Keskustelut Metsänhoito Hallavauriot!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 36)
  • Hallavauriot!

    Tuli aikamoinen määrä paleltuneita taimikkoja juhannusviikolla. Meinaa vanhat ohjeet unohtua kun ei ole ollut moneen vuoteen kunnon hallaa. itselläni Sysmässä oli jäännyt rinteen ala reuna raivaamatta ja kylmä ilma pääsi kerääntymään aukon reunaa, totaalinen menetys tämän vuoden pituuskasvussa.

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Paikkapaikoin saniaiset ja sananjalat ruskeaksi muuttuneet ja joitain kuusentaimia palelluttanut hiukan näillä kulmilla.Jospa ilmat alkavat kohta lämmetä,vai joko syksy alkoi kun päiväkin alkaa lyhvetä.

    Raivaaja

    Näitä hallavauriota kohtaan todella paljon. Hirvien pelossa lähes joka paikkaan kuusta istutetaan ja täällä hallat on enemmän jokavuotinen sääntö kuin poikkeus. Todella isoja aloja menee täysin pilalle, surkean näköisiä kuusen taimikoita riittää. Omaan metsään en kuusta istuta juuri tuon hallan takia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eipä tullut inventoitua kuusen taimikoita juhannuksena, kiitos vinkistä.

    Haavan vesat sen sijaan olivat paikoin uusimmilta lehdiltään punaiset; tämä ilmiö johtunee juuri kylmistä säistä?

    jees h-valta

    Raivaajan linjoilla ollaan ja kummastuttaa edelleen tuo kuustosvouhotus. Nyt jo tuppaa ylituotantoa joka puolella ja silti suorastaan hurmoksessa kuusta turpeeseen vaan lisää. Hirviasia pitää saada tolkulleen mutta mikään ei ainakaan muutu sillä että väistetään ongelma ja kaadetaan se muiden niskaan. Jos lehtipuuta olisi normaalisti viimevuodet istutettu vahingot jäisivät merkittävästi pienemmiksi kaikilla ja viljely onnistuisi hyvin. (Myös itikkatuhot) Edellyttää tietysti vastuullista hirvipolitiikkaa jota tästä valtakunnasta ei vain tunnu löytyvän. Vasta ilmeisen pakon edessä kun kuusikin tulee tiensä päähän. Ongelmat ainakin pahenee vuosi vuodelta.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ainakin koivun ja lepän ensimmäiset lehdet on punaisia sillonkun niissä on paljon ravinteita.

    Pete

    Jeesmies on taas hysteerinen. Kuusta kuusen kasvupaikalle ja mäntyä männyn maille. Lehtipuuta sekaan tai vaikka pääpuulajiksi jos se silmää miellyttää. Kuusitukki on erittäin haluttu artikkeli ja Etelä- ja Keski-Suomessa sen hakkuumahdollisuus on vuodesta toiseen alhaisin. Kaarnakuoriaisten takia ja varsinkin asiaan liittyvän uutisoinnin johdosta kuusitukkia tulee nyt tarjolle runsaasti. Keskivaikea hysteria on ajanut metsänomistajat puukaupoille ja ostava taho hyödyntää tottakai tilanteen. Hirvikannan koosta olen samaa mieltä monen muun kanssa. Mänty olisi oivallinen puulaji myös mt-pohjille, nyt niille istutetaan pääsääntöisesti kuusta.

    Hallatuhoja on tosiaan ollut viime vuosina ehkä enemmän kuin totuttua. Omalle kohdalle on osunut yksi palsta Pohjois-Savossa, jossa halla tuntuu vierailevan säännöllisesti. Pohjat ovat erittäin rehevät, joten männyn kasvatus ei oikein käy laatuun sekään. Rauduskoivua on naapureilla ja itselläkin pieni kuvio. Laatu ei kehity hyväksi, voi olla boorinpuutteen syytä osittain, mutta hienojakoisella maalla koivun tukkiprosentti jää todella alhaiseksi ja kokonaiskasvukaan ei vaikuta kovin hyvältä. Nuoret 20-30v kuusikot puolestaan kasvavat aivan pitelemätöntä vauhtia. Kuutioita kertyy +15mottia/ha/vuosi. Ja laatu on hyvää kun boorilannoitus on tehty.

    Hankala juttu tuo halla kuitenkin on. Hoidatin yhden 2ha taimikon Jeesmiehen tyyliin. Jätin reilu 2000kpl/ha koivua (pääosin hiestä) kuviolle verhopuustoksi. Koivujen pituus on noin 8m. Istutuskuusi on siellä alla, noin 1600kpl/ha, pituus 2-3m. Ainakaan tällainen verhopuusto ei auttanut kesäkuun 2013 hallaa vastaan yhtään. Ei siis yhtään. Kuuset kärsivät aivan yhtä pahasti kuin alavammalla maalla oleva saman ikäinen istutuskuusikko.

    Kaikesta päätellen alue sopii kuuselle kuitenkin erittäin hyvin. Se on ainoa puulaji joka voi tuottaa päätehakkuussa kohtuullisen tukkiprosentin. Jatkan siis kuusen kasvatusta.

    Gla Gla

    Jees: ”Nyt jo tuppaa ylituotantoa joka puolella ja silti suorastaan hurmoksessa kuusta turpeeseen vaan lisää.”

    VMI 6:n mukaan (1971-1976) kuusen osuus puuston tilavuudesta oli 37%, männyn 45%, koivun 15% ja muut lehtipuut 3%. Tällä hetkellä (VMI 11) luvut ovat 30%, 50%, 17% ja 4%

    VMI 6:n mukaan kokonaispuusto oli 1520 milj.m3 ja VMI 11 mukaan 2332 milj.m3.

    Jos kuusesta on nyt ylituotantoa, mitä asialle pitäisi tehdä? Kuusta on nyt 1,24-kertainen määrä 70-luvun tilanteeseen verrattuna, mäntyä 1,69-kertainen, koivua 1,75-kertainen ja muuta lehtipuuta 1,95-kertainen määrä. Ennenkin olen kysynyt, mutta kysyn taas: Mikä olisi oikea jakauma puulajien suhteen? Miksi?

    jees h-valta

    Glan kommenttiin että mikä olisi oikea puulajijakauma on toki yhdeltä kuusen oston huonoimmalta kolkalta vaikea vastata. Mutta koska tätä kyllä esiintyy koko eteläisessä suomessa voisi näin maalaisjärjellä kuvitella myös asenneilmapiirin voimakasta muutosta etenkin mhy-kentässä. Ja vastaavissa toimintaorganisaatioissa joista osa jopa voimakkaitakin taimien toimittajia. Kun jatkuva ohjeistus kelaa vain lähes yksinomaa kuusen malliesimerkillisellä kasvatusohjeistuksella. Minullekkin kun tulee pelkästään lehtipuuta vuodesta toiseen tuleekin sitä ennen istutusohjeistus jossa annetaan seikkaperäiset ja kuvalliset kuusen kasvatusohjeet. Aika hupaa mutta alkaa valitettavasti pikku hiljaa vuodesta toiseen toistuessaan huonosti huvittaa. Lehtipuun istutuksesta ei yleensä juuri sanaakaan. Saati sen onnistumisen edellytysten luomisesta.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Minkäkokoisia on jeessin koivuntaimet? Vai pelkkää haapaa?

    jees h-valta

    Koivua olen kasvattanut vain luontaisista taimista. En istutetuista.
    Haapaa on nyt 20 ha:a, ehkä jo hiukan ylikin. Toki tiluksillani on koivikoita varmaan vähintäänkin saman verran. Eri ikäluokkia.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 36)