Keskustelut Puukauppa Hankintahakkuu

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Hankintahakkuu

    Merkitty: 

    Tämä liittyy tuolla kuvien puolella olleeseen ”saarihakkuu” – teemaan. En ole koskaan perehtynyt hankintakauppaan, joten muutama kysymys. Millaisia ovat yleensä minimipuumäärät? Onko kaupan m3-koolla yleensä kuinka suuri vaikutus m3-hintaan? Mitä jos hakkuu ei jostain syystä onnistu, niin tuleeko tästä jotain negatiivisia seuraamuksia? Vai onko se niin, että puuta tulee sen verran kuin sitä tulee? Kuinka tarkkaa puun toimittamisen ajoitus on (jos helmikuun sijasta puut ovat tien varressa vasta maaliskuussa jne).
    Näissä on tietysti paljon ostaja- ja sopimuskohtaisia eroja, mutta jos jotain suuntaviivoja saisi. Yritin näitä savolaiselta ostomieheltä kysyä, mutta vastaukset oli…no, savolaismallisia.

  • jpjulku

    Käteispuukauppa…siis että puut ensin pinoon ja sitten kauppaa tekemään? Joo en minäkään hankintana tekisi, mutta pystykauppa saaressa vaatisi 30 metriä leveän jäätien, jossa jään paksuus min 105 cm.
    Tuntuisi kummalta, jos isot firmat haluaisivat sanktioida toimittamatta jääneestä puusta, jos kyse vaikka 100-200 kuutiosta. Ei hetkauta kuitenkaan heidän puunhankintaa suuntaan tai toiseen.

    akkli

    Minkä kokoinen saari?Onko muita metsänomistajia ja jos on -onko niillä hakkuu tarpeita ? Yhteistuumin kaikki möisi ja silloin määrä kasvaisi ,olisiko mahdollisesti pystykauppa-mutta nyt monet asiat auki.Käteiskauppa niistä mitä hakkaat ja kuljetat on varmaan paras.

    Svedu Petteri

    Tuskin ne isot firmat halua sanktioida. Unohtavat koko homman, jos määrät pieniä. Eivät seuraavan kerran tarjoa, jos meni hankalaksi.

    Kyllä se ostajan löytyminen on eka asia. Kerro tilanne avoimesti. Tälläinen projekti ja nämä ovat epävarmuudet. Puista valokuvia. Sitten paperilla mitta- ja laatuvaateet, kun toimitus sovittu.

    Jos puut ovat laadukkaita, niin lähellä oleva saha on hyvä vaihtoehto.

    Metsänmies

    Tee hankintakauppa, silloin tiedät varmat hinnat kullekin puutavaralle. Osa firmoista on varsin nihkeitä käteiskaupoille, ja joudut jokatapauksessa myymään sillä hinnalla, mitä suostuvat maksamaan. Mielellään pitäisi olla vähintää 5 kiintoa / myytävä puulaji. Hankintakauppaan voi laittaa ehdon , joka huomioi jäätilanteen. Jos teet 200 kiinnon kaupan ja saat siitä puoletkin toimitettua tuskin , tuskin tulee narinoita. Kauppahan tehdään arvion mukaan. Jos jää muutamiin motteihin ottavat kyllä jos on sopimus, eikä toimitusmäärä johdu saamattomuudesta, vaan tuosta heikosta jäätilanteesta.

     

     

     

     

     

     

     

    jpjulku

    Vielä jatkokysymystä. Millainen ostajilla on yleensä tukin minimipituus? Onko eroa pystykauppaan?

    mehtäukko

    Riippuu klusterista, mutta yleensä hankinnassa pitemmät pituudet, paksummat tukin min lpm, kuitu vaakamitalla,tukki tukkimittarilla…

    Metsäkupsa

    Mäntytukeissa kannattaa kuulostella millaiset laatuvaatimukset ovat. Stora Enson Honkalahden saha on raakkaajien aatelia, sielä helposti 20% raakkeja ja samanlainen tavara Versowoodilla 2% raakkia.

    Kuvassa aloittajalla kyllä laadukasta tavaraa, toisin on meidän rehevillä mailla mäntyjen laita. Jos saari on kookas, eikös silloin kannattaisi yhteisleimikot kasata ja myydä pystyyn. Täällä eräässä saaressa toissatalvena MetsäGroup kasasi leimikot 5 000 mottia ja kun jäätie ei kahteen talveen onnistunut, proomuntapaisellan ajoivat mantereelle. 5€ motilta hinta manteretta halvempi.

    Visakallo

    Vähän samaa kuin Metsäkupsa olen minäkin ajatellut. Onko siitä omastakaan jääkuljetuksesta takeita? Pahin vaihtoehto olisi, että juuri kun on saanut puut syrjälleen, jäät eivät kannakaan kuljetusta.

    jpjulku

    Ei onnistu pystykaupat tällä kohteella. Sitä tietenkin ekana selvittelin. Saaren ympärillä joka suunnassa erittäin kivistä. Ei pääse mitenkään isolla kalustolla lähellekään rantaa kesällä. Tarkoitus pienimmällä mahdollisella kalustolla hoitaa jäätä pitkin. Vähän oheisen linkin tyyliin, mutta vielä kevyemmällä kalustolla.

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)