Keskustelut Puukauppa Hakkuunvalvonta

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 96)
  • Hakkuunvalvonta

    Tällä hetkellä on vuoden parhaat korjuukelit metsässä, valon määrä on lisääntynyt, lunta ja pakkasta sopivasti, on tuloksen teon aika.

    Firmalla on halu ottaa hakkuurästejä kiinni, yrittäjä valjastaa varakalustonkin hakkaamaan ja palkkaa niille väliaikaisia kuljettajia.

    Olisiko nyt sopiva hetki tehdä metsäretki valvojan kanssa työmaalle ?

  • Jätkä

    Sahalaitoksella riittää, kun samaa tavaraa piisaa kahdeksi tunniksi.On siinä vissi ero, miten sahataan terveoksainen tai kuivaoksainen pölkky. Asetteet muuttuu Tukin läpimitan ja laadun mukaan tarkasti. Jokaisella sahalla on postausohjelmat, jotka laskevat myyntihintojen mukaan, mitä sahataan.

    Tietenkin Itä – ja pohjois-suomessa on omat käytänteensä, mutta heillä onkin sormijatkoslaitteet.

    Timppa

    Pituusasiassa olen ollut huomaavinani kahdenlaista käytäntöä.  Joskus pinossa on aika tasaiseen monen mittaista tukkia.  Nykyään kuitenkin usein vaikkapa yksi tai kaksi valtapituutta omissa pinoissaan ja sitten sekalaisia pölkkyjä sisältävä pienempi kasa.

    Jätkä

    Jos samaa puulajia on useammassa kasassa, ne ovat selkeästi menossa eri laitoksiin, esim vaneritehtaalle, Ison tukin sahalle, Tyvitukin sahalle tai latvatukin sahalle. Lisäksi on Kuusi-sahakuitu, Mänty-sahakuitu, Parruaihiot jne.

    rame

    Lukenut tätä ketjua ja jos puhutaan arvopuukaupasta ja kauppasopimuksesta niin

    1. Ostomieshän ei tiedä mitä tavaraa hänen ostamistaan puista sahataan tänä aikana kun kädestä suuhun eletään raaka-aineen suhteen.
    2. Katkontapituudet ja latvaläpimitat tehdään hakkuulla yhtiön tekemän sahatavarakaupan mukaisiksi josta ostomies ei tiedä ostovaiheessa mitään.
    3. Kauppasopimukseen kirjataan latvaläpimitat ja katkontapituudet, pituusmitat pitäisi olla kaikki samalla painoarvolla. Ne mitä mitat ovat on sopimusasia.
    4. Hakkuunvalvonta pitäisi tehdä hakkuun aikana eikä tarkastella lanssikasoja.

    Jos noin on niin kauppasopimuksestahan tulee vessapaperia heti kun se on allekirjoitettu, ja myyjää viedään kuin loka-ämpäriä pihalla.

    Ostomiehen toiminta on verrattavissa poliitikon puheisiin ennen vaaleja.

    Jätkä

    Kolmen iloisen rosvon suurpuunjalostusteollisuuden ostomiehellä taitaa olla asiat noin hervottomasti.

    Kuitenkin tuon keskisuuren sahan ostaja tietää leimikkoa ostaessaan mihin sahatavarat menevät ja pyrkii jopa ostamaan ensisijaisesti leimikoita, jotka sopivat jo myytyyn tuotantoon.

    Korppoon – Pohjan saha oli aikanaan tehnyt niin isot kaupat arabimaihin, että he ostivat niillä mitoilla tukkia ainakin viisi vuotta yhteen syssyyn. Pituudet / paksuudet oli painotettu ja niiden ansiosta hinta oli tuntuvasti parempi kuin muilla.

