Keskustelut Puukauppa Hakkuunvalvonta

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 96)
  • Hakkuunvalvonta

    Tällä hetkellä on vuoden parhaat korjuukelit metsässä, valon määrä on lisääntynyt, lunta ja pakkasta sopivasti, on tuloksen teon aika.

    Firmalla on halu ottaa hakkuurästejä kiinni, yrittäjä valjastaa varakalustonkin hakkaamaan ja palkkaa niille väliaikaisia kuljettajia.

    Olisiko nyt sopiva hetki tehdä metsäretki valvojan kanssa työmaalle ?

  • Timppa

    Tietysti niin on, että toiset firmat ottavat lyhyttä tukkia ja toiset pitkää.  Toiset ottavat lenkoja tukkeja ja toiset eivät.  Joku ottaa pylvästä ja joku toinen ei.  Toiset firmat maksavat tukista enemmän ja toiset vähemmän.  Tarjousvaiheessa metsänomistajan täytyy sitten ”arvata”, mikä tarjous on hänen kannaltaan edullisin.  Kaikkea hyvää saa harvemmin samalla kertaa.

    Metsuri motokuski

    Nyt täytyy todeta että Tolopainen on asian ytimessä. Ongelma vain on että nuo pienet mitat ovat niin huonoja firmoille etteivät he niitä käytä muutoin kuin sen verran että kauppakirjan sopimusehdot täyttyvät. Usein on myös niin että pitkistä mitoista saatetaan maksaa jopa lisähintaa myyjälle jotta niitä tehtäisiin. Hintalistalla myös tämä huomioidaan.

    Niin kuin yllä todettiin niin metsän laadulla on suurin merkitys katkonnan onnistumiselle. Usein vain kauoantekohetkellä ideologia lähtee siitä että metsä on virheetöntä jota se harvoin on. Tämä markkinoidaan myös metsänomistajalle siten että todetaan minimilatva mitta sekä katkontapituudet. Mutta eihän se kerro oikeastaan mitään mitä siitä todellisuudessa saadaan ja mikä on tehtaan tarvitsemmat pituudet hakkuuhetkellä.

    Haluan vain korostaa että yhdistyksen katkontatilastot taikka yhtiön mainostamat katkontapituudet ja latvamitat ovat vain suuntaa antava informaatio joka ei todellakaan kerro kaikkineensa sitä miten metsä hakataan ja onko metsästä otettu kaikki se arvopuu talteen mitä siitä on otettavissa. Yllä olevaa informaatiota käytetään myös markkinointiin tai puunohjautumiseen oikeille ostajille.

    Jos itse saisin oman metsän hakata niin kuin haluaisin motolla niin kaikki pituusmitat olisivat samoilla painoarvoilla ja moto saisi todellakin tehdä työtä laskentansa mukaan. Edellytyksenä lisäksi olisi että metsä olisi lähes virheetöntä, joka taitaa kutenkin olla vain harras toive.

    Jätkä

    Käytännössä mitat ovat kiinni tehdyistä sahatavarakaupoista. Myös lenkous riippuu sahalaitteista, on jakosahoja, jotka sahaavat sydämen mukaan lengonkin tukin ja sellaisia, jotka sahaavat suoraan.

    Nykyään ei ostaja voi ”kusettaa hyvällä pylvään hinnalla”, koska moton mittaus näyttää aina todellisen puumäärän. Joskus mitattiin pylväitä erilaisilla – hyväksytyillä mittausmenetelmillä ja erot olivat häkellyttävän suuria. Yleensä normaaleiksi tukeiksi katkonta olisi antanut niin paljon paremman mitan, että ”pylvään lisähinta” olisi syöty ainakin kahteen kertaan.

    Vanhoilla tukinmittausmenetelmillä hyvä apteeraaja teki hyvän tilin myyjälle, tekijälle ja myös sahalle. Nykymotokuskit tekevät hyvän tilin vain sellutehtaalle.

    Tärkeintä kuitenkin heidän puuhastelussaan olisi, että latva katkaistaan minimiläpimitasta, katkotaan miten tahansa.

    Metsuri motokuski

    Jätkä: Nykymotokuskit tekevät hyvän tilin vain sellutehtaalle.

    Eihän pilkata jos ei ole ammattitaitoa arvioida työtä sen enempää. Voisin jopa arvostaa ilmausta jos suorittava sen kirjoittaisi.  On tässäkin foorumissa tärkeä ettei kirjoiteta sellaista tekstiä joka ei pidä paikkaansa. Sillä tuolla leimikoilla liikkuu jo ihan tarpeeksi sellaisia myyjiä jotka ovat saaneet vaikutteita perättömistä kirjoituksista. Ne ovat todella ongelmallisia asiakkaita ja vievät hyvin paljon aikaa työajasta kun niitä joutuu opastaa ja mielipiteitä korjaamaan.

    Muutoin tekstisi oli ihan asiaa.

    metsä-masa metsä-masa

    Sahapuun jalostaminen alkaa jo metsässä laatu sopivasti mittoihin katkonta. Vienti sahatavarakauppiaat on jo pitemmän aikaa valitelleet, ettei lyhyttä tavaraa saa kaupaksi sopivaan hintaan.

