Keskustelut Metsänhoito Hakkuujälki

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 206)
  • Hakkuujälki

    Uudessa Metsälehdessä on oivallinen kirjoitus heikosta hakkuujäljesta ensiharvennuksilla. Heikon jäljen aiheuttaa liian isot koneet. Tästä olen aiemminkin kirjoittanut ja osa täällä ymmärtänyt, osa naureskellut. No nyt jutussa asiantuntijat nostava aivan samoja ongelmakohtia esiin:

    Ajourat vievät neljänneksen pinta-alasta ja urien välistä ei voi juurikaan poistaa puita ettei mennä alarajoista läpi.

    Leveät suorat ajourat, tuulitunnelit.

    Tuleva tukki% kärsii.

    Liiallinen harvennus jotta saadaan ison koneen kuluja peittoon.

    Haaste lienee se, että kuka leikin maksaa

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    On varmasti kannattavampaa harventaa harvempaa metsää, jos mäntyynkin tulee tuolla reseptillä riittävän ohuet oksat.

    Taviokuurna

    Sain työssäni oppia lukuisilta metsänomistajilta, ettei köyhällä mo:lla ole varaa myydä energiapuuta. Samaa sanoi taannoin Tornatorin metsäammattimies Metsätieteen päivillä HKI.ssä, nimeänsä en tietysti muista.

    Eli raivaussaha on työkaluna, ajoissa 2000 tainta/ha havupuut, koivikot harvemmiksi niin, ettei pääse syntymään näitä riukutiheiköitä, ei saisi päästä, vaikka sitä sairaalloisesti verovaroin tuetaankin.

    Tuttu perhe hoitaa taimikot kerran, isä ja äiti sahaavat, kaksi muksua tökkii lp-kannot liemaussauvan vaahtokumilla, joka kastelee kannon Round Upilla —- kerta touhu ja kunnossa on. Ensiharvennushakkuussa 13–14 -metrisestä puustosta lähtee 60–80 litran runkoja.

    Pystykauppias saa metsäjätiltä tai mhy:ltä täyden palvelun, aika viheliäinen mainoslause, kertaan mekaanisesti perattu taimikko karkaa riukuviidaksi, jossa ei pärjää rs, motosta puhumattakaan.

    Tuore työjälkien tarkastusten tulos oli lohduton, ”osa kohteista ei täyttänyt edes lain alarajaa tiheydeltään”, raportoi metsäkeskus.

    Kuinka paljon tuollaisesta viidasta harvennetut rangat tuottavat nettoenergiaa lämpölaitoksella, kun hakkuukoneen, hakkurin ja hakerekan polttoaine-energian kulutus lasketaan yhteen? Ja ranka näkyy lahoavan usien yhden sulan maan ajan kasassa, koivujen tyvissä kääävän lerpakkeita.

    Ja kun itkun alkuun pääsin, niin oikein tosi priimusten kapeissa leukoneissa ei ole edes kantokäsittelylaitetta — eli sertifikatööri tykkää, kun lahopuujatkumo eikun jatkuu vain.

    Kemerarahojen käyttämättä jättäminen on kolmen metsäjätin ja mhy:sten yhteinen häpäen aihe. Ja jotta kilpailua ei vain vahingossakaan syntyisi, eivät tarkastajat tuo julki, kenen repimät riukuviidat ovat surkeimmassa kunnossa?, kuka käytti minkäkin verran kemera-rahaa jne? Kyllä on pihkahousuisilla pitkä, kaita ja kivinen tei palvelujen tarjoajiksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Avoimuus parantaisi aivan varmasti työn laatua. Ehdotankin että mhy ja muut organisaatiot julkistaisivat itse omavalvontojensa ja Metsäkeskuksen tekemien valvontojen alueittain kootut tulokset. Sekä hakkuista että metsänhoitotöistä. Eräänlaista benchmarkingia siis, penkkipunnerrusta vai mikä tuo olisi kotmuan kielellä?

    Nostokoukku

    Kun motot tulivat metsiin, se oli uusi ja ihmeellinen asia, jopa niin että niiden arvosteleminenkin oli kiellettyä. Kuskit olivat aikaisemmin ajokoneita ajaneita,  varmasti konemiehiä, mutta osaaminen metsä-asioissa etenkin harvennuskohteilla oli aika onnetonta. Tuolloin työnantajani toimintaan kuului puustotietojen kerääminen harvennuksen jälkeen, niin miestyö- kuin motokohteiltakin. Keräsin puustotiedot eräältä kymmenien hehtaarien motoharvennuskohteelta. Jälki oli melko surkeaa, jäävä puusto oli kaikkien käyrien alapuolella. Eräässä palaverissa otin asian puheeksi. Parille esimiehelleni iski kuivahko yskä. Toiselta sain myöhemmin moitteet mokomaan asiaan puuttumisesta. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin tein samoille kuvioille avohakkuuleimikon. Kertymä vaihteli kuvioittain 130-160 mottia hehtaarilla. Tunsin saaneeni aikaisemmat moitteet aiheettomiksi. Kertymä olisi voinut olla ja olikin osalla alueesta 250 mottia.

    mehtäukko

    Aplin 18:21 jota ei ”huomattu”, ansaitsee kommentin.

