Keskustelut Puukauppa Hakkuumäärät/ha/vuosi

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Hakkuumäärät/ha/vuosi

    Täälläkin puhutaan paljon puun käytön lisäyksestä ja että metsänomistajien pitäisi lisätä myyntimääriä tulevaisuudessa. Olisi mielenkiitoista kuulla millaisia määriä aktiiviset palstalaiset ovat myyneet esim viiden viimeisen vuoden aikana. Tilat ovat toki eri kokoisia ja sijaitsevat eri puolilla Suomea, mutta hehtaaria kohdeen laskettu määrä + sijaintitieto antaa edes jonkinlaisen mahdollisuuden vertailuun.
    Omat lukuni ovat viiden vuoden keskiarvona seuraavat: Hakkuumäärä on ollut 4,8 m3/ha/vuosi, Mitatusta puumäärästä 83 % on ollut kuitupuuta ja 17 % tukkia. Puukaupat olen tehnyt pääasiassa hankintakauppoina, vain 12 % puusta on myyty pystykaupalla. Tilat sijaisevat Savossa.

    Nykyinen tietotekniikka helpottaa metsänomistajankin elämää; puumääriä ei tarvinnut enää laskea vanhaan tyyliin mittaustodistuksilta vaan ne pystyi tulostamaan suoraan puunostajien nettipalveluista.

  • jees h-valta

    Keskiarvona on viiden vuoden hakkuut taaksepäin olleet yli 500m3:ta pystykauppoina/vuosi joten korteni kekoon olen laittanut. Hankintaa vain samalla aikajaksolla vajaat sata mottia. Harmillisena pidän että tahti on parina viime vuotena ollut laskeva vaikka olisin ollut halukas pitämään sitä yli viidensadan motin vuosivauhtia. Harvennusten nahkeilu on tehnyt ettei ole homma kulkenut. Nyt onkin ensiharvennuksia jo parikymmentä hehtaaria jonossa. Että kyllä toivoisi todella harvennuspuulle virkkua kaupan intoa lähivuodet eteenpäin. Ja jotenkin vaisuun ostoon puhtia muutenkin. Silloin 5-10 vuotta takaperin kun teit kaupan sen suoritus alkoi parin-kolmen kuukauden sisään aina. Nyt osa lipsuu seuraavalle vuodelle ja kun ei pysy uudistus/hakkuutahti samalla vuodella olen haluton tekemään eteen kauppaa sokkona paljoa. Kun suoritus tulee perässä hetimain on helppo pysyä ajantasalla mitä milloinkin taimetellaan. Nyt ei ole muokattu vielä kevään istutusmättäitäkään. Tietää kiirettä molemmille osapuolille.

    kepa

    Hyvä keino ainakin kun itse olen aika aktiivisesti ostellut metsiä on seurata sijoitettua pääomaa.Mutta sitäkin seuraan varsin karkeasti.Uusimmassa metsätilassa laskeskelin sijoitetun pääoman tuotoksi n.27%.Kannattannee jo ostoon käyttää pankkilainaa.Tämäkin selviää lopullisesti nyt lähiviikkojen aikana kun koneet saavat hakkuut tehtyä ja mitat selville mutta ainakin alun perusteella ainakin pettymystä ei tunnu tulevan.
    Onhan verotuskin varsin kohtuullinen kun pystyy käyttämään metsävähennystä hyväksi.Nytkin 6-10% välissä.Eikä menojen osuus muutenkaan metsässä ole korkea itsellä jotain 10% luokkaa.Eli käyttökate varsin korkea.
    Kyllähän metsässäkin kannattaa varsinkin kun ostelee tiloja miettiä yritysmäistä otetta ja ajatella vaikka ostavansa yrityksiä joista poistetaan tuottamatonta omaisuutta.Sen tilalle sitten saatetaan tuottavaa omaisuutta.Laitetaan niin sanotusti yrityksiä tuotto kuntoon.Vaikka aika voi tuntua joskus pitkältä niin kyse on kuitenkin kokonaisuudesta . Hyvin hoidetussa yrityksessä saa ainakin sijoitetun pääoman varsin mainioksi kun huolehtii sen oikeasta rakenteesta.

    pihkanaama

    Itselläni on osunut viimeisen viiden vuoden sisään muutama päätehakkuu, suurin osa järeähköä kuusikkoa, vähän koivikkoa sekä pieni ylispuiden poisto. Tukkiprosentti on sen tähden kokonaisuudessaankin yli 70% ja loput kuitua. Kaikki on tehty pystykauppana. Poistuma 5m3/ha/vuosi. Seuraava viisivuotiskausi tuo tullessaan muutaman päätehakkuun sekä lisäksi harvennuksia.

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)