Keskustelut Metsänomistus Hakkuun hinta noin 3 euroa/kuutio

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 96)
  • Hakkuun hinta noin 3 euroa/kuutio

    Merkitty: 

    Esitän tässä vähän provokatiivisesti karkean laskelman motohakkuun hinnasta.
    Hakkuukoneen hinta 300000 euroa ja se kuoletetaan kuudessa vuodessa täysin, Ei siis jäännösarvoa, Korot ja kuoletukset tekevät tällöin noin 60000 euroa vuodessa.
    Kone viedään metsänlaitaan hakkaamaan päätehakkuuta varovaisesti edes 60000 kuutiota vuodessa. Tällöin pääomakustannus on noin yksi euro/kuutio.
    Erilaisissa laskelmissa polttoaine kulutukseksi on saatu päätehakkuulla noin 0,7 euroa/kuutio. Jos tähän osaan lisätään huollot ja muut käyttökustannukset, ollaan ehkä noin 0.8-0,9 euroa/kuutio.
    Kuskin osuus jää myös noin 1 euro/kuutio.
    1+1+1=3.
    Eli päätehakkuuta pitäisi pystyä ainakin omakustanteisesti tekemään jopa 3 euroa/hakattu kuutio.

  • suorittava porras suorittava porras

    Omat koneet harvennuksille ???

    Tänä päivänä hakataan samalla koneella ja yksillä siirroilla normaalin metsätilan hakkuut avohakkuista ensiharvennuksiin.Konekanta mieluummin suurenee ,kun pienenee.

    Nykyisellä keskiraskaalla kalustolla pienellä kouralla varustettuna alkaa olla ongelmia ,kun harvennus osoittautuukin ylispuuvoittoiseksi ja palstalla on puolentoista motin karvaisia puita seassa. Niihin pienellä kouralla saa vain naarmut pintaan. Tarvittaisiin monesti numeroa tai kahta isompi työstöväline hankalampien puiden käsittelyyn tai puut on jätettävä korjaamatta. Raakeiksi niistä tehdyt pöllit ainakin päätyvät ,jos niitä yritetään väkisin tehdä alimittaisilla vehkeillä.

    Moni isäntä on joutunut pettymään ,kun on harvennustyömaan ohessa tullut tinkaamaan pihapuiden tai pellonreunapuiden tekoon. Puomin päässä on valitettavasti pari kokoluokkaa liian pieni koura niihin talkoisiin. Aina ei edes käsiteltävä puu mahtuisi kouraan ,saati että puille pystyisi jotain tekemään.

    Puuki

    1.-harvennuksiakin on paljon erilaisia. Eniten rästikohteita on Pohjois-Suomessa, jossa puutkin on kooltaa pienempiä kuin E-Suomessa.   Tulevan puuston arvonlisä on sitä suurempi mitä paremmin 1. harvennus tehdään.   Tietenkin pienemmän puun korjuu on aina kalliimpaa ; hintaerolla tarkoitin pienen koneen  huonompaa tuottavuutta ja siitä johtuvaa eroa suhteessa tehokkaampaan koneketjuun.  Mutta isojen ja kalliiden koneiden käyttö  pienikokoisissa harvennuksissa lisää kokonaiskuluja, jos ensiharvennuksia on alueella paljon.  Ison koneen tehokkuusreservi ei tule käytetyksi kunnolla ensiharvennusmetsissä. Samalla ylileveät ajourat vähentää tulevaisuudessa metsän tuottoa.  Ostajapuoli ei tietystikään välitä juuri muusta kuin siitä, että puuta saadaan riittävästi ja mahdollisimman edullisesti tehtaalle.  Mo:lle jäävän puuston tilanne on tärkeämpi asia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Komppaan Puukia. Isoissa harvennuskohteissa (tai leimikkokeskityksissä) voisi olla järkevää käyttää pienempiä koneita, erityisesti turvemailla. Pienempi eli halvempi puu korjataan pienemmällä koneella, jossa pääomakulu on alempi, niin katteet pysyvät samalla tasolla.

    suorittava porras suorittava porras

    Ohessa pari kuvaa erityyppisistä harvennuksista , joita voi löytyä samasta työohjelmasta yhdellä tilalla.

    1.riukuuntunut ensiharvennus

    2.Normaali harvennus 

    3. ja muutaman aarin yläharvennus 

     

    Kaikki olisi pitänyt tehdä samalla koneella . Kuvassa kolme ei ihan onnistuttu. Piti tuoda järeä aukkokone hoitamaan homma loppuun.

