Keskustelut Metsänhoito Hankintahakkuu ja juurikäävän torjunta

  • Tämä aihe sisältää 103 vastausta, 30 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten mehtäukko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 103)
  • Hankintahakkuu ja juurikäävän torjunta

    En löytänyt hakutoiminnolla, joten uusi keskustelu.

    Millä olette hankintahakkaajat/metsurit tehneet juurikäävän torjuntaa? Urea reppuruiskuun ja sillä kantokäsittelyt aina päivän päätteeksi?

    Valmisteita on ilmeisesti kahta, Rotstop ja urea. Biologinen Rotstop kuulostaisi vähän konstikkaalta käyttää, ei säily pitkään, pidettävä jääkaapissa ja sekoitettava uusi satsi päivittäin. Siksi ajattelin ureaa, jos kuidulla olisi enemmän menoa ja tulisi kesällä tehtyä enskaa.

    Mistä aineet?

  • Gla

    Jos jotain ei saa tehtyä, pitää aiheuttaa vahinkoa. Minäkään en ymmärrä isaskarin logiikkaa. Vaihtoehtona on kuitenkin tienvarsikauppa ja pystykauppa.

    Kun tekee kesähakkuun ilman käsittelyä ja 15 vuoden kuluttua palsta siirtyy uudelle omistajalle, saa tämä käsiinsä muhivan juurikääpäkohteen. Näin metsät vähitellen rapistuu tilanteessa, jossa juurikääpä muutenkin lisääntyy ja jonka parsiminen koivun ja männyn avulla on tunnetusti vaikeaa.

     

    isaskar keturi

    Todettakoon, että vaikka kuulummekin viralliseen riskialueeseen, meillä päin kuusen juurikääpää ei juurikaan ole eli kuusen laho harvinaista. Sen sijaan männyn tyvitervas on yleinen riesa.

    mehtäukko

    Ja todettakoon sekin, että molempia käytettävissä olevia tököttejä käytetään molempiin riesoihin…

    isaskar keturi

    Kyllä vaikka kyseessä onkin eri juurikääpälaji (mänty H. annosum ja kuusi H. parviporum).

    Käyttäytyvätkin hiukan eri tavalla. Tyvitervasta ilmestyy jo nuoriin männyntaimikoihin ryhmittäin, vaikkei taimikossa olisi ollut vuosikausiin mitään toimintaa. Tyvitervas tappaa varsin nopeasti, kun taas juurikääpä havaitaan vasta kaadon yhteydessä. Tyvitervaksen itiöemiä löytää helpoiten katajien juurista.

    Yhtäläistä on kanto- tai juuripintojen kautta tarttuminen uuteen kohteeseen ja juuriyhteyksien kautta leviäminen viereisiin terveisiin puihin.

    Eroon ei kummastakaan päästä, mutta haittoja voidaan minimoida mm. puulajivalinnoilla ja oikealla/huolellisella metsien käsittelyllä.

    Kyllä minulle perusteet on selvät, kun olen aikanaan ollut luomassa torjunnan ohjeita.

    A.Jalkanen

    Jos mäntyjä alkaa kuolla, kyseessä voi joskus olla myös mesisieni, mutta se ei taida esiintyä meillä epidemioina vaan enemmän satunnaisesti? Lisätietoja: Metsäinfo.

    e-salo

    Männynversosurma voi kanssa olla kyseessä jos ei löydy juurikäävän itiöemiä. 80-luvulla Keski-Suomessa Rosenlewin mailla sitä esiintyi laajemmin, mutta eihän sieni sinänsä ole mihinkään kadonnut, vaan voi sopivissa olosuhteissa paikallisesti sairastuttaa puita ja puuryhmiä.

    A.Jalkanen

    Vielä edellisten lisäksi uudet männyn taudinaiheuttajat: etelänversosurma ja okakaarnakuoriainen.

    https://www.luke.fi/fi/uutiset/uusi-tauti-etelanversosurma-havaittu-suomessa-ensimmaisen-kerran-syksylla-2021

    Makarov

    Kesäkuulla rauduskoivikkoa moottorisahalla harventelin 2.5ha niin samalla harvennin 0.5ha kuusikkoa joka oli rauduksen kyljessä. Leikkelin mehukatti purkista passelin tellingin suihkepullolle. Sakarasta mehukatti vyöhön kiinni ja siihen suihkepullo, aika näppärä oli ruiskutella kuusenkannot saman tien kaadon jälkeen, ei tarvinnut kannua jos olisi isompi ollut ehtiä muuta ku seläntakaa koukkas. Väritabletin nakkasin siihen kantokäsittely aineeseen niin hyvin näki mistä oli suihkutella.

    isaskar keturi

    Tuo mehukatti pullo minullakin tuli mieleen. Samoin löytyy keittiökaapin periltä vanhentuneita elintarvikevärejä ajalta kun lapset olivat pieniä ja pipareita piti koristella. Ne varmaan soveltuvat hyvin väriaineeksi.

    Jätkä

    Kun suihke on mukana koko ajan, niin mihin tarpeeseen on väriaine?  Onhan suihkutus tarkoitus tehdä kantoon heti!

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 103)