Keskustelut Metsänhoito Hakkuujärjestys

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 145)
  • Hakkuujärjestys

    Hankintahakkuulla menossa kuvio, joka istutettu  kuuselle 35 vuotta sitten. Maa  OMT . Istutusvaiheessa alueella ollut hieskoivuja ja mäntyjä, jotka nyt tosi isoja, suurimmat yli kiintokuution/runko, hyvin oksaisia. Erityisesti koivut huonolaatuisia, ei monta vaneria saa tehtyä. Oksat levinneet laajalle kuusten sekaan ja niiden yläpuolelle. Lisäksi vielä vankkaa leppää , nekin koukkuoksaisia. Osa noista jättipuista vielä kallellaan, mikä minnekin. Ylispuita on varmaan sata runkoa hehtaarilla. Kuusikko on kaikesta huolimatta kohtuullisen hyvässä kunnossa, suurimmat jo tukkikokoa, pienimmistä saa yhden kuitupuun. Missä järjestyksessä ja millä tavalla tuollainen sekasotku pitäisi hakata, että jäljelle jää edes kohtuullinen kasvatettava kuusikko. Ylispuut lähtee kaikki pois ja kuusikko harvennetaan. Olettaisin, että Jätkällä ainakin on mielipide moisen savotan hoitamiseen.

  • Metsänmies

    Lisää vain ohjeita. Tuo Haban neuvo tulee vähän myöhässä. ensiksi, isäni ei omistanut koskaan metsää ja toiseksi, hän kuoli vuonna 1969…. Tuo Annelin vaihtoehto olisi ollut yksi vaihtoehto, mutta valitsin kuitenkin hakkuun . Todellisuudessa tuo kuvio on jo lähes kokonaan työn alla, mutta se menee monessa vaiheessa. Kerron sitten kun homma on valmis.

    Jean S

    Sata runkoa per hehtaari ei ole ihan kauhean paljon. Ilmakuviltakin voi katsella että muodostuisko niistä jotain linjoja niin että sais suurimman osan tosiaan tähdättyä ajouralle.

    Jos ne männyt ei ole kuolemassa niin ei se nyt niin haudanvakavaa ole jos sinne niitä joku jääkin. Lehtipuulla tulee kilometrit aiemmin täyteen.

    Gla Gla

    Jätkän ohjeet kuulostaa hyviltä. Onko tarvetta ennakkoraivaukselle? Se helpottaa maiseman hahmottamisessa, vaikka itse hakaten ei muuten olisikaan pakko tehdä.

    Sekin kannattaa ottaa huomioon, että koivuja ja leppiä saa jokunen jäädäkin tulevaisuuden järeiksi jättö/lahopuiksi. Kaikkia ei ole pakko kuusten sekaan kaataa.

    Itseäni joudun usein taimikon harvennuksen ja nuoren metsän hoidon yhteydessä muistuttamaan, että isoltakin tuntuvat aukot kyllä johonkin vain katoaa puuston järeytyessä. Ensiharvennuksessa aukon takia kaatamatta jäänyt kuitupuurunko ei tappiota tuota.

    Tolopainen Tolopainen

    Nämä koivusekoitukset tuovat vain ongelmia, kun niitä jätetään havupuiden sekaan, pitäisi jättää vain leppää. Koivuja ei kuusikossa tarvita kymmentä enempää hehtaarilla. Alkaa metsät olla nykyisin noita sekametsiä, liikaa koivua, joka menee poikkeuksetta kuiduksi. Samalla vaivalla voisi kasvattaa kuusitukkia.

    Jos koivut aikoo poistaa moittorisahalla, sehän vaatii kuormaajan paikalle hakkuun ajaksi, että voi latvasta nykästä koivut ajouralle. Lisäksi niitä joutuu köyden avulla vinassailemaan uralle. Tietenkin silloin poistetaan ensin isommat puut ja sen jälkeen tehdään harvennus, ei kai kukaan ole niin pöljä, että ensin harventaisi kuusikon ja kaataisi koivut harvennetun metsän päälle.

    Jätkä

    Jos hakkuuta tehdään manuaalisesti, niin ei pidä missään tapauksessa suorittaa ennakkoraivausta. Liikkuminen jalkaisin ennakkoraivatussa metsässä on viheliäistä puuhaa. Tollo on kehitellyt aivan oikein (Veijon essolla kuullut, kun isot pojat ovat puhuneet) menetelmää nosturilla vetämiseksi. Kuitenkaan hänelle ei ol kukaan kertonut, että suunnatun kaadon jälkeen ei tarvita mitään köysiä, eikä vaijereita.

    Koska kukaan ei ole vielä kertonut, miten pitopuulle sahatut pölkyt katkotaan, niin paljastan sen: Rungon latva vedetään traktorin alle ja nosturilla nostetaan merkatun katkaisukohdan vierestä, niin pitopuu katkeaa. Taikka latva vedetään kärryn / kuorman päälle ja nosturilla painetaan katkoksen vierestä.

    Kuitenkaan, jos käytössä on oikea metsätraktori, ei pitopuumenetelmää tarvita kuin joissakin täysin poikkeuksellisissa olosuhteissa, puhumattakaan naruista!

    Manuaalihakkuussa moottorisahalla on helpoin ja jäävän puuston kannalta paras tapa tehdä kuusikon viimeistely M-sahalla, eli ei R-sahaa lainkaan. Mutta kuitukuuset kaadetaan vasta koivujen kaatamisen jälkeen ( n. viisi metriä jäljessä.)

    Se on taitolaji!

    Nimetön

    Ja jos hyvää yrittää niin maa jäässä ja lunta maassa ja lämpötila plussan puolella ja puu sulana.

    Gla Gla

    Ennakkoraivauksesta. Noin varmasti, kun Jätkä sanoo, jos on tarkoitus heti perään aloittaa harvennus. Itse pyrin tekemään raivaukset ajoissa.  Sotkun määrä voi olla suuri, mutta riippuu monesta asiasta ja se taas vaikuttaa työjärjestykseen.

     

    jees h-valta

    Miksi pitää ennakkoraivata jos manuna tehdään? En ainakaan näe tuossa monen eri työvaiheen touhussa mitään järkeä. Konetyössä tottakai näkemäraivaus ylispuiden juurille.

    Nimetön

    Jos on vaikka semmosta koivunvihikkoa niin on se paljon mukavampi raivaussahalla enstäks kaataa maahan ja ainakin minusta mukavampi kävellä niitten risujen päällä kuin tukkia märkien pystyssä olevien risujen seassa.

    puhveli

    manuhakkuuna tehtynä isojen  koivu ja  haapa ylispuiden poisto silloin kun keli reilusti plussan puolella. alus kuusikko ei vaurioidu niin pahasti. ylispuiden suuntauksessa kannattaa käyttää tunkkia tai taljaa jos ovat kallellaan miten sattuu. kuusien harvennus vasta ylispuiden kaadon jälkeen .kymmeniä tällaisia kohteita tehneenäni näin saa parhaan lopputuloksen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 145)