Keskustelut Metsänhoito Hakkuujärjestys

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 145)
  • Hakkuujärjestys

    Hankintahakkuulla menossa kuvio, joka istutettu  kuuselle 35 vuotta sitten. Maa  OMT . Istutusvaiheessa alueella ollut hieskoivuja ja mäntyjä, jotka nyt tosi isoja, suurimmat yli kiintokuution/runko, hyvin oksaisia. Erityisesti koivut huonolaatuisia, ei monta vaneria saa tehtyä. Oksat levinneet laajalle kuusten sekaan ja niiden yläpuolelle. Lisäksi vielä vankkaa leppää , nekin koukkuoksaisia. Osa noista jättipuista vielä kallellaan, mikä minnekin. Ylispuita on varmaan sata runkoa hehtaarilla. Kuusikko on kaikesta huolimatta kohtuullisen hyvässä kunnossa, suurimmat jo tukkikokoa, pienimmistä saa yhden kuitupuun. Missä järjestyksessä ja millä tavalla tuollainen sekasotku pitäisi hakata, että jäljelle jää edes kohtuullinen kasvatettava kuusikko. Ylispuut lähtee kaikki pois ja kuusikko harvennetaan. Olettaisin, että Jätkällä ainakin on mielipide moisen savotan hoitamiseen.

  • sikari

    Jätkän ohjeet kuulostaa mielestäni ihan järkeviltä. Nehän on jo ihan perusasioita, että kaadettavan puun lähistö raivataan jotta päästään esteettömästi siirtymään kannolta syrjään fiilistelemään rytinää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vaarallisin konkelon laukaisu tapahtunee niin että koetetaan kaataa puu johon konkelo nojaa.

    ROKS ROKS

    Mitä tulee, Keslan ja Hypron karsinta-ja katkonta koneisiin, niin näissä on kyllä tehottomuus huipussaan. Pelkkä metsuri hakkaa tehokkuudessa nämä laitteet kevyesti. Kalliita leluja, mutta pitäähän sitä ihmisellä leluja olla.

    Jätkä

    Oikea konkelo saadaan laukaista pyöräyttämällä. (esim vänkärillä) – Taikka tyveä taaksepäin siirtämällä.  Pienempiä puita voidaan pudottaa alas palastelemalla.

    Anneli on täysin oikeassa tuossa altakaadossa, joka lienee Jeessin vakiotyyli!

    Tolopainen Tolopainen

    Nykyaikana yleensä ajetaan metsäkärry konkelopuun lähettyville ja otetaan kuormaajalla kiinni rungosta ja nostetaan kärryn viereen ja karsitaan, katkotaan ja otetaan puutavara kyytiin. Ei sitä enää kukaan ala vänkäröimään. Liian painavia rautoja kanniskella metsässä. Jos ei omista traktoria ja kuormaajaa, hakkuu on liian työlästä ja hidasta. Ei kannata metsätöihin lähteäkään.

    Puuki

    Metsäkuormain on kyllä paras keino konkelon laukasussa jos vain pääsee tarpeeksi lähelle.

    Kerran harvennushakkuulla jäi tiheikössä iso koivu kannolle istumaan. Alkoi olla päivä pitkällä joten kun en saanut puuta heti nurin jätin homman seuraavaan päivään.  Aamulla puu olikin jo nurin ; yöllä voimistunut tuuli oli sen kaatanut.

    Jätkä

    Konkeloon kaatamista pitää välttää, mutta joskus saattaa lipsahtaa. Todella isot puut eivät jää konkeloon, niissä taitaa yleisin ongelma saada ne lähtemään liikkeelle. Silloin on kiilat päteviä apuvälineitä.

    Joskus kun kaadettiin pitkiä  (yli 30 metrisiä) – kuusia joissa oli runkotilavuus 3 -6 kiintoa, kävi niin, että tuo iso vei mennessään jopa viisi hieman pienempää kuusta. Ne olivat niin pieniä, että ei tullut kuin 3 – 4 tukkia jokaisesta.

    Sellainen kuusikko on yleensä uskomattoman löyhästi maassa kiinni. Mutta oikein komeassa kuusikossa on varsinkin talvella tosivaikeaa saada kaadettu puu konkeloon. Hennot oksat ja raskas puu, eipä se oikein pysy kiinni toisessa.

    Kun tehtiin oppilaille harjoituskonkeloita, niin 24 oppilasta – jokaiselle ainakin yksi konkelo – joutui kaatamaan hyvinkin 50 runkoa ennenkuin sai riittävästi harjoituspuita. Kyllä ainakin puolet tuli alas itsekseen.

    Metsänmies

    Tuo konkelo laukaisu alta kaatamalla on todella hengenvaarallista, ja ehdottomasti kiellettyä työmailla. Entinen metsäkoulukaveri kuoli ensimmäisenä hakkuutalvenaan tuossa altakaadossa. Jos puut ovat tiukasti kiinni toisissaan, on järkevää kaataa ne samanaikaisesti. Toisella puulla painattaminen sopii vain kokeneille tekijöille, siinäkin on vaara, että saa tyven syliinsä.

    Miikkam

    Konkeloilta säästyy kun lähtee kotia puoli tuntia aiemmin mitä oli tarkoitus. Usein se keskittyminen herpaantuu siellä päivän lopussa.

    jees h-valta

    Miikkam erittäin oikeassa. Ja iltapäivällähän se tuulikin yleensä yltyy.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 145)