Keskustelut Metsänomistus Hallitusohjelma

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 1,209)
  • Hallitusohjelma

    Vaalit on pidetty ja nyt on aika kirjoittaa hallitusohjelmaa.

    Hallinto

    Maa- ja metsätalousminteriö lakkautetaan. Elinkeinojen kehittäminnen siirretään TEM:n.  Metsänkäyttö, metsästys ym  ympäristöministeriöön.

    Metsäkeskuksista rahoitus ELY-keskukseen. Metsien käyttö (=hakkuuluvat) perustettavaan ympäristövirastoon.

    Metsänkäyttöilmoitukset muutetaan maksulliseksi hakkuuluvaksi. Muutoksenhaku, kuulemiset samanlaisiksi kuin rakennusluvissa. Käsittelykustannukset peritään luvan hakijoilta. Ensimmäisen lupahakemuksen yhteydessä tulee toimittaa selvitys hakkutoiminnan ulkopuolelle jäävästä metsämaästa. Alue tulee olla vähintään 15 %, muutoin määrätään metsänkäyttömaksu. Suojeluala on omistaja ja kuntakohtainen.

    Jos ulkopuolelle jäävä ala on 10 %, maksu on 5 % hakkuutulosta.

    KEMERA

    Tukea vain tien rakentamiseen ja suo muuttamiseen takaisin luonnontilaan.

    VEROTUS

    Pääomatuloverokannaksi 35 %, 40 % ja 45 %. Korkein taso yli 60 000 euron tulolle.

    Yrittätulovähennys ja perintöverohuojennukset lopetetaan.

    TUET KUNNILLE

    Verotulojen tasausjärjestelmää (= kuntien sosiaaliapu) kehitetään. Tukea vähennetään voimakkaasti pieniltä maaseutukunnilta. Säästyvät rahat voivat kaupungit käyttää omiin  kehittämishankkeisiin. Tavoitteena on edistää nuorten muuttoa kaupunkeihin ja luoda Suomesta eurooppalainen kaupunkivaltio.

    Tästä hallitusohjelman osasta tuskin maaseudulla paljon tykätään, mutta ohjelman nauttii kohtuullisen suurta suosiota etelässä. Maaseudulla voi asua jos tulee toimeen ilman palveluita. Esim. Pohjois-Karjalassa valtion viranomaiset voidaan keskittää Joensuuhun, pl. raja ja poliisi.

     

     

     

     

     

     

     

  • nuori isäntä

    No niin, aletaanpa rakentamaan hallitukselle hiilinieluohjelmaa niin ei sitten tarvitse asiasta hallituksessa tapella vaan laittaa se vain toteutukseen… ?

     

    Tässä alkua:

    1.valtio vahvistaa nopeasti, että se tukee pohjois-Suomen tehdasinvestointeja parantamalla infraa 300miljoonalla. Tämä, että pohjoisen hoito-/kasvatushakkuut saadaan mahdollisimman pikaisesti käyntiin

    2. Valtio lupaa kahdelle ensimmäiselle tehtaalle pika lupamenettelyn. Vastineeksi tehtaat lupaavat hankkia suojelukseen maa-alueita yht. 100 000 eurolla

    3. Valtio myöntää määräaikaisen 4v. metsänlannoitus tuen 300€/ha. Lannoitushinnalle asetetaan kuitenkin katto. Mikäli hinta nousee yli hehtaari kohtaisen katon menetetään tuki. Tämä siitä syystä, että vain hyödyllisimmät ja kustannustehokkaimmat kohteet valikoituu ja hinnat pidetään aisoissa.

    4. Valtio myöntää määräaikaisen 10v metsitystuen. Valtio myötää 300€/ha tuen vanhojen viljelyksestä poistettujen jne metsittämiseen. Tuki maksetaan pienimmillään 0,2ha alueelle. Tuen edellytyksenä on, että metsityksessä käytetään jalostettuja taimia. Tuen vastineeksi omistajalla on velvoite varmista, että taimikko on elinvoimainen 5 vuoden päästä. Muuten tuki peritään takaisin. Metsityksiä valvotaan otannalla.

    5. Kemera tukea kohdennetaan isosti taimikon hoitoon ja nuoren metsänhoitoon

    6. Uudistamisvelvoitetta tiukennetaan hieman

    7. Valtio tukee 10miljoonalla lisää metsän kasvun lisäämiseen liittyviä tutkimuksia.

    8. kaupungeille velvoite istuttaa enemmän puita kaupunkialueilleen. Asetetaan kunnian himoinen minimimäärä puita/m2 taajama-alueille

    9. Kaupunkeja velvoitetaan tehostamaan rakennettaan, metsän raivaaminen pysyvästi kaupunki-infran tieltä sanktioidaan.

    9…

     

     

    Tolopainen

    Kemin infraan tarvitaan valtion rahaa 500 :milj, rataverkkoon ja väyliin, jotta se siitä valtion osuudesta. Rinne lähes suoraan sanoi, että uusi ympäristöministeri keksii omasta päästään puunkäytön rajoituksia. Vihreän liikkeen pitäisi toimia Venäjällä, jolloin siitä olisi ilmaston kannalta jotain hyötyä. En ole kuullut yhdenkään öljyntuottajamaan ilmoittavan lopettavansa öljyn porausta. Miksi Suomen pitäisi lopettaa turpeen pienhkö mutta tärkeä käyttö, kun sillä ei ole mitään vaikutusta ilmaston lämpenemiseen.

