Keskustelut Puukauppa Hakkuuhintojen valvonta

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 409)
  • Hakkuuhintojen valvonta

    On tulossa hakkuu tilalle, jossa on sekä harvennusta, että päätehakkuuta. Kaikki viereisiä kuvioita ja hakkuu suoritetaan kerralla talvella. Hakkuutavoille on eri yksikköhinnat. Miten voin valvoa ”etänä”, että päättehakkuulta kaikki tuleva puu hinnoitellaan kalliimmilla päätehakkuuhinnoilla. Tuli heti mieleen salaliitto, jossa aukot hakataan 80-90 prosenttisesti ja reunat vedetäänkin harvennushinnoin. Aukkohakkuut ovat osin huonohkolaatuisia ja harvennukset taas kohtuu vaihtelevia. Eli siirtymää halvemmille hinnoille olisi vaikea huomata. Pitääkö vain pyytää aukkojen hakkuu ensin ja pyrkiä paikalle toteamaan että rajausten mukaan on hakattu ja sen jälkeen vasta lupa harvennuksille?

  • mehtäukko

    ”… tiedät, miten paljon piti olla hakkuupoistuma…” Metsäsuunnitelma ON vain suunnitelma. Ei sillä ole kummoista ennustettavuutta. Mitä sitä kun ”pahimmillaan” mts ja toteutuman heitto on 100%…! –kirjoitin aiemmin.

    AJ :”Msu on tietenkin arvio. Tarviiko noin itsestään selvästä asiasta alkaa vääntää?..”

    Siitä ei todellakaan tarvita vääntää! Niin myhistyksen kuin jonkun toisenkin arvioilla ei ole paino-arvoa joskus yhtään mitään. Joskus sattuu hollille. Eli mitä tästäkin opimme?

    Visakallo

    Jos ei kerran luota toisten tekemiin arvioihin, niin silloin kannattaa tehdä se itse. Normaalilla järjellä ja huolellisuudella pääsee kyllä riittävään tarkkuuteen. Samalla tulee havainneeksi leimikoista mahdolliset muutkin korjuuseen vaikuttavat seikat. Nauharulla vielä mukaan, niin voi merkitä samalla rajapyykit ja rajatkin.

    Metsuri motokuski

    Se on tietenkin niin että millä tarkkuudella haluaa harvennuksen poistuman arvion ja toteuman toteutuvan. En usko että AJ pystyy sanomaan jos arvio heittää vaikka 1% onko rikkomus tullut siitä menikö harvennusta aukkoon tai päin vastoin. Mhy:n arvio ei ole yhtään sen luotettava kuin monen muunkaan. Mutta voihan niihinkin uskoa kun uskoo heidän mainoksiinsa.

    Hyvin usein nämä tarjouspyynnöissä olevat hakkuumäärät eivät perustuvat mihinkään todelliseen laskentaan vaan enemmänkin pitkän ajan seurantaan vastaavista leimikoista.

    mehtäukko

    Siinä se yksi juju onkin, Mm. Ja kun eteen tupsahtaa hoitamaton tuheikko, eikä ”vastaavia” motteja tai tukkia kerry, aletaan puukottaa tekijöitä…

    A.Jalkanen

    1 prosentin tarkkuus ei oikeastaan ole enää arvio. Plus/miinus 5 olisi tarkka arvio.

    Kyse ei tässä ollut leimikon kokonaismäärästä, vaan jaosta harvennus/avohakkuu. Eiköhän tuossa riitä vähempikin tarkkuus, vaikkapa +/-10 prosenttia, jos tuota asiaa pitää tärkeänä. Kannattaa vaikka laskea, kuinka iso/pieni olisi myyjän teoreettinen häviö jos osa/kaikki leimikosta hakattaisiin harvennustaksalla. Lienee myös ostajan intressissä valvoa, että eri lohkojen hakkuut suoritetaan sovitusti.

    Jätkä

    Kyllä ammattihenkilö pystyy tekemään hyvin luotettavankinnarvion, kysymyshän on kuitenkin siitä kuka maksaa siellä metsässä ja tyohuoneessa vietetystä ajasta riittävästi.

    Metsätaitokilpailut osoittavat kyllä vääjäämättä, että joillakin on taito hyppysissään vuodesta toiseen. Ne henkilöt jotka kisoissa palkinnot yleensä pokkaavat, ovat lähes poikkeuksetta metsäsuunnittelijoita, jotka tekevät työkseen maastomittauksia ja arviointeja.

    Kuitenkin – vaikka olisi minkälainen Metsätirehtööri, ei hänkään pysty tekemään tarkkaa erviota ilman, että kulkee kaikki kuviot läpi. Käytännössä kartalta katsoo, miten koealat jakaantuvat kuviolla kattavasti ja tekee mittaukset tinkimättä.

    Timppa

    Väljennyshakkuissa 20 %:n heitto kokonaistilavuudessa on aika yleinen,  Puulajikohtaiset heitot voivat olla suurempiakin.

    Uudistushakkuissa heitto on tavallisesti +-5 %:n luokkaa.  Viimeksi lisääntyi kuitenkin 20 %.  Selvittelin asiaa.  Ilmeisestikin metsäsuunnitelmassa  puustoinen metsä oli aliarvioitu ja sitten suunnitelman hakkuukertymää laskettaessa oli tapahtunut joku näppäilyvirhe.   Niin selitettiin, kun asiaa ihmettelin.

    metsä-masa

    Leimikonteko maastossa antaa riittävän tarkkuuden päästä + – 10 %: n tarkkuuteen, maasto käynnillä selviää myös leimikon erikoispiirteet, puuston jakaumat, tuhoalttius tuulelle ja lumelle  ja muut poistuman määrään vaikuttavat tekijät.

    Etätyönä Metsään. fi:n kautta kerätyt puustotiedot ilman kohteella käyntiä on arpapeliä,  puulajikohtaiset tulokset voi olla hurjan erilaiset mitä oli odotettu.

    Pahimmillaan kauppakin tehdään ilman maasto käyntiä ja lopputulos voi olla kaikille osapuolille hankala, vaikka moto on tehnyt työn normaalisti, kun tukkimäärien alitus aiheuttaa vaikeasti ymmärrettävän lopputuloksen, silloin syyllistä voidaan hakea väärästä paikasta.

     

    Timppa

    Edellä kuvatussa päätehakkuuleimikossa oli kokorunkokauppa sekä kuusille että männyille.

    Ostajarouvan kanssa puhuttiin kuutioista.  Kertoi, että hän kiinnittää tällaisissa kaupoissa huomiota vaan tukkisaantoon.  Kaipa oli arvioonsa tyytyväinen tai ei ainakaan valittanut vaikka kuusten keskitilavuus olikin vain 500 l.  Niin oltiin mekin tyytyväisiä.  Saatiin hyvä kokorunkohinta ja vielä hakkuutähteistäkin hyvä hinta.

    Visakallo

    Minun on lähes mahdotonta ymmärtää, että puita on saattanut olla aikaa kasvattaa kymmeniäkin vuosia, mutta kun hakkuun aika koittaa, ei olekaan aikaa edes käydä palstalla ja kävellä sitä läpi käyttääkseen relaskooppia tai  teknisempiä vempaimia puuston arvioimiseen!

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 409)