Keskustelut Metsänomistus Hämmästyttää,kummastuttaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 52)
  • Hämmästyttää,kummastuttaa.

    Tämän päivän lehdistä jälleen jerran saanut lukea.

    Lumi taivuttelee puita sähkölinjojen päälle pohjois-karjalassa.

    5 uutisissa sitte kuvaa.Täysikäsiä koivuja nojas runkoineen linjan päällä.

    Auttaskohan tuossa yhtään paljon puhuttu”ennakkoraivaus”?.

    Taitaa vahingon kärsijät löytyä nojapuiden omistajista enimmäkseen ja sitte huudellaan tuskaa koko kansan kuulla.

  • jees h-valta

    Niin varmaan onkin näillä takapajulan mailla jossa jätkäkin kait asustelee. Mutta esim. Satakunnasta voit tulla tsiikaan näetkö pahemmin pikkulinjoja enää. Mutta eihän tosiaan niitä sielläpäin taideta viitsiä tehdä. Nostetaan vain siirtomaksua kun muutkin niin tekee. Sehän tuottaa vielä paljon paremmin.

    Jätkä

    Kyllä meilläpäin on pantu kaapelia maan poveen ihan urakkavauhtia. Kovilla siirtomaksuilla on kerätty rajusti rahaa, että on ollut millä mällätä.

    Sähkökatkoksista en muista sellaisia olleen, joiden takia vain osa taajamasta pimenisi. Pari viimeistä oli sitä luokkaa, että valtakunnan verkko oli kylmänä jonkin aikaa, mutta eo lähinpään kolmeen kuukauteen ole ollut sähkökatkosta. Korkeintaan räpsädyksiä, jonka takia esim televisio sammuu, on kai ollut kerran – tai kaksi.

    harrastelija

    Loisteen sähkö on loistanut kohtuullisesti – ja siirtomaksut ovat nousseet muutaman vuoden aikana tuplasti. Liekö näillä sitten suora yhteys? Aikaisempi Kainuun Valo sai lempinimen Kainuun Vilkkuvalo!

    Kaavan liepeille uusittiin ilmajohto n. 400 metrin päästä ja alueelle vedettiin sitten n. 3 km maakaapelia. Tuota uutta ilmajohtoa ihmettelen? Tosin johtoura on raivattu n. 10 metrin levyiseksi. Maakaapeli vie vähemmän metsäpinta-alaa, joten sekin hyöty tulee samalla.

    Visakallo

    Eduskunta sääti aikanaan uuden sähkömarkkinalain sähköyhtiöiden tehokkaan lobbauksen ansiosta sellaiseksi, että tietty prosenttimäärä sähkönkäyttäjistä saatetaan maakaapeloinnin piiriin. Tämä johti tietenkin siihen, että taajamat ja niiden lähiylpäristöt maakaapeloitiin. Sähkön jakeluvarmuuden kanssa tällä asialla ei valitettavasti ole paljoakaan yhtymäkohtia. Sähköt ovat ainakin täälläpäin kovalla tuulella ja lumisateella ihan samalla tavalla poikki kuin ennenkin. Siirtomaksut kyllä kaksinkertaistuivat.

    Korpituvan Taneli

    Linjat ovat kulkeneet iät ja ajat metsien läpi. Sähköfirmoilla oli metsureita, jotka isäntien kanssa yhtiestuumin kulkivat poistaen riskipuita linjojen vierestä.

    Sitten tuli sähköfirmoille tämä pörssikiima, oma väki irtisanottiin ja linjojen huollon sijasta ajeltiin vain helikopterilla tarkistuslentoja. Seuraukset tästä on nyt näkyvissä.

    Teiden varsiin siirto vähentää riskiä varmaan 80%. Lankoihin paatuvalle lumelle sekään konsti ei auta.

    Maakaapelointi on hyvä, mutta kallis keino, siitä apu tulee aika hitaasti. En kyllä näe maakaapelointia minkäänlaisena sesam aukene asiana.

