Keskustelut Metsänhoito Hakkuut liian voimakkaita

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 121)
  • Hakkuut liian voimakkaita

    mikäli uskomme tutkijoita ja miksemme uskoisi;
    ”Mehtätalon ja Pukkalan mukaan kasvun hyytymiseen vaikuttavat myös aikaistuneet päätehakkuut ja voimaperäisemmät harvennushakkuut. Mehtätalon arvion mukaan harvennuksissa metsästä poistuu nyt noin kolmannes puista, kun aikaisemmin se oli jopa puolta vähemmän. Väistämättä, kun päätehakkuita aikaistetaan ja voimistetaan harvennuksia, kasvu pienenee, hän sanoo.”
    Metsälehden asiantuntijat ovat toista mieltä.  Kasvu vain paranee heidän mukaansa jos harvennetaan voimakkaasti. Ja usein.

    niin tämä viite on ylen artikkelista mutta sehän  ei pidä paikkaansa tietenkään, vai mitä ?

  • Metsäkupsa

    Kantojen nostoa ei ole metsissäni tehty, eikä täällä ole enää muodissa. Uudistan kuumana ketjuna, joten kannonnostamiset viivyttävät vuodella istutusta. Vuoden viive nopeuttaa vatukon ja heinän kilpailua taimien kanssa. Myöskään kantojen nosto ei ainakaan vähennä vesakoitumista, eikä lisää maan ravinteita, vaan uskoakseni köyhdyttää. Rehevällä maalla tällä ei ole kylläkään isoa merkitystä. Hakkuutähteet olen myynyt, helpottaa uudistamista, myös nykyisin tuloa risuista taimien maksuun tulee.

    suorittava porras

    Kantoja nostettiin yhteen aikaan innokkaasti, mutta haitat realisoituvat vasta nyt kasvun alenemisena. Sama tilanne aikoinaan taimikonhoidon korvaajaksi markkinoidun energiapuukorjun kohdalla.  Jälkimmäisessä alkuperäinen tarkoitus oli hyvä eli tukea rästikohteiden kunnostusta. Valitettavasti siitä syntyi kuitenkin monen kohdalla hyväksytty käytäntö.  Nyt sitten ihmetellään kasvun hiipumista.

    Kupsan kuuma ketju metsän uudistamisessa on ainoa järkevä vaihtoehto. Jos se on osoittautunut toimivaksi isompien toimijoiden kohdalla , ei se toimi yhtään huonommin pienemmilläkin pinta-aloilla. Kilpailevalle kasvustolle ei ole syytä antaa etumatkaa.

    Apli

    Kantoja on opittu nostamaan paremmin, nythän sinne niitä jää väkisinkin kun kaikkia ei koskaan nosteta, suurin virhe kannonnostossa on ollut että niitä on nostettu liian karuilta mailta ja liian paljon.. Kasvutappioita en ole omilla kannonnostoalueilla huomannut juuri lainkaan, jonkin verran vertailukohtaa riittää.. Kantojen hinta on muuten ainakin keskisuomessa lähes tuplaantunut 5 vuodessa. Nostetaanko jatkossa kantoja omilta mailta? Kyllä rehevistä kuusikoiden päätehakkuista, muista ei.

    Puuki

    Kantojen lahoaminen ja vaikutus seur.puusukupolven kasvuun vaikuttaa n. 40 vuoden päähän.  Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan kantojen noston vaikutus näkyi yli 10 vuotta noston jälkeen taimikon kasvussa.   Ainakaan savikoilla sitä ei kannata tehdä.

    <iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin allow-scripts”></iframe>
    <div id=”fskey-tooltip” class=”fskey-tooltip” style=”display: none;”></div>

    A.Jalkanen

    Metsälehden Metsäuutisten jutussa sanotaan että etelän kuusikot ovat kasvaneet entistä paremmin. Kyllä se huono kasvupaikka siellä taustalla pitkällä aikavälillä kuusen kasvussa jotenkin vaikuttaa. Lisävalaistusta saisi vertaamalla eri kasvupaikoille perustettujen kuusi-ikäluokkien kasvua. Yleinen rehevöityminen typpilaskeuman takia parantaa kasvupaikkoja myös.

    Kantojen nosto ei näy heti kasvussa, koska taimikon ravinteiden tarve on pientä. Nosto vähentää kuitenkin maan hiilivarastoa lyhyellä aikavälillä, sii sillä aikahorisontilla, jossa ilmastonmuutosta pitäisi torjua. Tosin globaalissa mittakaavassa häviää virhemarginaaliin. Muuttaa kasvihuonekaasuinventaarion maaperän hiilen laskelmat, jos yleistyy meillä.

    https://www.metsalehti.fi/artikkelit/harvennukset-ja-hirvet-syovat-kasvua/#2a7bc33c

    Visakallo

    Aplin kirjoituksen allekirjoitan täysin. Näyttää siltä, että meillä joilla on kokemusta kantojen nostosta pidemmältä ajalta, käsitys on myönteinen, muilla kielteinen. Ei kantojen nosto kokonaan loppunut missään vaiheessa, ja se on viime vuosina taas selvästi lisääntynyt ainakin täällä Päijät-Hämeessä.

    Hämis

    Ei ole harvenneltu liikoja, komea tulos ! Paljonkohan on kasvu vielä. Kuka laittaisi poikki,kuka malttaisi odottaa ?

    kim1

    Nimen omaa…,turhaa puhua karujen maiden kannon nostosta..,kun eräs iso firma ei harjoita sitä laisinkaan..,ja toinen iso firma nostaa ainoastaan kuusen kannot…,mullakin jäi kaiken lisäksi vielä 250 kuusenkantoa metsään..,siintä huolimati..,pystyin niillä kantorahoilla rahoittamaan maanmuokkkauksen ja taimet…,ja aivan totta on sekin että liiallinen kuusen istuttaminen on todella suuri ongelma..,jopa maannouseman sienen vaivaamille alueille….,mutta Gla:n toivomia tutkimustuloksia ei siintä koskaan saada…,koska mhy joutuu erittäin huonoon valoon…,väitän että kuusella kuuselle uudistaminen on historiallisesti suurempi ongelma kuin 60 luvun joka paikkaan mäntyä…,tahi koivu viha…,joskus 20-40 vuoden päästä tämän päivän kuusentaimikot ja nuoret kuusikot ovat siinä tilassa,että ne joudutaan uudistamaan kuivumisen,lahon ja ötökkätuhojen takia keskenkasvuisena….,ja onnellinen on se jos tukki% on yli 30 %…,miettikääpä sitä…

    kim1

    Hämis: mitäs hienoa kyseisessä kuusikossa on..tukki% 50-60 välillä….,ja niinkuin tiedät…,myöskin Urjalassa on kuusikon kriittinen ikä noin 65 vuotta…,sen jälkeen laho…,yms…,ongelmat kasvavat räjähdyksen omaisesti…

    A.Jalkanen

    Kantoja ei nosteta karuilta mailta!

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 121)