Keskustelut Puukauppa Hakkuumäärät/ha/vuosi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Hakkuumäärät/ha/vuosi

    Täälläkin puhutaan paljon puun käytön lisäyksestä ja että metsänomistajien pitäisi lisätä myyntimääriä tulevaisuudessa. Olisi mielenkiitoista kuulla millaisia määriä aktiiviset palstalaiset ovat myyneet esim viiden viimeisen vuoden aikana. Tilat ovat toki eri kokoisia ja sijaitsevat eri puolilla Suomea, mutta hehtaaria kohdeen laskettu määrä + sijaintitieto antaa edes jonkinlaisen mahdollisuuden vertailuun.
    Omat lukuni ovat viiden vuoden keskiarvona seuraavat: Hakkuumäärä on ollut 4,8 m3/ha/vuosi, Mitatusta puumäärästä 83 % on ollut kuitupuuta ja 17 % tukkia. Puukaupat olen tehnyt pääasiassa hankintakauppoina, vain 12 % puusta on myyty pystykaupalla. Tilat sijaisevat Savossa.

    Nykyinen tietotekniikka helpottaa metsänomistajankin elämää; puumääriä ei tarvinnut enää laskea vanhaan tyyliin mittaustodistuksilta vaan ne pystyi tulostamaan suoraan puunostajien nettipalveluista.

  • Visakallo Visakallo

    Savolaiselta Metsämieheltä tuli ihan mielenkiintoinen laskuesimerkki.
    Laskin omat luvut menneeltä viideltä vuodelta:
    2,5 mottia / ha / vuosi.
    Tukkia 50% ja kuitua+energiapuuta 50%.
    Ajanjakson alkupuolelle osui voittopuolisesti energiapuuhakkuita.
    Kaikki hakkuut pystykauppoina tai korjuupalveluna.

    harrastelija harrastelija

    Viimeisen 5 vuoden hakkuut karkeasti menee ehkä vähän yli keskimääräisen vuosikasvun Kainuussa.

    Eli 4,2 m3 / ha / v, josta tukin osuus 20 %, energiapuun (koivu+polttopuuranka) osuus 30 % ja loput kuitupuuta.
    Tuo hakkuumäärä nousi osin sen takia, kun urakoitsija ehdotti lisäharvennuksia, koska koneet oli jo paikalla !

    Puun myynnissä ei ole ollut ongelmia – hinnassa kyllä 🙂

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Hakkuumäärä n.5 mottia/ha 5-vuoden keskiarvo .Minulla motit ja hakkuu vuodet yllä tilakohtaisesti v,1988 jolloin ensimmäisen tilan ostin.

    Vuotuinen kasvu on likitupla hakkuisiin nähden,koska metsät ovat kasvatusmetsiä.Päätehakkuu kuviot on tullut on uudistettu aina tilan haltuunoton jälkeen,on makseltu tilakauppakuluja.Tilani on ostotiloja,joista monet ovat olleet nuorimetsävoittoisia,joten vuotuistakasvua ei ole vielä mahdollista hakkuulla realisoida.

    silencio

    5 vuoden keskiarvomyynti 1,4 m3 / ha / vuosi, tukkiprosentti 21, loput kuitua.

    Keskikasvu samaan aikaan 6,5 m3 / ha / vuosi.

    Viimeisen 2,5 vuden aikana energiapuun kysyntä nolla, kuitupuun kysyntä etenkin talvikohteilla nolla, kuusitukin kysyntä nolla. Koivutukin kysyntä heikko (talvikohteilla nolla), järeällä mäntytukilla kohtuullinen kysyntä.

    Tilat sijaitsevat Pohjois-Karjalan maakunnassa.

