Keskustelut Metsänhoito Hakkuujälki

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 206)
  • Hakkuujälki

    Uudessa Metsälehdessä on oivallinen kirjoitus heikosta hakkuujäljesta ensiharvennuksilla. Heikon jäljen aiheuttaa liian isot koneet. Tästä olen aiemminkin kirjoittanut ja osa täällä ymmärtänyt, osa naureskellut. No nyt jutussa asiantuntijat nostava aivan samoja ongelmakohtia esiin:

    Ajourat vievät neljänneksen pinta-alasta ja urien välistä ei voi juurikaan poistaa puita ettei mennä alarajoista läpi.

    Leveät suorat ajourat, tuulitunnelit.

    Tuleva tukki% kärsii.

    Liiallinen harvennus jotta saadaan ison koneen kuluja peittoon.

    Haaste lienee se, että kuka leikin maksaa

  • Jätkä

    Tuo vouhake-hrvennus on aivan järjetön ajatus: Tehdään tarkoituksella kaksi ensiharvennushakkuuta, vaikka yhdelläkin pärjäisi.

    Kyllä ensiharvennuksessa pitää saada tasainen puusto koko alueelle ja kun metsä on ensiharvennusvaiheessa, se pitää toteuttaa koko kuviolle samaan aikaan.

    Jos tasainen harvennustulos motolla on ylivoimaisen vaikeaa tehdä, niin se auttaisi kone-konnaa syventämään tietoaan ja taitoaan, että hän kaataisi Moottorisahalla kaikki ne puut, jotka ovat 5 – 11 metrin päässä ajouran keskeltä ja jotka kuuluisi poistaa. Kaatosuunta uraan nähden poikittain.

    Runkoluvuksi  neljän aarin alalle jäämään esim 40 puuta. Jos ajouran reunapuita jää 20 metrin matkalla kummallekin puolelle noin 7, niin onko se  konekonnien mielestä liian tiheää? Eikö siinä mahdu heiluttelemaan puomia?

    ”Harjoitus tekee mestarin, ja mestarit harjoittelevat aina”!

    Taitaa olla haamu-uralta puiminen liian vaikea rasti monelle?

    Nuakka

    Tämänkertaisen harvennuksen mittaustodistus tuli, yhteenvedon aika. Suurimmalla osalla kuvioista kävi kuten pelkäsin. Ensiharvennuksen liian leveät urat ja epätasainen harvennus pienensivät kertymää huomattavasti. Nyt metsä näyttää kasvuvaiheeseen nähden hyvältä, oltuaan 10v ikäänkuin vajaalla tuotolla. Helppo laskeskella, montako puuta urien varsilta puuttui käyttämästä uran kasvutilaa: 26ha, 13 km uria, esim 5m välein turhaan poistettu puu. Mutta nyt asia lopullisesti tiedostettu, ei tule enää näitä vahinkoja.

    A.Jalkanen

    Harvennusjälki on ensiharvennuksilla edelleen heikkoa. Mennään liian aikaisin ja harvennetaan liikaa. Turvemailla voi kuiva kesä olla parempi hakkuuajankohta kuin märkä talvi. Mikä neuvoksi: energiapuuhakkuu ennen enskaa vai tarmokkaampi taimikonhoito? Rehevällä kohteella voi tarvita joskus molemmat.

    http://www.metsalehti.fi/uutiset/korjuujaljessa-paljon-huomautettavaa-suurin-pulma-liian-voimakas-harvennus/#23e3039d

    Tolopainen

    Oliskohan tässä se työn ja pääoman välinen ristiriita syynä ongelmaan.

    A.Jalkanen

    Entä ratkaisu? Puun hinnan nousu ainakin kannustaisi parempaan työketjuun ennen enskaa.

    mehtäukko

    Syykin on pysynyt Nikkolan mukaan samana: harvennuksia tehdään liian voimakkaasti harvennusmalleihin nähden ja liian aikaisin. Viime vuonna liian voimakas harvennus oli ongelma 75 prosentissa huomautetuista kohteista.

    ”Ensiharvennuksia tehdään liian varhaisessa vaiheessa, harvennetaan liian voimakkaasti eikä koneitakaan ole suunniteltu ensiharvennuksiin”, Nikkola kertoo.

    Pulmana on hänen mukaansa se, että kasvatusketjuja ei noudateta kunnolla. Taimikoita jää hoitamatta, jolloin ensiharvennuksia joudutaan tekemään ylitiheissä metsissä. Myöhemmissä harvennuksissa korjuujälki oli Metsäkeskuksen mukaan parempi.

    Kun Metsäkeskuksessa tarkasteltiin tuloksia tarkemmin, huomattiin että tarkastuskohteista 20–30 prosentilla ensiharvennus oli tehty liian varhain. Tällöin voi myös kysyä, mikä on saanut maanomistajan laittamaan hakkuun jo liikkeelle.

    Eli, ei mitään uutta auringon alla!

    Jätkä

    Ja enskan hakkuurästejä on ainakin miljoona hehtaaria! Tilanne on ristiriitainen, taikka niinkuin normaalisti tutkimuksissa on, tarkastuskohteita on vain liian vähän, eikä ole – määrärahojen niukkuuden takia otettu mitenkään huomioon hakkuurästejä.

    Usein on meidän työmailla käynyt niin, että vieraileva metsänomistaja on pikkuista vaille pyörtynyt, kun on tullut harjoitustyömaalle, vierailevat metsäammattilaiset ovat olleet hyvin hiljaa, kaivaneet relaskooppinsa repustaan – ja sanoneet lupuksi, että luulin aluksi, että on mennyt lähes pilalle, mutta pohjapinta-ala onkin justiinsa käyrillä.

    Siinä vaiheessa vielä meidän opetuslapset mittasivat jatkuvasti runkolukua tai pohjpinta-alaa. Ajourat oli ensin liputettu molemmin puolin jääviin puihin ja ajouravälit oli määritelty mittanauhan kanssa.

    Korjuutyömaan arvostelijoidenkin pitäisi olla ammattitaitoisia ammattilaisia, joita kylläkään niissä ei montaakaan ole.

    pikkutukki

    Harvennusvoimakkuus on sopiva kun jälki hirvittää . Tosin tässäkin kalibrointi pitää päässä pysyä samana .

    Nostokoukku

    Olin 80-luvun alussa metsurikurssilla. Ensiharvennuksia opeteltiin hakkaamaan. Opettajan aloitusohje oli, että otatte niin paljon pois että näyttää pilalle menneeltä ja sitten vielä muutama runko lisää niin tiheys on oikea. Relaskoopilla mitatessa näin olikin.

    Metsuri motokuski

    Mieluimmin ensiharvennuksen hieman liian aikaisin kuin liian myöhään. Itse olen aikaistanut ensiharvennuksia juuri tuulituhojen vuoksi. Vaikka kertymä on hieman pienempi niin sekin parempi kuin suuret tuulituhoriskit. Olen aika paljon tehnyt viime vuosina korjuujälkien tarkistuksia. Onhan ne pääosin siellä käyrästön alapäässä ja jotkin hieman sen alle. Motohakkuussa tahtoo vain käydä näin kun ajouravarsille tahtoo tulla harvempi puusto. Mitä useampi puulaji niin sitä useampi kasa ajouran varteen muodostuu. Jos käyrästön mukaan haluaa harventaa niin urien välit keskeltä tupaa jäämään liian tiheäksi. Sen voi jokainen käydä toteamassa kun relaskoopilla käy hakkuujälkeä mittaamassa.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 206)