmöhän on, jos niitä konehallissa makuuttaa ja vieraalla ajattaa. Kyllä aivan hyvän tilinkin tekee, suhteessa käytettyyn aikaan nähden jopa paremman kuin palkkatyöstä saatu. Parin tonnin kuukausipalkka ei ole kovakaan saavutus, jos siis sillä ei tarvitse koneita rahoittaa.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 173)