    Timppa

    Minulla on Exelillä tiedot hakkuista, hoitotöistä, tuloloista ja menoista. Täydennän vaan vuosittain.
    8 vuoden keskiarvo hakkuut n. 5,1 m3/ha metsähehtaarille (ei siis teitä, linjoja, avosoita ym). Kasvu n. 10 % enemmän. Hakatut puulajit: kuusi 33,6 %, mänty 48,8 %, koivu 15,8 % ja haapa 1,8 %. Tukkiprosentit: kuusi 60 %, mänty 56 % ja koivu 20,3 %.

    Kuten näkyy metsät ovat tukkivaltaisia. Harvennuksia 1,8 ha yhtä uudistushehtaaria kohden, joten aika lailla ”oppikirjan” mukaan mennään, sillä uudistuksia 1,35 % metsäpinta-alasta vuodessa.

    Tällä tahdilla pitäisi joskus päästä ehkä n. 6 ha:n vuosikasvuun.

    satapii

    Hakkumäärä on ollut 5,42m3/ha/vuosi. kasvu n 7,68m3/ha/vuosi eli puustopääoma on ollut nouseva. Viimeiset vuodet ovat painottuneet ensiharvennuksiin ja harvennuksiin. Puuta hakattu n.12000m3 pääosin kuitua.
    Puumäärä kasvanut vajaasta 40000m3 -> 53000m3, josta uusien tilojen osuus n.10000m3

    Planter Planter

    Hakkuut: 8,17 m3 / ha / vuosi
    Tukki: 42,3 %
    Kuitu: 48,6 %
    Energiapuu/lahokuitu/polttopuu: 9,1%
    Maakunta: Varsinais-Suomi

    Kasvu ka. 6,5 m3 /ha / vuosi.
    Parista pahasta myrskystä johtuen jakson hakkuumäärä yli kasvun.

    kepa

    Olen oikeastaan nyt viime syksystä lähtien ruvennut keräämään erikseen tarkemmin hakkuumääriä.Toki kaikki löytys jos kaikki kirjanpitokansiot kiertelis läpi.Mutta nyt tosiaankin olen ruvennut laittelemaan leimikko laput täysin myös erilleen että löytyy helpommin määrät.Olen myös luonteeltani enemmän käytännön tekijä kun tarkkalaskija.
    7-8 m3/ha/vuosi nuin pikasesti laskien.Tukki varmaan 30-40% huitteilla.Samoin itselläkin että yli kasvun mennään johtuen uusien tilojen ostosta ja sitä kautta haltuunotto hakkuista.Näinhän se kuuluu mennäkkin jos ostelee tiloja joissa on hakkuu mahdollisuuksia.Vaikka eilen kyllä vähän harmittelin uusimman tilan kohdalta että olisi voinut hieman reilumminkin hakata kun kiertelin metsää.Mutta joskus sitten.
    Vuotuseksi hehtaarituotoksikkin tulee aivan kohtuullinen n. 200€/ha/vuosi.Mennennee pikkasen yliki.

    uudehko metsänomistaja

    Mielenkiintoinen kysymys. Pitäisin kuitenkin tarpeettomana rajata aika 5 vuoteen. Toivoisin hakkuumäärien ilmoittamista niin pitkätä ajalta kuin mahdollista. Jos löytyisi koko kierron pituinen aikajan, siitä voisi tällöin saada todellista tietoa kyseisen metsän todellisesta kasvusta eli puun tuottamiskyvystä. Tällöin aikaan pitäisi tietysti huomioida aika, joka kului maan edellisestä päätehakkuusta uuteen päätehakkuuseen..

    metsä-masa metsä-masa

    Viimmeisen viiden vuoden mitatut m3 määrät. Hakkuumäärä n. kasvu, eli 4,55 m3 / ha / vuosi.

    Hakkuut harvennuksia + 1 km tielinjan aukaisu. Tukkit yht. 21.7 % pikkutukit + parrit 13,7 % loput kuituja, harvennukset 10 % nelosta, 80 % kolmosta ja 10 % kakkoskehitysluollaa.

    Kaikkikaupat pystykauppoja, tilat Pohjois- Karjala / Kainuu

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)