Keskustelut Harrastukset Halon hakkuu, kirveellä

  • Tämä aihe sisältää 32 vastausta, 13 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Perämurikka toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)
  • Halon hakkuu, kirveellä

    Merkitty: 

    Mistä se johtuu kun sanotaan että koivu halkeaa paremmin talvella ja kovalla pakkasella kuin kesällä?  Entä kuusen halkeaminen?

     

  • Tolopainen Tolopainen

    Jääpalakin halkeaa paremmin kuin vesi kun lyö kirveellä. Tuoreessa puussa on lähes puolet jäätynyttä vettä talvella.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puun keskiosassa ei ole kai vettä, vain pintaosassa, mutta määrä on silti suuri. Tolopainen on oikeassa, eli keskimäärin puolet on vettä elävässä ja vasta kaadetussa tuoreessa puussa.

    Tomperi

    Koivussa ei ole kuivaa sydänpuuta kuten kuusessa, tosin se kuusenkin sydänpuu ei ole absoluuttisen kuiva. Koivu on yhtö vetistä pinnasta ja sisältä.

    Tolopainen Tolopainen

    Talvella puussa on jäätyneen veden aiheuttamaa jännitystä. Kun vesi jäätyessään pyrkii laajenemaan, kun puuta lyödään kirveellä jännitys vapautuu ja puukappaleet ponnahtavat erilleen. Pakkasella puu voi haljeta ilman kirvestäkin.

    Tomperi

    <p>Tosiaan, pakkashalkeamistahan puhutaankin ja itsekkin niitä nähnyt, luultavasti,  rehevien savimaiden koivikoissa.  Talvellahan koivu on paljon vetisempää kuin kesällä. Sehän sen selittää.</p>

    suorittava porras suorittava porras

    Pakkaskeli on kirveshalkojan paras kaveri. Jo vähän kuivahtanutkin pölkky halkeaa mukavasti , mutta yritäpä halkoa kuivumisen alkuun päässyttä havupuupölkkyä kesäolosuhteissa. On vähän hikisempää hommaa.

    Onneksi tuli tänä vuonna halottua kahden vuoden tarpeet hyvien säiden aikaan. Viimeiset klapit viikko sitten.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Onneksi tuli tänä vuonna halottua kahden vuoden tarpeet hyvien säiden aikaan. Viimeiset klapit viikko sitten.

    Siis kirveellä???

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tätäkin asiaa on näköjään tutkittu! Kts. artikkelin kuvat. Aineisto ei ole suuren suuri, mutta tulos tukee havaintojanne ja teoriaa: pintapuu on yleensä aina havupuilla kosteampaa kuin puun sisäosa. Koivulla sisäosakin voi olla kosteaa. Tämä periaate saattaisi päteä muillakin yleisillä lehtipuillamme koska ne ovat rakenteeltaan koivun kaltaisia. Jaloista lehtipuista en osaa sanoa päteekö periaate niihin.

    https://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/article/6992

    Tomperi

    Viimetalvena tein parikymmentä mottia vanerikoivikosta halkoja kirveellä ja moottorisahalla.  Se vaatisi ison kirveen joten kiiloja ja sahaa käytin apuna, sen takia ei tullut mietittyä mikä ero oli halkaistessa tuoretta ja mikä rasissa kuivatuissa.  Kyllä se tuo rasiin kaataminen on järkevää hommaa, kevyitä on puut käsitellä ja palavat jo seuraavana talvena jos  kuivempaa ei ole, eikä  pihise.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Em. julkaisussa mainittiin uudet lämpökattilat joissa saadaan talteen kostean hakkeen tuottaman vesihöyryn sisältämä lämpö. Tämä periaate että kostea puu tuottaa enemmän lämpöä ei kuitenkaan päde kotipoltossa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)