Keskustelut Puukauppa Hakkuuhintojen valvonta

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 409)
  • Hakkuuhintojen valvonta

    On tulossa hakkuu tilalle, jossa on sekä harvennusta, että päätehakkuuta. Kaikki viereisiä kuvioita ja hakkuu suoritetaan kerralla talvella. Hakkuutavoille on eri yksikköhinnat. Miten voin valvoa ”etänä”, että päättehakkuulta kaikki tuleva puu hinnoitellaan kalliimmilla päätehakkuuhinnoilla. Tuli heti mieleen salaliitto, jossa aukot hakataan 80-90 prosenttisesti ja reunat vedetäänkin harvennushinnoin. Aukkohakkuut ovat osin huonohkolaatuisia ja harvennukset taas kohtuu vaihtelevia. Eli siirtymää halvemmille hinnoille olisi vaikea huomata. Pitääkö vain pyytää aukkojen hakkuu ensin ja pyrkiä paikalle toteamaan että rajausten mukaan on hakattu ja sen jälkeen vasta lupa harvennuksille?

  • Tolopainen

    Niinpä. mutta, se on Visakallo lla jo 90%, siihen ei pahemmin voi enää lisätä.

    A.Jalkanen

    Kasvatushakkuissa kuulemma isoimmat ostajien erot katkonnassa, ei niinkään päätehakkuissa. Kilpailuttavat puun myyjät voivat kommentoida: käykö usein vai harvoin niin että kilpailun voittaa hyvä katkoja hieman alemmalla yksikköhinnalla?

    Metsuri motokuski

    Nyt on Annelilla hyvä kysymys ? Tästähän metsänmyynnistä on periaatteessa kyse. Olen tehnyt kummankin. Kerran myytiin yhdelle sahafirmalle hakkuu  hyvän katkonnan vuoksi. Siinä tarjouksessa oli tukin hintaero  pari euroa. Tänä vuonna tarjouksen voitti suuremman kuutiohinnan  tarjoaja.

    Me teimme ratkaisun pelkästään metsän ehdoilla. Arvoimme puunlaatua kriittisesti ja vertasimme katkontaa ja puustonlaatua. Otimme otantana koealoja, joissa vertasimme puunlaatua ja tarjoajan katkontaa mittakepin kanssa. Ensimmäisessä kaupassa tilanne oli se että lyhyillä katkontapituuksilla saimme tukkiosuuden nousemaan niin suureksi että alemman hinnan tuoma tukkimäärän kasvu kompensoi hintaa. Toisessa kaupassa poistettava puusto oli niin hyvä laatuista että katkonta hyöty ei ollut niin suuri, eikä katkonnalla saatu korvattua alempaa kuutiohintaa.

    Täälläkin paljon kirjoitetaan lyhyiden katkontapituuksien erinomaisuudesta, mutta minusta niiden suurin hyöty tulee silloin kun poistettava puusto ei ole niin laadukasta että automaattiapteerausta joudutaan paljon muuttamaan vikaisuuksien vuoksi. Sen vuoksi myyjän kannattaisi olla rehellisesti tietoinen mitä ja minkälaista puuta on myymässä. Se että verrataan leimikon laatua alueen yleiseen tukkiprosenttiin tai tehtyihin kauppoihin ei kerro kyllä mitään.

    A.Jalkanen

    Näinpä! Mhy:n kyky auttaa puukaupoissa on perustunut juuri siihen, että se tietää valtakirjakauppojen katkonta-aineiston perusteella miten oman alueen eri ostajat ovat aikaisemmin katkoneet.

    Tolopainen

    Puukauppa on paljon laajempi kokonaisuus kuin hinta ja katkonta. Siihen pitää laskea myös höystöt mukaan. Näitä lisiä tuli tänä vuonna 20% kauppahintojen päälle ja lisäksi vielä on hintatakuu.