    Nykyiset ilmalinjat eivät ole koko maan metsätaloudelle mikään kansatalouteen vaikuttava ongelma. Yksittäiselle metsänomistajalle linjoista saattaa toki olla hyvinkin ratkaisevan luonteista vahinkoa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kuusessa ollaan

    Maakaapeloinnin suurin vastus on ollut tielaitos. Ja hyvin järkevästä syystä, tienhoidon ongelmien vuoksi. Nimittäin erilaiset korjaustyöt vaikeutuvat, esimerkiksi sumutolppien vaihto ja kaiteiden korjaaminen. Täytyy muistaa, tiealue on tielaitoksen omaisuutta…

    Ja nyt on realisoitunut ongelmat, kaivukonekuskit tuskailee pintaan nousevien kaapeleiden kanssa. Useita tapauksia on tullut, missä tien luiskien (soratiet) perusparannnuksessa on tullut kaapeli esiin. Eli kaapeli on routimisen myötä noussut 10 sentin päähän pinnasta. Ei mitään huhua,ihan kuvia aiheesta olen nähnyt.

     

    Sitä ihmettelen, että miksi kaapelit pitää vetää tienreunaan, miksi niitä ei voi upottaa sinne vanhaan linjauraan? Karttoihin ja maastoon merkinnät.

    Sen verran on aiheesta kokemusta, että maapaikan isot linjat (reipas kilometri) siirrettiin tien viereen maakaapeliksi. Pääsin vaikuttamaan muuntajien paikkaan, jolloin pihan reunassa ollut muuntaja korvattiin läheisen metsätien liittymään asennetulla puistomuuntajalla. Mutta, vaikka päälinja poistui, jäi harmiksi edelleen noista muuntajista virran taloihin jakavat kaapelit…

    Planter

    Kallista tulee. Katselin kun ampuivat tien varteen kallioon sata metriä pitkää railoa maakaapelia varten ja niitä kallioita  tulee matkan varrella lisää. Linjan päässä ei ole kuin muutama vakituinen asunto, mutta kesämökkejä kohtalainen määrä.

    Pelkkä tien varteen siirto lyhentäisi sähkökatkot, helppo löytää ja korjata. Ymmärtäisivät vielä katsoa kummalle puolelle tietä linja vedetään. Kaikki pahat myrskyt ovat ainakin täällä tulleet sektorista lounas-luode. Myös lähimaastosta näkee mihin suuntaa puut ovat kaatuneet.

    kuusessa ollaan

    Avolinjan siirto tien varteen on turha ratkaisu. Samalla tavalla sielläkin puut kaatuu linjalle, oksamassa kun tulee suureksi valon, eli tien puolelle…

    Huvittavin tälläinen avolinjan siirto on lähistöllä, linjakäytävän ja tiealueen väliin jäi kaistale ”ei kenenkään maata”. Jossa kasvaa nyt siisti rivi linjaa korkeampia kuusia ja koivuja. Odottamassa sopivan suunnan myrskyä…kyseinen linja yhden alueen runkolinja.

    Maakaapelia vaan suoraan maastoon ja samalla valokuitua samaan railoon.

    Timppa

    Meilläkin harvennettiin viime vuonna linjan vierimetsää.  Otso organisoi ja SE hakkasi.  Homma toimi mallikkaasti.  Meikäläistä hämmästytti yleensä suhteellisen hyvät kantohinnat.  Ihmeellistä oli, että haavan hinta oli parempi kuin mistään aukkohakkuusta olemme saaneet.

    A.Jalkanen

    Konnevedellä siirsivät sähkökaapelin tien varteen, edelleen pylväisiin. Sähkökatkot vähenivät kyllä olennaisesti. Harmia siirrosta tuli, kun yksi metsäpalsta jäi mottiin linjan taakse – tosin sain sen myytyä naapurille jolla on metsää rajalla.

    Maanomistajat voivat edistää sähkön saantiaan pitämällä linjojen varsien puustot matalina ja harvoina. Samalla raivatulla tienvarsialueella on vesiosuuskunnan putki ja uusimpana tuli sitten laajakaista eli valokuitu. Säästöä tosiaan tulisi, jos kaikki infra voitaisiin laittaa monttuun yhtä aikaa: sähkö, vesi ja data.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 52)