Keskustelut Metsänhoito Hakkuutähteen keräys jälkikäteen

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 120)
  • Hakkuutähteen keräys jälkikäteen

    Meille tehtiin talon ympäristöön kuusikkoon hehtaarin aukko ja koivikkoon parin hehtaarin harvennus. Mhy hoiti kaupan ja tehtiin sopimus Mhy:n kanssa hakkuutähteen korjuusta.

    Ostajan motokuskille ei ollut mennyt tieto hakkuutähteiden keräyksestä eli ei ollut kaatanut puita sen mukaisesti. Oli tietenkin ajellut risujen päältä ja tukit tampanneet risut tiukkaan maahan kiinni.

    Eipä tuo alle tonnin tulo hakkuutähteistä niin riipaise mutta nyt on käyskentelymetsä aika vaikea käyskennellä. Mustikkamättäätkin on tukossa. Ja oltiin pojan kanssa suunniteltu istuttaa taimet lapio-kuokka-pottiputki-menetelmällä mutta nyt tarttee varmaan mätästystä, siitäkin tulee kuluja.

    Onko mitään toivoa saada oksat ja pikkurangat kerättyä näin jälkikäteen muuten kuin ihmistyövoimalla? Ja mitä tuo risujen maahanjäänti vaikuttaa uudistamiseen?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miten hyvin onnistuu uudistaminen ilman maanmuokkausta ja onko havaittavissa taimien kasvussa tai taimikonhoidon tarpeessa eroja muokattuun alueeseen myöhemmin?

    Mahtaako metsäsertifioinnin osalta tulla poikkeama tästä tapahtumasta vai jäävätkö asiakkaiden reklamaatiot metsäpalveluiden tuottajille järjestelmän ulkopuolelle?

    Juurikääpä voi kyllä mennä kantojen vaurioista sisään mutta periaatteessa siinä kannossa on jo kasvamassa sieni jos on käytetty Rotstopia. Jos on käytetty ureaa, tätä suojaa ei ole.

    jpjulku jpjulku

    Minun kokemukset uudistamisesta ilman maanmuokkausta ovat positiivisia. En pysty sanomaan, että olisin huomannut eroa taimien kasvussa. Ihannetilanne on, jos maapohjassa on metsäkariketta (hakkuutähdettä) paljon, mutta kuitenkin pystyy istuttamaan. Tämä estää heinänkasvua. Tärkeintä on tehdä istutus heti kun se on mahdollista. Jos talvihakkuu, niin heti keväällä.

    Hakkuista suurin osa tehdään kuitenkin talviaikaan,  jolloin kantoja ei käsitellä. Jos kannon kaatopintaan on ruiskutettu Rotstopia, näinköhän se estää tartuntaa jos kaivinkone paljastaa kannon pintaa sivulta tai juurenniskasta. Eiväthän ne pääsääntöisesti kannon yli aja. Mutta kun puhutaan todella isoista ja painavista koneista, niin kyllähän sitä juurenniskaa ja juurta sieltä tulee paljaaksi. Kantokäsittelyssä kaatopinta on harvoin täysin peittävästi käsitelty torjunta-aineella (vaatimus taitaa olla 85 %). Kukahan on uskaltanut luvata, ettei sieni-itiöitä leijailisi näille käsittelemättömille kaatopinnan osille?

    mehtäukko

    ”…Jos on käytetty ureaa…” Mistä tuollainen tieto?

    Tuore ja kuivahtanut kanto ovat eri asioita…

    jpjulku jpjulku

    No eihän urea tuo sientä siihen kantoon.

    mehtäukko

    ”..Jos kannon kaatopintaan on ruiskutettu Rotstopia, näinköhän se estää tartuntaa jos kaivinkone paljastaa kannon pintaa sivulta..” Kuivahtaneeseen kantoon ei tule kiäpä…

    jpjulku jpjulku

    Meinaatko, että jos hakkuu tehdään talvella ja maanmuokkaus keväällä tai alkukesästä, niin kannot ovat jo ”kuivahtaneita”? Bullshit. Juurikääpä on lahottajasieni, ja iskee kyllä vanhempaankin kantoon, jos paljasta pintaa vain järjestyy.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Talvihakkuiden vapautus kantokäsittelystä viittaisi siihen että vanhempi kanto ei ole enää altis juurikääpätartunnalle.

    mehtäukko

    Vai Bullshit. Täytyisi vähän selvittää asioita ennen käryä…

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kyllä kaskimailla vatukko väliin parimetristä, etenkin jos hakkutähteet jätetty. Olen tyytyväinen nykyiseen aikaan, jolloin hakkuutähteillä saa maan muokattua ja taimet maahan. Jos vähänkin isommat uudisalat, niin kyllä muokkaus on välttämätön toimenpide. Rikottuun maahan tulee luonnontaimia, havumaton sisään laitetut taimet vaarassa joutua kirpan suihin. Ei ehkä tulee heinää muokkaamattomaan, muttei avuksi luonnontaimiakaan suuremmin. Pihlajaa näkyy yhdenkin naapurin muokkaamaton hakkuualue viidessä vuodessa puskevan metsäksi. Muutama hirvenkaluama mäntykin näkyi olevan, säästölle hintaa mielestäni tulee.

    jpjulku jpjulku

    Ei johdu kannon iästä, vaan siitä, että juurikäävän itiöt ovat ilmassa vasta selvästi myöhemmin kuin monen muun lahottajasienen. Eli vähän sama periaate kuin harmaaorvakkaliuoksella. Kun kanto on jo muiden sienien infektoima, juurikääpä ei saa tartuntapintaa.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 120)