    Jätkä

    Katkonta on tukinteossa niin tärkeä osatekijä, että vieläkin sillä joko tehdään hyvä tili, taikka tosihuono tili. kaiken lisäksi surkealla katkonnalla viedään sahalta mahdollisuus tehdä plus-merkkinen tulos. Kun nimenomaa Männikössä apteerauksessa munataan, menee kohtuulliset ja jopa erinomaiset tukkirungot suorastaan miinukselle. Kun tukki on vedetty siten liian pitkäksi, että esim sen tyvipäästä olisi saatu lyhyt tukki A- laadun sahatavara-aihioksi, mutta latvaosa on c-laatua, niin saheista voisi puolet pituudesta iskeä polttohakkeeksi ja silti tulisi voittoa. Isommilla sahalaitoksilla ei ole yleensä tapana pistää lautoja puolivälistä hakkeeksi, mutta se vain kannattaisi vieläkin. Lauta menee lajittelussa aina huonoimman osansa mukaan Ko laatuun.

    Kyllä kuskin pitäisi ymmärtää, milloin pitää tarttua automaattiohjaukseen ja pelkän rahan takia.

    Nyt on siis puhe käytännössä kolmen – tai useamman tukin rungoista, joissa voisi käyttää jopa järkeä katkaisupaikkaa suunnitellessa.

     

    Puuki

    Harvennuksilla niitä rajatapauksia tukin ja kuidun välillä on enemmän kuin päätehakkuilla.  Lisäksi kun pikkutukki  on myös ostajan listalla valikoimissa, niin erot voi olla melko suuria. Ei tarvi välttämättä olla laatukysymys.   2-harvennuksella tuli ~ 10-15 % parempi tukki% kuin olisi tullut ilman lyhyitä pituuksia. Lisäksi pikkutukkeja jonkin verran.

    Kun kuidun ja tukin hintaerosuhde  on n. 1/3 , niin esim. 13 %:n ero tukkisaannossa keskimääräisessä 300 motin harv.leimikossa tekisi vähän yli 7 %:n eron lyhyiden mittojen ollessa mukana.  Lisäksi pikkutukkien kantohinta on n. 30 -40 % kuitupuuta parempi.  1/3-osa kuiduista pikkutukeiksi niin alle tukkipuun olevien kantohinta nousee n. 10 %.

    Suurin ero tulee kantohintoihin kuitenkin, jos ostaja on muuttanut mittavaatimuksia kuten ainakin pari niistä on viime vuosina  tehnyt.  Kun normitukin saa vasta 20/49 -tukista niin tili kutistuu hyvässäkin päätehakkuuleimikossa helposti.

    Tolopainen

    Nuo hintaerot normi harvennus leimikosta, jossa tukkikertymä on parin sadan kiinnon luokkaa jää 500-1000€ välimaastoon, Myhistys vie koko summan itselleen. Pölkyn 3.6 m pitkää sahatavaraa on sitten asiakkaiden riesana puutavaraliikkeissä. Huonolaatuisimmat painekyllästetään ja myydään täydellä hinnalla.

    Timppa

    Kuten tuolla toisella palstalla kirjoitin, niin viimeisissä kolmessa männikön väljennysharvennuksessa tukkiprosentit olivat 60,5, 66 ja 69 kaikista männyistä.   Kertymät olivat 600-900 m3/leimikko.  Ostajana sama saha.  Prosenttia toki nosti vähän, että saha otti pylväspuita minimimittaan 13,5 cm.  Maksoi pylväistä vähän enemmän kuin tukeista.

    Kaupassa, josta tuli tukkia 66 %, oli vain yksi, siis sahan tarjous.  En viitsinyt vaivata toisia ostajia.  Eivät olisi pärjänneet  Muut tulivat kilpailuista, joihin kuului sekä päätehakkuuta, että myös kuusikoiden harvennuksia.

    Visakallo

    Tolopainen: ”Niinpä. mutta, se on Visakallo lla jo 90%, siihen ei pahemmin voi enää lisätä.”

    Niin, päätehakkuissa, ja parhaimmillaan on mennyt ylikin, mutta nyt oli kyllä kysymys harvennushakkuista. Niissä tukkiprosentit ovat olleet samaa luokkaa kuin Timpalla.

    Lupaan julkistaa viiden viimeisen puukauppani yksikköhinnat, jos Tolopainen ensin kertoo, miten rahanpesu liittyy Etelä-Suomen puukauppaan. Miten esim. Tolopaisen suosima metsäyhtiö sen täällä tekee?

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 409)