    1,5 kuution ylispuukoivikkokin olisi suosiolla jätettävä isompien koneiden tehtäväksi .Aina se ei kuitenkaan alueen pienalaisuuden tai vähäisen kertymän takia ole mahdollista. Sitten tehdään niillä välineillä mitä on käsillä , ja lopputulos voi olla aivan mitä sattuu. Aluskasvoksessa runsaasti korjuuvaurioita ja valmistetut pölkyt osin raakkeja , kun kouran vetorullat eivät pidä ylisuurissa rungoissa , eikä kormaimella voi peitteisyyden ja jätettävien runkojen varomisen vuoksi vuoksi karsintaa auttaa. Tehtaalta tulee varsin usei nootteja koivutukkien huonosta laadusta ylispuutyömaiden jälkeen. Pölleissä on vetorullien kaivamia kuoppia ja pöllien päitä on haljennut. Näin käy ,kun  puulle ei ole löytynyt tukea katkaisusahauksen aikana. Aukoilla ongelmaa ei juurikaan esiinny , kun on tilaa tehdä karsinta ja katkonta  järkevällä tavalla ja töissä on olosuhteisiin oikein mitoitetut laitteet.

    isotee

    Heittäkääpä alan ihmiset realistinen arvio, mikä olisi pienen hakkuukoneen (esim Sampo Rosenlew 1046 tai H46X) vuotuinen hakkuusuorite, montako kiintoa? Katsotaan mitä numerot näyttävät, kun tuli tuo taulukko aiemmin tehtyä…

    Puuki

    Nisulan lupausta alle 100 litran runkojen kannattavasta hakkuusta lunastetaan N5-sarjan koneilla. Niiden arvonlisäveroton hankintahinta vaihtelee varustuksesta riippuen 230 – 260 000 euron välillä. Koneiden valmistaja ilmoittaa kulutukseksi 6,5-8 l/h ja huolto-ohjelman mukaisiksi huoltokustannuksiksi 2 €/h. Nisulan tehdas pystyy valmistamaan uuden koneen noin kolmessa viikossa. N5sarjan koneella 7 000 tuntia työskennellyt koneyrittäjä kertoi pystyvänsä kannattavaan työhön keskittymällä koneelle sopiviin harvennushakkuisiin. Yrittäjä totesi myös N5-sarjalaisen myötäilevän edellistä mallia paremmin maastoa. Renkaiden ristiriipunta ei enää ole ongelma    (Koneviesti).

    Joillakin näyttäisi kannattavan pienempikin kone. Työmaitakin varmaan järjestyy hyvin , jos on osaava kuski ja työn jälki sen mukainen.

    Metsuri motokuski

    Tuo on Nisulan mainos. Itseasiassa tuo kone ei sovi nykyiseen metsänhoitoon jossa hoidetaan tilan hakkuut kerralla. Koneen maastokelpoisuus on surkea. Ihan sama kuin traktorilla ajaisi takaperin metsässä. Homma on nykyään juuri noin kun suorittava kirjoitti. Myykää pelkät ensiharvennukset erikseen niin koneetkin voi pienentyä. Mutta nykyään enskat tungetaan kytkykauppaan ja ne tehdään sitten sen mukaisilla koneilla millä isomat leimikot hakataan.

    metsänkasvattaja

    tuo  kuva  1  riukuuntuneen  harvennukseen ei  pitäisi  isoa konetta  laskea joko   miestyönä  tai  pienempi  kone  kyllä  esim  nisula tekee ihan hyviä  koneita  ensiharvennukseen  ja   2. harvennuksiin  ja  kulutkin jää  pienemmäksi  kuin isolla  kuskistahan  se on paljon  kiinni

    Metsuri motokuski

    Aika hyvän hinnan pitää saada riukutuneen metsänhakkuusta jos sitä varten pitää kone hankkia. Kuinkahan moni metsänomistaja on valmis sellaiset korjuukulut maksamaan. Sen jälkeen sitten pitäisi isompi kone tuoda tilalle hakkaamaan loput. Aika hukassa on monelta yrityksen kannattavuuslaskenta.

    suorittava porras suorittava porras

    Kukaan ei lähde erikseen pieniä enskoja tekemään. Kylkeen tarvitaan aukko ,väljennys tai molemmat. Monesti tilanne on ,että aukko on pieni ,mutta puut isoja. Isot ylispuut ensiharvennuksella ovat myös tekemätön paikka pienellä kalustolla. Siinä tilanteessa pienillä koneilla tulee suorituskyvyn rajat armottomasti vastaan.

    Kun kone on hankittu ,sillä on koetettava pärjätä kannatti tai ei. Tämän on moni pikkukoneeseen sortunut joutunut toteamaan. Työmaita ei ole tarjolla niin ylenpalttisesti ,kun myyntimiehet antavat ymmärtää.

     

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 96)