Keskustelut Metsänhoito Hankintahakkuu ja juurikäävän torjunta

  • Tämä aihe sisältää 103 vastausta, 30 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten mehtäukko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 103)
  • Hankintahakkuu ja juurikäävän torjunta

    En löytänyt hakutoiminnolla, joten uusi keskustelu.

    Millä olette hankintahakkaajat/metsurit tehneet juurikäävän torjuntaa? Urea reppuruiskuun ja sillä kantokäsittelyt aina päivän päätteeksi?

    Valmisteita on ilmeisesti kahta, Rotstop ja urea. Biologinen Rotstop kuulostaisi vähän konstikkaalta käyttää, ei säily pitkään, pidettävä jääkaapissa ja sekoitettava uusi satsi päivittäin. Siksi ajattelin ureaa, jos kuidulla olisi enemmän menoa ja tulisi kesällä tehtyä enskaa.

    Mistä aineet?

  • Tomperi

    Voitaisiinko hetkinen miettiä koska ja miksi herättiin juurikääpä ongelmaan eli maannousemaan…. Saimaan rannoilla aloitettiin egyptinparrun valmistus aikoinaan,  sehä sopi hyvin uutena menetelmänä, työllisti ns jätkiä ja sopi somasti logistiikkaan. Siitä alkoi ko ongelma.  Samaten nämä ns ytimennävertäjät  riemastuivat.  Pisteenä iin päälle siitä riemastui eräs hyönteinen, tukkimiehentäi… vastaavanlainen innovaatio synty seuraavksi vusikymmeniä myöhemmin, hirvikärpänen, oli ja meni eikä kukaan oikein tiedä miksi yleistyi…. Oma havainto on että kolmisen_ , parivuosikymmentä sitten hirvikärpäset olivat aivan erilaisia, tämän päivän hirvikärpäsistä ei ole ongelmaa, ehkä seuraava ongelma ovat nämä ns minimikokoiset polkumiinat…. niitä odotellessa

    Panu

    @e-salo: Mitä olen Luken artikkeleita lukenut niin juurikäävän itiöitä ei leviä ilmaan jos jompi kumpi toteutuu:

    1. Juurikääpä on jäässä

    2. Maassa on lumipeite, joka siis peittää myös sen käävän

    Aiemmin oli arvioita, että alle +5C:ssa itiötutanto on huomattavasti vähäisempää ja sekin saattaa pitää paikkansa. Raivauksia olen tehnyt ja teettänyt marraskuun alustä lähtien kunhan lämpötila ei päivälläkään nouse yli +5C. Hakkuissa, joissa on isompi kanto, pitäisin kriteerit vielä tätä tiukempana.

    Tomperi

    Itiöt löytää mutta oletus on että juuret on niin hennot ettei ne löydä elävän puun juuria. Olen löytänyt  puita jotka kasvavat paksuutta vaikka latvus on täysin kuollut, vuosikausia, olen löytänyt kantoja jotka ovat kasvaneet paksuutta hakkuun jälkeen vuosikausia, se tapahtuu kun puilla on juuriyhteydet toisiinsa ja jotkut puut haluavat auttaa hätään joutunutta veljeään.

    isaskar keturi

    Olen kyllä ollut vähän sitä mieltä, että hankintahakkaajat moottorisahatyössä voisi vapauttaa kantokäsittelyvelvoitteesta ja tehdä siitä vapaaehtoista. Satunnaiselle hankintahakkaajalle melkoinen showstopperi, kun paras aika muuten sellaiseen pieneen hankintahakkuuseen olisi syys-lokakuu ja tahtoo olla, ettei eteläisemmässä Suomessa lain ehdot tuolloin vielä täyty. Meitä hankintahakkuita tekeviä on niin vähän, ettei niillä torjunnoilla juurikääpäongelmaa poisteta. Kukin omalla harkinnallaan ja riskillään, kunhan ei hakkaa naapurin rajalla, että juuriyhteyksien kautta pääsee leviämään naapurin metsään.

    pihkatappi

    Addblue puolen litran suhkepulloon, jossa suutin toimii. Varustevyöhön yksi ylimääräinen tasku, turkinjukurtti purkki nippusiteillä ja jesarilla taskuun kiinni ja tuonne selkäpuolelle se kotelo. Eli jos suihkepullo tuohon purkkiin mahtuu, mulla oli joku hyönteisten tuulilasinpesu pullo kaikinpuolin sopiva. Suihkepullo on aika kätevä tuollai hallinnoida ja suihkuttaa kannot hetimiten, eikä pullo ole pudonnut vielä kertaakaan. Joka tauolla suihkepullon täyttö, täydessä suihkepullossa paine parempi. Aikaahan siihen pullosouviin silti menee, mutta jos isoon kantoon ruiskii puoliminuuttia, niin pienempään sitten vähempi. Tuusaamisien kera jos puoli tuntia päivästä menee kantokäsittelyn hoitamiseen, niin ei tuo paha kun marraskuussakin päivänvaloa vielä piisaa. 10 litraa addblue litkua menee noin hehtaarin ensiharvennuksella ja maksaako noin euron litra.

    isaskar keturi

    Pihkatapilla selkeä konsepti. Pitää kokeilla, kun on ensi vuonna edessä nuoren metsän hoito, josta irtoaa hiukan kuituakin.

    e-salo

    Joo ei sita ole omassa metsässä mitään järkeä turhia riskejä ottaa hankintahakkuussa juurikäävän suhteen.

    Näyttää olevan kirkasta ainetta toi AdBlue.


    @pihkatappi
    , oletko kayttanyt jotakin väriainetta seassa ? Pitäis olla semmonen aine jonka sais kohtuudella pestyä käsistä ja vaatteista

    mkh

    Pieni paineruiskupullo on tosi hyvä, nopea ruikuttaa isompikin kanto eikö tarvi sitä liipasinta rämpyttää.

    pihkatappi

    En ole värjännyt, kun heti sumuttaa kannon järjestelmällisesti, tuntuu riittävältä. Liipasinta joutuu rämpyttämään. Ainetta pitää olla ohjeen mukaan 1-2 mm kannon pinnalla, jolloin ohut sumukerros ei riitä, pullon suu 10 cm päähän kantoa ja suihkuttelee kannon ympäri. Varmaan parempi paineruiskupullo, mulla tuo oma pullo riittää, kun kannot suht pieniä.

    mehtäukko

    …”hankintahakkuita tekeviä on niin vähän, ettei niillä torjunnoilla juurikääpäongelmaa poisteta. Kukin omalla harkinnallaan…”

    Kysymyshän ei ole ongelman poistosta vaan leviämisen estämisestä. Ilmavirtojen mukana kerran itiöt räpyttävät kantoon ja siitä juuria pitkin…Jos seuralla onkin kymmenen hirven lupa, miksen minä voi ampua taimikosta yhtä luvatta?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 103)