Keskustelut Puukauppa Hakkuunvalvonta

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 96)
  • Hakkuunvalvonta

    Tällä hetkellä on vuoden parhaat korjuukelit metsässä, valon määrä on lisääntynyt, lunta ja pakkasta sopivasti, on tuloksen teon aika.

    Firmalla on halu ottaa hakkuurästejä kiinni, yrittäjä valjastaa varakalustonkin hakkaamaan ja palkkaa niille väliaikaisia kuljettajia.

    Olisiko nyt sopiva hetki tehdä metsäretki valvojan kanssa työmaalle ?

  • metsä-masa

    Sahureilla jotka tilittää maanomistajalle motomitan mukaan on normaali suhdanteissa 3-5 % raakki sallittua, siinä on ammatti motokuljettajan helppo pysyä, ladullisesti erittäin hyvissä leimikossa kuljettaja joutuu miettimään miten saisi edes muutaman prosentin raakkia aikaan.

    Laatu- ja raakkiseuranta on leimikkokohtainen silloin suuremmissa leimikoissa joissa kaukokuljetus  on jo sahalle ja hakkuu vielä kesken voi autonkuormalappu antaa myös raakkitietoa motolle, tämä toimii parhaiten silloin kun auto ja moto on saman yrityksen kalustoa.

     

    suorittava porras

    Palaute erittelyineen tulee sahalta  suoraan motolle välittömästi , jos vajaalaatua on liikaa ja näkyy tietokoneen näytöllä samalla hetkellä .

    On osunut kohdalle isojakin leimikoita , joista tukkilaatua ei tahdo löytyä edes nimeksi . Moniväärä kuusikko on pahin ja suomännikkö tulee hyvänä kakkosena .

    Jätkä

    On toki niin, että jos leimikosta ei löydy tukkilaatua, niin silloin sitä tulee satumaisen vähän, vaikka järeyttä piisaisi.

    Taannoin oli poikkeuksellisen tiukat laatuvaatimukset ja maatalousoppilaitoksen oppilaat koulunsa metsästä olivat hakkuulla. Kentt’ämestari ja työnjohto olivat innokkaina tekemässä tukkia, vaikka oli niin iso-oksaista mäntyä, ettei puhettakaan tukiksi niillä ehdoilla. Mestarit suuttuivat minulle verisesti, mutta ainakin sen aikaa tehtiin niin kuin minä olin siellä.

    Jos on isompi leimikko, eikä yhtään raakkitukkia, niin ollaan tehty tukkia kuituun. Viisi prosenttia on kyllä aika paljon raakiksi.

    Puuki

    Jotkut sahat ostaa vielä 31 dm :stä kuusitukkia. Siinä tulee ”jonkin verran” parempi tukkisaanto kuin esim. sahalla, jonka 1. norm.kuusitukkimitta on vasta 49dm / 18cm.

    Jätkä

    Onko kuusitukin minimiläpimittaa nostettu? Sehän on ollut 16,0 senttiä kuoren päältä kapeimmalta puolelta.

    Apli

    Piti ihan tarkistaa, kuusi ja mäntytukki 15cm ja koivu 18cm, kuidut 7cm tässä kaupassa ja tämä ostaja ei ottanut nyt pikkutukkia ollenkaan… Kovastihan nuo vaihtelee ostajien ja jopa kauppojen mukaan… Mutta nyt haettiin erinomaista korjuujälkeä koska se on juuri se mitä arvostan harvennuksilla, ja se saatiin, päätehakkuissa merkitsee sitten se euro enemmän. Nythän alkaa pikkuhiljaa Kuopion alapuolella maastot ja tiet pehmenemään jotenka talvikohteissa viimeiset viikot..

    wanhajätkä

    Tässäpä sitä on taiteiltu mittojen ja laatujen kans. Rovaniemen MHY:llä on tosi hyvä valvontasysteemi ja apteerauksen seurantajärjestelmä. Se minua auttaa. Paras apu tulee kyllä mittaustodistuksesta jos hankintana ite tekkee.Samoin ammattiopisto jos sattuu harjittelia moton puikkoihin. Koulun mielestä tietenkin tehdään niin ettei raakkeja tulis. Paljon keskustellaanaiheesta kun kuitenkin haluan miumaumukkaan apteerauksen. Joskus jopa veikka lyödään raakkiprosentista.

    Edellinen erä meni vähän munille. Tukissa liian pieni. Pikkutukissa oli oma kämmi. Mitat motoon oli syötetty Keiteleen mukkaan ja möinkin Pölkylle. Raakkeja oli liikaa johtuen erilaisista mitoista. Ostomies sanoikin että tee tukit väljemmällä toleranssilla. Turhan paljon näistä syistä meni tukkia sulliksi. No seuraavan erän ajoivat loppuviikosta sahalle. Oottelen mittaustodistusta jännässä. Opittiinkohan mittään ja häviänkö sen veikan koululle.

    Hankintana ku tekkee ensiharvennusta tai harvennusta ni eipä siinä metsäkeskusta tarvita. Kemeran takia siellä ukkoa juoksee ihan tarpeeksi.

    torppari

    jees  ”Urakoija ei varmasti kovin helposti halua pois metsänomistajaa asiakaslistoiltaan jossa saattaa käydä parhaimmillaan kolmekin kertaa vuoden aikana. Kaksi kertaa ainakin.”

    meillä sawossa kasvaa mehtä sen verran hittaasti jotta kerta vuoteen riittää eikä tarvii joka vuoskaa hakata.  ei oo hypriiti närreitä

    Puuki

    Kuusitukki min.mitat on eräällä sahalla 49 dm/ 20 cm (ei 18 cm). Pienemmät on pientukkeja, joilla alhaisempi hinta. Männyllä oli min. latvalpmitta 18 cm.

    jees h-valta

    Onhan siellä Torppari tullut Savonkin metsiä käytyä kattelemassa jopa ”sillä” silmällä. Nytkin bongasin mielenkiintoisen palstan saman järven seutuvilta jossa käytään möksäilemässä. Pitää kurkata ja tarjota. Kyllä kohta Torppari alkaa Savonmettätkin kasvaa kun Satakuntalaista metsätaloutta aletaan sovitella niille kulmille.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 96)