Keskustelut Metsänhoito Hakkuut liian voimakkaita

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 121)
  • Hakkuut liian voimakkaita

    mikäli uskomme tutkijoita ja miksemme uskoisi;
    ”Mehtätalon ja Pukkalan mukaan kasvun hyytymiseen vaikuttavat myös aikaistuneet päätehakkuut ja voimaperäisemmät harvennushakkuut. Mehtätalon arvion mukaan harvennuksissa metsästä poistuu nyt noin kolmannes puista, kun aikaisemmin se oli jopa puolta vähemmän. Väistämättä, kun päätehakkuita aikaistetaan ja voimistetaan harvennuksia, kasvu pienenee, hän sanoo.”
    Metsälehden asiantuntijat ovat toista mieltä.  Kasvu vain paranee heidän mukaansa jos harvennetaan voimakkaasti. Ja usein.

    niin tämä viite on ylen artikkelista mutta sehän  ei pidä paikkaansa tietenkään, vai mitä ?

  • Metät kunnossa!

    Joo, tuossa oli karumpi kohde ja sieltä ei kerätty latvusmassaa, kantoja, eikä mitään muutakaan ainespuun lisäksi. Se vaan on totta, että muutaman vuoden kuluttua tuossa vuosikasvu ja hiilen sitominen alkaa oikeasti tapahtua. Kuten VJJ kirjoitti kasvunsa pysäyttänyttä ei kannata seisottaa….

    Puuki

    Liian harvaksi harvennus (PPA :sta n. 40-60 % pois) vähentää kasvua varsinkin männiköissä.  20-35 % voi olla kasvun vähenemä seur. 10 vuoden aikana eh-männikössä.   Kuusella on varaa joustaa harvennusvoimakkuudessa vähän enemmän , jos puut pysyy pystyssä.

    Jos ei harvenneta ollenkaan, niin metsä harventaa itse itsensä. N.1/3-osa puustosta on lahonnut/lahoaa normikiertoaikana , jos esim.  kuusikkoa ei ole hoidettu.   Lahojen puiden  hiili  päätyy pääosin CO2:na taivaalle.

    mehtäukko

    Video:”Kuka laittaisi poikki,kuka malttaisi odottaa ?”

    Eikös asetelma mene niin, että mikäli terve (kasvuisa) metsä, myyntitilannetta on hinnaltaan seurattava aktiivisesti. Jos rahalle on tuottavampi sijoitus tiedossa, h-hetki on näiden yhdistelmä…

    Tomperi

    Onko suomessa seurattu mitauksin metsää johon ei kosketa muutoin kuin mittauksin?  Esimerkiksi kuinka paljon on kaksisataa vuotta vanhassa metsässä elävää puustoa, kuollut puustoa joka on pystyssä, kuinka paljon on lahoavia maapuita jne…

    Olen joskus pienalaisiin vanhoihin metiin törmännyt niin kyllä ne ns juurpuut jotka ovat lähes täysin kasvunsa lopettaneet saattavat olla vuosikymmeniä elossa ja kuoltuaan eivät pidä kiirettä että tomahtaisivat maahan….  Varmaan metsänhoitajakoulutuksessa on tollasia kohtieta  mittailtu?

    mehtäukko

    40% on luonnon poistuma ilman kirveen heilutusta? Se ei lämmitä ketään.

    Tomperi

    lämmittääkö se jos tuon luonnonpoistuman korjuu on kannattamatonta euroissa mitattuna?

    A.Jalkanen

    Tässä aika hyvä esitelmä puuntuotoksesta ja harvennuksien vaikutuksesta siihen. Uudempiakin varmaan jo löytyisi mutta törmäsin tähän kun etsin tietoa paljaan maan arvon laskennasta.

    http://www.metla.fi/ohjelma/002/Erika-roadshow-esitykset/Puuntuotos-ja-kannattavuus.pdf

    Tomperi voit mennä kansallispuistoihin katselemaan vanhaa metsää jota ei ole pitkään aikaan hoidettu. Ei meillä ole tarkkaa tietoa siitä kuinka paljon metsissämme olisi puuta, jos metsätaloutta ei olisi aloitettu. Viitteitä saadaan lähialueilta, esimerkiksi Venäjän pitkään hakkaamatta olleista metsistä, mutta metsätuhojen esiintyminen ja lajisto poikkeavat.

    Hiilivarasto on yleensä luonnonmetsässä huomattavasti suurempi ja metsä on peitteisempää. Eroa korostaa se, että maaperän hiilivarasto on saattanut kertyä suureksi paitsi soilla myös kivennäismailla, ellei metsätuhoja ole paikalle sattunut. Hesarin keskusteluissa yksi kommentoija toistaa aina metsäkeskusteluissa että luonnonmetsän puusto on kolminkertainen talousmetsään verrattuna, mutta lähdettä en ole saanut kyseiseen väitteeseen vaikka olen toistuvasti kysynyt.

    Tomperi

    Se on iso puute metäopetuksessa kun on keskitetty pelkästään puun tuotantoon.  Näin kun aikoinaan keskityttiin myös maataloustuotannon puolella niin pieleen meni, kun ympäristöä ei millään muotoa tutkittu tai arvotettu.

     

    Tomperi

    hyvä A.J.

     

    Olen käynyt Pyhä Häkissä.  Mistähän muualta löytyisi ettei tarvitsisi Siperiaan suunnistaa?

    A.Jalkanen

    Kansallispuistoja on yli 40 kappaletta jo. En ole käynyt monessakaan. Olisiko palstalaisilla vinkkiä jos haluaisi nähä Keski-Suomesta vanhaa kuusikkoa? Täällä etelässä hyvä kohde voisi olla Sipoonkorpi, Suomen puustoisin neliökilometri?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 121)