    Binterholz poikkeaa tässä edukseen koska, yrityksen massiivipuutuote tarjonta yltää sahatavarasta profiilipuun kautta yksi- ja monikerroksisiksi liimattuihin ja puulevyihin.

    Lisäksi Lieksasta helmikuussa ostetun Anaikan Kevätniemen jatkojalostuslaitoksen osto lisää lyhyen tavaran tarvetta. Näistä syistä perinteinen pituuden jako on saanut tarkennuksia myös tukkien pituuksiin

    Jätkä

    Kuusitukkipuut on ainakin täällä sen laatuisia, ettei pitkien tukkien tekeminen pitäisi olla ongelma.

    Hyvässäkin mäntytukkikuviossa tulee vastaan aina laatu. Hyvät rungot pitäisi aina saada katkoa laaduista poikki. Esim A- luokan tyvitukki pitäisi voida katkaista hyvinkin lyhyeksi, niissä on OLLUT sellainenkin vaatimus, että KAIKKI mitat on käytössä. Käytännössä niin lyhyt, kuin linjastossa pysyy ”hanskassa”. me sahasimme puusepälle 2,7 metrisestä alkaen MAX 60 dm.

    C- luokan tukit menevät rakennuspuutavaraksi taikka pelkkahirsiksi ja mahdollisimman pitkänä.

    B- laatu on terveoksainen latvatukki, jossa käytännössä saa olla tyvipäässä kuivia oksia.

    Kaikilta isommilta sahoilta menee sahatavaraa käytännössä joka suuntaan, joten kaikille sahatuille löytyy ostaja, kunhan hinta on sopiva.

    Metsuri motokuski

    Kertokaa ihan oikeasti kuka tänä päivänä päivittäisessä metsätyössä oleva hakaa tukkia A- C luokkiin jätkän esimerkin mukaisesti ? Itse ole ollut yli kymmen vuotta moton kopissa enkä koskaan ole tuollaista luokitusta tehnyt tukeille. Koulussa ne kyllä opetetiin ihan niin kuin jätkä kirjoittaa mutta ei niitä käytännössä kuitenkaan tehdä. Sitä en tiedä kuinka sahat niitä välppäävät mutta niillä sahoilla jossa itse oen vierailllut niin lajittelu on mennyt pituusluokkien mukaan.

    Tuo jätkän sepustus on kuin suoraan koulun oppikirjasta mutta se pätee yhtäpitkään kun koulun ovi perässä sulkeutuu. Työmaailmassa katkonta ja lajittelu tehdään ihan niin kuin ostaja sen haluaa eikä siihen jotain yleismittoja voi listata. Itse sain koulusta lähtiessä helvetinmoisen tiedoston erialisia tehtaiden katkontamatriiseja, joidenka käyttöä en sen koomin ole tarvinnut kun ne muuttuvat leimikko kohtaisesti.

    Jätkä

    Teillähän on siellä sormijatkoslaitteet, joten te voitte tehdä huippulaatua myös niistä tasauspätkistä, jotka täällä pannaan hakkuriin. On toki totta, että usein firma, joka on ostanut koko leimikon, sekoittaa tukit autuaasti sekaisin, mutta kuorimon yhteydessä tukkeja lajitellaan myös laatuihin, ei ainoastaan pituuden mukaan.

    Jos lajittelu on vain motokuskin tekemille tukeille, niin miksi kuorimon jälkeen on 30 eri lokeroa tukeille, kun kolme kasaa riittäisi?

    Miksi muutamassa lokerossa on vain lyhyehköjä tyvitukkeja, vaikka vahvuus olisi varmaan riittänyt sinne himoittuun 52 desiin asti? Vastaus lienee se, että tekijällä on ollut korvien välissä muutakin kuin kankkunen.

    Jätkä

    Ihmeellistä touhua joillakin jossain päin suomea. Tehdään koko ajan vain sutta ja sekundaa, ainoa tavoite on, että paljo pitäisi tulla.

    Tarkisti aika lähellä olevan vientisahan mitta/laatupolitiikan ja kyllä edelleenkin ole oikeassa – tapani mukaan. pojat ovat tehneet liian pitkiä tyvitukkeja, jolloin A-laadun tukki onkin vaihtunut C-2 laatuun. Kirje, jossa on tilastoituna sahalla tehdyt virhehavainnot. Ensimmäisenä on muistutus, että männyn tyvitukeissa pitää laadun vaihtuminen ottaa paremmin huomioon. Samoin latvatukkien kuivaoksista mainintaa, että tyviosassa saa kuivia olla heidän mukaansa se 1,5 metrin matkalla.

    Huomauttaisin, että tuo keskisuuri saha ei ole koskaan ollut taloudellisessa ahdingossa ja vie kaiken laatutavaran ulos. ”Betonilaudat jää kotimaahan, samoin HVS – laatu.

    Petkeles Petkeles

    Pääasiallisesti latvaläpimittaluokka ja pituus määrää lokeroinnin. Tukkien laatuluokkien tarkka erottelu linjastolla on melko turhaa kun lopputuote on kuitenkin lajiteltava, eikä mitään laatuluokkaa riitä yksinään pitemmän sarjan ajoon.

    Tietysti varsinkin männyllä metsässä tiedostetusti tai tiedostamatta tehty jako ”tyvitukki, kuivaoksainen ja terveoksainen” määrää saatavat sahatavaran laatuluokat.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 96)