    Matkan varrella olen ihmetellytkin kuinka mo:t osaavatkin onnistua kaikissa omissa puuhissa kehuttavasti. Kun koittaa leimikon korjuu vuosien ”valmistelujen” jälkeen, kaikki muuttuu kuin päälaelleen.  Miksi etukäteistä korjuu-aikaa ei voida huonojen kelien takia itsestään selvästi jatkaa, kuin tehdään korjuu väkisin? Jos kyseessä on vielä alimittaisen eh korjuu,sitä suuremmalla syyllä!

    Mtk:n toitotus sopimusrajoissa pysymisessä em. tapauksissa on naurettavaa jääräpäisyyttä.Puuthan kasvaa mo:n pussiin…

     

     

    Visakallo Visakallo

    Kyllähän mehtäukko on aivan oikeassa siinä, että metsänomistajien kannattaisi enemmän miettiä omia tekemisiään ja tekemättä jättämisiään, kuin laittaa kaikkea puunkorjuun syyksi. Voihan toki paikallisia eroja näin isossa valtakunnassa ollakin, mutta eiköhän kuitenkin ole aika harvinaista, että kunnolla hoidettu ja oikeaan aikaan harvennettavaa metsää motolla täysin pilataan. Sehän on totta, ettei paraskaan motomies saa paskasta harvennusleimikosta taiottua hyvää millään keinolla. 40 vuotta on motoharvennuksia nyt meillä takana, eikä yhtään huonoa jälkeä ole tähän mennessä vielä tullut. En oikein usko, että siinä on pelkästä hyvästä tuurista kysymys.

    Puuki

    Erään kohteen tutkimuksen mukaan harvennuksen jälkeen jäävän puuston tiheys 20 m ajouravälillä : 0-3 m ajourista (keskeltä mitattuna) alle 400 kpl/ha, 3-6 m 750 kpl, 6-9  m 800 kpl, 9-12 m 900 kpl/ha.  Lähtöpuuston tiheys 1100 – 1350 kpl/ha.

    Eli urien varret puidaan usein harvemmiksi jotta saadaan käsittelytilaa ja muutenkin on helpompi puida lähipuita kuin keskellä uria olevia.  Jos pyritään tasaisiin latvuskerroksiin ja – puiden kasvuun niin  voi haitata metsän kehitystä tuo hakkuutapa.  Mutta paljon huonompi lopputulos tulee, jos ei harvenneta ollenkaan.

    Hyvin harvaksi harvennus aikasessa vaiheessa saattaa vähentää männiköissä kasvua ~ 1/3-osan seuraavaan harvennukseen mennessä.  Toisaalta myöhästynyt harvennus voi heikentää latvusten kuntoa liiaksi.

    Pienikokoisten eh-puiden korjuukustannus voi olla n. 10 e motilta enemmän kuin 2x suurempien puiden. Lisäksi pieni eh-puu on laadultaan heikompaa sellun keitossakin. Mutta se ei näy yleensä kantohinnassa tarpeeeksi hyvin ainakaan ylöspäin kantohinnan nousuna.

    mehtäukko

    Noita Mk:n Nikkolan nyt lausumia totuuksia on hyssytelty ja peitelty iät ja ajat. On täysin selvää, mikä on odotettava lopputulema mo laiminlyödessä kaiket raivaukset ja th. Siihen tureikkoon neuvoja yllyttää sitten tekemään eh! Ja voivoi, kun jäi vain harva ruikulapuusto,leveät urat ja tyhjä lompsa.

    Kun tieverkosto on kunnossa, kuviot riittävän suuret ja kasvupaikkaansa oikea hoidettu puusto, tottakai se näkyy kantohinnassa.

    Puuki

    Myöhästetyn eh:n hyvin hoidettu , poistuman kooltaan isot puut näkyy hinnassa, jos näkyy.(Kertymä/ha & puiden keskikoko vaikuttaa eniten korjuukustannuksiin , (kun ei oteta korjuuaika- ym. tekijöitä lukuun) .  Voi olla 1-2 euron ero kantohinnassa. Muutaman kympin /ha erot. Noin se yleensä menee.

    mehtäukko

    50-60 litraisen hiesruikulan korjuu, ja 80-100 litraisen havupuun korjuussa on vissi ero kuin 1-2€!

    Mutta jos se onkin hoitohakkuuta, mitä odotetaan jäävän jäljelle?

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 206)