Keskustelut Metsänhoito Hallavauriot!

Esillä 6 vastausta, 31 - 36 (kaikkiaan 36)
  • Hallavauriot!

    Tuli aikamoinen määrä paleltuneita taimikkoja juhannusviikolla. Meinaa vanhat ohjeet unohtua kun ei ole ollut moneen vuoteen kunnon hallaa. itselläni Sysmässä oli jäännyt rinteen ala reuna raivaamatta ja kylmä ilma pääsi kerääntymään aukon reunaa, totaalinen menetys tämän vuoden pituuskasvussa.

  • mehänpoika mehänpoika

    ”jees h-valta” kirjoitti täyttä asiaa tämän avauksen 1. sivulla viestissä 4.

    Metsän uudistamisessa valtamenetelmä on ensin avohakkuu, jonka jälkeen yleensä muokataan ja istutuskohteissa valitaan hallariskistä huolimatta uudistettavaksi puulajiksi hirvivahingon pelossa kuusi. Kuitenkin muut puulajit kävisivät ilman hirvivahinkouhkaa paremmin aukean maan metsitykseen.

    Toteutettu hirvipolitiikka on pannut puun tuottamisen täysin sekaisin uudistettavan puulajin valinnasta lähtien. Moni metsänomistaja on sen kantapään kautta kokenut ja vahingoista on pyritty viisastumaan.

    Metsien kuusettumisen ja kuusentaimikoiden hallavauriot voi valtaosin panna hirvipolitiikan aiheuttamiksi. Kun hallan vauriottamaan taimikkoon pyritään kasvattamaan omista tarpeista suojapuustoa, kehittyy kuviolle noin 10 vuodessa ”suorittavan portaan” inhoama energiapuuhakkuukohde. Sen hakkuusta ei paljon kostu, mutta epätasainen kuusentaimikko menee pahan näköiseksi.

    Hallavauriot ja huono energiapuuhakkuukohde ovat hirvipaljouden seurausta. Samanlaisia seurauksia ovat ainakin osin vielä taimikoiden hoitamattomuus, puuntuottamisen korkeat kustannukset sekä juurikäävän leviäminen entistä laajemmille alueille jne.

    suorittava porras suorittava porras

    Käyhän ”Mehänpoika” vilkaisemassa lukijoiden kuvia ja lukemassa vähän tekstiäkin . En ole itse ainakaan havainnut , että männyn istutusta/kylvöä olisi jarruteltu . Pahimmille hirvien talvehtimisalueille ei toki ole viisasta koivua istuttaa , mutta muualle siitäkin edestä.

    Niistä kuvista vielä sen verran , että kyseisellä alueella on ollut ennen uudistamista kuusivaltainen sekametsä . Kuusettumista on siis torjuttu uudistamisvaiheessa ihan kaksin käsin ja vielä sen jälkeenkin …hirvistä välittämättä .

    Risukon suosiminen ei ole millään verukkeella perusteltavissa . Taimet pysyvät risukon suojassa vain kauemmin alttiina tuhoille . Oli sitten kyseessä halla tai hirvi. Tavoitteeksi tulisikin asettaa se , että taimikkovaihe voitaisiin lyhentää metsänhoidollisin keinoi paljon nykyistä lyhemmäksi.

    Halla oli muuten tänä aamuna iskenyt koivuntaimien latvoihinkin . Kuusissa ei kuitenkaan matkan varrella ollut havittavia tuhoja . Maa oli kuurassa pelottavan yleisesti.

    Kurki Kurki

    Tarvittaisiin kuusi, joka kestää hallaa yhtä hyvin mänty.
    Suomalaisilta jalostajilta sitä lienee turha odottaa.
    Kuusen kloonaamisessakin ollaa kymmenen vuotta Ruotsia jäljessä.
    Viime kesän kovan hallan jäljiltä löysin monet kuusentaimet, joihin ei halla purrut, eikä kasvupaikka ollut pohjoisrinne (halla jää lyhytaikaiseksi), vaan korkean metsikön varjostama eteläinen alava taimikko, jossa halla viipyilee pitkään.

    http://www.metsalehti.fi/Metsalehti/Lukijoiden-kuvat/Kuva/?imageId=816&index=718

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ne ei pelaa, jotka pelkää. Ehkä pitäisi pelotella enemmän kuusia uhkaavilla vaaroilla, jotta ihmisistä tulisi yhtä vainoharhaisia kuusen suhteen ja tilanne tasapainottuisi.

    Pinsiön vaari

    Kaverini joka sai boorista kovin hyviä kokemuksia puuhapalstoillaan oli ollut jutulla kauan eläkkeellä olleen metsäpomon kanssa. Yhtiöllä oli 70 luvulla isohko kuusen uudistusala joka parina vuonna kärsi hallasta jopa aivan järven rannassa. Yhtiö kokeili moniin kuusentaimikoihin booria. Tälläkin alueella puolet alueesta sai booria. Ei enää ollut hallan tuhoja sillä puolikkaalla. Mutta ilman boorilisäystä olevalla edelleen hieman vaikkei ollut oikein hallaakaan. Vaikea sivusta sanoa oliko hallavaurioista joku osa puutostautia vai ei. Mutta kyllä viljelyskasveissa on eroja lajikkeiden välillä ja hyväkasvuiseen ei halla ota samalla tavalla kuin kituliaaseen. Tai ainakin hyväkasvuinen korjaa vauriot nopeammin ja paremmin.

    Raivaaja

    Tuossa videossa on hallan tuhoama kuusen taimikko. Istutettu 2000-luvun alussa. Halla vieraillut varmaankin joka vuosi. Boorin puutetta ei ollut.
    http://www.youtube.com/watch?v=VkXKw_DoIVU&feature=youtu.be

Esillä 6 vastausta, 31 - 36 (kaikkiaan 36)