Keskustelut Metsänomistus Hakkuun hinta noin 3 euroa/kuutio

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 96)
  • Hakkuun hinta noin 3 euroa/kuutio

    Merkitty: 

    Esitän tässä vähän provokatiivisesti karkean laskelman motohakkuun hinnasta.
    Hakkuukoneen hinta 300000 euroa ja se kuoletetaan kuudessa vuodessa täysin, Ei siis jäännösarvoa, Korot ja kuoletukset tekevät tällöin noin 60000 euroa vuodessa.
    Kone viedään metsänlaitaan hakkaamaan päätehakkuuta varovaisesti edes 60000 kuutiota vuodessa. Tällöin pääomakustannus on noin yksi euro/kuutio.
    Erilaisissa laskelmissa polttoaine kulutukseksi on saatu päätehakkuulla noin 0,7 euroa/kuutio. Jos tähän osaan lisätään huollot ja muut käyttökustannukset, ollaan ehkä noin 0.8-0,9 euroa/kuutio.
    Kuskin osuus jää myös noin 1 euro/kuutio.
    1+1+1=3.
    Eli päätehakkuuta pitäisi pystyä ainakin omakustanteisesti tekemään jopa 3 euroa/hakattu kuutio.

  • Rane2

    Tuolla vähän kellotettua tietoa.Tosin vuodelta -89 mutta silloin oli näiden pienten harvennuskoneiden kulta-aika ja rinnalla oli harvennuskoneiden kunkku 901.

    http://www.metsateho.fi/wp-content/uploads/katsaus-1989_02.pdf

    kim1

    Jos vähääkään tabletin näytöltä tulkitsin oikeen tuon riukuuntuneen  koivikon puuston kokoa,niin raivurillahan tuota harventaisi…Jos koivut niin pieniä ettei oikein kunnon klapia saa,niin ei se ole myöskään oikea paikka motolle…

    Rane2
    suorittava porras

    kim1:lle tiedoksi ,että kuva löytyy allekirjoittaneen kuvagalleriasta lukijoiden kuvat palstalta otsikolla ”Terveiset keppihevetistä”. Myös keskustelu kuvan tiimoilta löytyy samalta sivulta nopeimmin googlettamalla lainausmerkkien sisällä oleva teksti.

    Ilman noita keppikohteitakin tulisi mainiosti toimeen. Ei herätä intohimoja,paremminkin pakokauhua.

    Puuki

    Toimivuudesta jotain voi päätellä vanhasta vertailustakin.  Pienkoneketjun korjuukulut oli tuossa Ranen linkissä 95 mk/m³ ja isomman ketjun koneiden 85 mk/m³ keskimääräisellä kuljetusmatkalla (350 m) .  Kun, kuten aiemmin oli esillä, kikut oli 500 k€:n koneelle n. 33 % kokonaiskuluista, niin puolet halvemman koneen kikut voisi päätellä olevan sen mukaan n. puolet kaliimman ketjun vastaavista. Eli n. 16 % ero kikuissa- Mukut tod.näk. vähän pienemmät myös.    Pienkoneketjun kustannukset harvennushakkuulla oli n. 12 % korkeammat/ motti kuin isomman koneen ketjun kustannukset.

    Tuon perusteella myös pienemmän koneketjun urakointi olisi siis kannattavaa, jos vain kohteita on riittävästi.  Jossain päin Suomea onkin paljon pienipuustoisia harvennuksia suhteessa enemmän kuin jossain muualla. Silloin harvennusleimikkojen parempi ketjuttaminen ja yhdistäminen toisi lisähyötyjä kokonaisuuden kannalta katsottuna .

     

    rööri roope

    Mk ja eke joo?

    Puuki

    Rahayksiköt on muuttuneet, joo . Mutta voidaan ne muuttaa nykyhinnoiksi rahanarvolaskurilla vaikka.

    Jätkä

    Tuollaiset keppimetsät pitää hakata, jos on pakko koneella hakata – tuntityönä. Niissä ei riitä se, että saa kaiken puutavaran palkaksi, mitä sieltä saa irti.

    Mutta tuo Rane kakkosen postaama koneiden tuotosvertailu ei ole tätä päivää. koneet on muuttuneet ja myös menetelmät kehittyneet. Tuollainen ojitusaluekin voidaan hakata paremmin hieman eri menetelmällä.

    isotee

    Vertailuataa, laskentaperusteet samat kuin aiemmassa Scorpion Kingin esityksessä. Pikkukoneen tuotos @Rane2:n linkistä ka. 8,6 m3/h, kokonaistyöajasta huomioitu muutama sata tuntia vuositasolla tuottamatonta työtä. Pikkukoneen käyttökuluja säädetty vastaavalle tasolle. Palkkakulut ja työaika sama kuin edellä.

    Lähtötiedot pieni kone:

    Sieppaa-lahtotiedot-pieni

    Laskenta pieni kone:

    Sieppaa-laskenta-pieni

    Vertailu iso vs. pieni:

    Sieppaa-vertailu

    Ja sama disclaimer: lähtötiedot perustuvat yleisesti saatavilla olevaan tietoon ja täällä esitettyihin linkkeihin. Tulokset eivät esitä ketään yksittäistä urakoitsijaa, vaan ovat yleisluontoinen esitys konemallien eroista ja konekustannuslaskennan eräistä periaatteista.

    Johtopäätökset jääköön taas kunkin lukijan itsensä tehtäväksi ja pohdittavaksi.

    sikari

    suorittava:” joita voi löytyä samasta työohjelmasta yhdellä tilalla”. Onhan siinä  korjuun suunnittelijankin vikaa, jos tarjoaa samaa konetta noille kolmelle kohteelle. Se on vaan aina maanomistajan vika joidenkin mielestä.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 96)