    Opettelin silloin tukin apteerausta, kun teimme halvatun komeista kuusirungoista vimpan päälle hienoja tukkeja. Kaksi mittamiestä tuli tekemään luovutusmittausta ja lähti Jäminkipohjaan listojen kanssa. Kahden päivän perästä tuli kaksi autolastia ”pomoja” katsomaan, onko listan tiedot varmasti oikein, kun oli niin täydellisiä tukkeja.

    metsä-masa

    Katkonta metsässä laatuluokkiin A, B ja C lienee jo taakse jäänyttä aikaa, metsurien vielä ollessa avohakkuulla työneuvojat opastivat silloin laaturajoista katkaisuun palstalla. Nyt laatukatkonta ( lajit ) on motoilla ja lajittelu sahan vastaan vastaanotolla.

    Motolla tämä tarkoittaa tiettyjä pituus- ja läpimitta haarukkaa, esim. ratapuu, hirsitukki ja normaalisuman laatuja. Sahan kuorma- ja eräkohtainen linjastolajittelu laaduttaa neljään luokkaan 1, 2, 3 ja raakki + mahdolliset ratapuut, hirsitukit ja erikoiserät omille lokeroille.

    Lajittelulinjasto on useamman sata metriä pitkä ja lokerot molemmin puolin jonne tukit ohjataan haluttujen vaatimusten mukaan.

    oksapuu

    Timppa oikeilla jäljillä…

    Sahurit merkkauttaa värillä haluamiaan tukkimittoja omiin pinoihin lanssilla. Noiden erikoismittojen takia sitten tarvitaankin niitä  lyhyitä apumittoja…

    Kas kun sen sahurin ei kannata pätkiä tukkia kuituun 🙂 …

    Jätkä

    Katkonta on edelleenkin A-B-C-C , ainakin jos ei eilen ole lopetettu. Ymmärrän toki, että jonnekin takahikiälle ei ole tieto vielä kulkenut, kun sen sinne kuljettaa susi reppu selässä ja matkalla ovat hirvimiehet sen ampuneet, ettei syö heille kuuluvia lihoja.

    Vastaus tiedusteluuni oli, että ”tietenkin laadusta poikki, mutta kaikki motokuskit eivät tajua laadusta mitään”. Se, että päin persettä katkottuja tukkeja tulee joskus, johtuu siitä, että osa tukeista tulee UPM- nimiseltä jopparilta, joka joutuu joskus käyttämään puolisokeita motokuskeja.

    Apli

    Vai puolisokeita motokuskeja UPM:llä… Meilläpäin valitettavasti en uskalla päästää omille harvennuksilleni kuin juuri UPM:n konekuskeja, ovat yksinkertaisesti parhaita, ja olen kokeillut myös muita… Noh pikkusen sitten kakkosharvennuksilla katkonnassa häviää, mutta sen hyväksyy… Mhy:tä moni käyttää ja sen katkontaa kehutaan, ja myös heidän katkontatilastoja no joo voisi sanoa, empä itse heitä käytä enää.. Jokainen puukauppa on yksilönsä kun ne kilpailuttaa huomaa että eroja tarjouksissa on yllättävän paljon..

    Jätkä

    Firmojen koneurakoitsijat ja heidän kuskinsa ovat yleensä lähes paikallisia ja voi olla, että jo sadan kilometrin matkan päässä urakoikin UPM:lläkin aivan eri miehet.

    Se vaan on, että tuo saha on tehnyt sopimuksen Ko firman kanssa ja ostaa sieltä tukkeja ja myy vastaavasti kuitunsa sinne.

    Tuollaisessa kaupassa on se hyvä puoli, kun isolta ostaa, niin voi tarkkaan sopia, millaista tukkia sieltä ottaa, eli esim B-laadun terveoksaista latvatukkia tms.

    Meillä oli UPM:n kanssa pieni kauppa ja sen hakkasi lähialueen ehdottomasti paras kuski, joka nyt tietenkin oli minun entinen oppilaani, kuten oli myös urakoitsija.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 96)