    Rane2

    Norjahan on esimerkiksi kieltänyt asuntojen öljylämmityksen vuodesta 2020 lähtien.Sähköautoihinkin panostetaan.Heillä on tämmöiseen varaa koska Norjan todellinen vaikutus ilmastoon perustuu tähän politiikkaan.

    https://yle.fi/uutiset/3-7976384

    Rane2

    Johan Svedrup on uusin öljykenttä jonka tuotanto alkaa käsittääkseni tänä vuonna.Jää siitä siivu suomalaisillekin.

    https://www.ess.fi/uutiset/talous/art2398053

     

    rööri roope

    Kansliapäällikkö mitähän tehnee? Entinen Tuupovaaran kunnanjohtaja  Nykyisin hyvävelivirassa Joensuun kaupunkin elätettävänä.

    Siinä esimerkki kuntaliitosten epäkohdista.

    Gla

    Nuoren isännän visiot ovat muuten hyviä, mutta tukien lisääminen puun kasvatukseen ei ole perusteltua. Kun kysyntä kasvaa, kasvaa myös puun tarve ja se saa omistajat kasvattamaan lisää puuta. Ainoa pullonkaula tällä hetkellä on hirvieläinkanta. Valkohännät pois, hirvistä kolmannes ja kauriiden määrän puolitus olisi hyvä alku. Muuta ei tarvita. Puuston kasvu, monimuotoisuus ja puun tuotannon kannattavuus alkaa heti parantua.

    suorittava porras

    Aloitetaan ensin metsänhoitorästien purkamisesta. Kun ne on puolitettu , katsotaan onko tarvetta  puuttua sorkkaeläinten metsästyksen tavoitteisiin.GLA ei oikein näe metsää sorkilta.

    Tolopainen

    Niin miksi ympäristöministeri ei ole huolissaan siitä, että on miljoona hehtaaria tekemättömiä ensiharvennuksia, kun puulle ei ole ostajia eikä riittäviä markkinoita. Pitäisi laittaa hiilinielut kuntoon.

    Puuki

    EU:n keskiarvo maakohtaisesti arvioituna metsänkasvun sitomista hiilipäästöistä on 10 % . Suomessa 47 % .  Siitä pitää nimenomaan Suomen pistää paljon paremmaksi. Lieneekö syynä päästä mallioppilaaksi ( / ”työnsankariksi”, kuten aikoinaan naapurissa) tai jokin muu motivaatio ( päästä elvistelemään asiassa?).  Kokonaan hiilineutraaliksi on pyrkimys päästä joskus olikohan n. v 2050.   Siihen mennessä tosin saattaa jo ilmasto alkaa taas kylmenemäänkin mutta ei pidetä sitä niin tärkeänä tässä vaiheessa, kun on hyvä pätemismahdollisuus ja melko hyvät pohja-arviotkin , että lämpenee se ilmasto tällä hetkellä, ainakin maailmanlaajuisesti.

    Keinoista päämäärän saavuttamiseksi ollaan tietysti hyvinkin eri  mieltä varsinkin metsän kasvatuksen puolella.  Vaikka hyvin monen metsän kasvatuksesta perillä olevien mielestä keinot hiilinielun lisäämiseen puun kasvua lisäämällä ja fossiilisten korvaamista puuperäisillä tuotteilla on melko selvät, niin eri tahojen rahoittamat ”erikoisasiantunkijat” on syystä tai toisesta ihan eri mieltä.

    nuori isäntä

    10. hirvieläinmäärän rajoittaminen. Nykyinen hirvieläin määrä riskeeraa metsän puustokasvun lisäyksen ja sitä kautta nielujen kasvattamisen.

    11. Valtio antaa 5 miljoonan ylimääräisen tuen tutkimukseen jolla tuetaan muovin korvaamista puupohjaisilla tuotteilla.

    Kaikki me tiedämme, hoitorästit ovat yksi iso ongelma puun kasvun lisäämisessä. Me myös tiedämme, että, kun kysyntä kasvaa niin tarjonta kasvaa. Kun tarjonta kasvaa, panostetaan myös enemmän kasvatukseen.

    Ohjelman pitää kuitenkin näyttää siltä, että keinoja ja ratkaisuja on monia (niin kuin onkin) eikä meidän tarvitse lähteä keskustelemaan hakkuiden rajoittamisesta. Meidän pitää jopa saada hakkuiden rajoittamispuheet näyttämään ”hölmöltä” ratkaisulta (jota ne oikeasti on).

    Täälläpäin puusta on oikeasti kilpailua, mutta silti yli 100km (meno-paluu) pitkällä päivittäisellä työmatkalla, nälyy paljon vanhoja peltoheittoja yms. jotka olisivat voitu metsittää jo ajat sitten. Näin ei ole tehty.  Kyllä tuo motivointia hakee, että nuokin alueet puunkasvatukseen siirtyvät. Nyt potentiaali hukataan.

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 1,209)