Keskustelut Puukauppa Hakkuuhintojen valvonta

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 409)
  • Hakkuuhintojen valvonta

    On tulossa hakkuu tilalle, jossa on sekä harvennusta, että päätehakkuuta. Kaikki viereisiä kuvioita ja hakkuu suoritetaan kerralla talvella. Hakkuutavoille on eri yksikköhinnat. Miten voin valvoa ”etänä”, että päättehakkuulta kaikki tuleva puu hinnoitellaan kalliimmilla päätehakkuuhinnoilla. Tuli heti mieleen salaliitto, jossa aukot hakataan 80-90 prosenttisesti ja reunat vedetäänkin harvennushinnoin. Aukkohakkuut ovat osin huonohkolaatuisia ja harvennukset taas kohtuu vaihtelevia. Eli siirtymää halvemmille hinnoille olisi vaikea huomata. Pitääkö vain pyytää aukkojen hakkuu ensin ja pyrkiä paikalle toteamaan että rajausten mukaan on hakattu ja sen jälkeen vasta lupa harvennuksille?

  • Visakallo

    Tolopainen: ”Juu kyllä se sopii, voidaan käsitellä välillä ne Visakallon saamat hinnat.”

    Jos ne nyt ketä kiinnostaa, niin voi katsoa tämän alueen  kuusikuidun hinnan tammikuulta 2020. Koivukuitu kun meni sillä samalla hinnalla.

    Tolopainen

    Olishan se kiinnostavaa kuulla edes yhden puukaupan hinnat Suomen eniten myyvältä metsänomistajalta. Tietäisi mitä haaveilla. Kauneus on katoavaa, mutta rumuus vain lisääntyy. Milloin muuten Visakallo aikoo siirtyä laatupuun kasvattajaksi hötön sijaan.

    Puuki

    En tiedä noiden suuromistajien puun hinnoista mutta koivukuidun hinta  on tosiaan parantunut niin, että sen reaalihinta oli alkuvuonna suunnilleen samalla tasolla kuin 2000-luvun alussa  (yhden kaupan perusteella) .  Ku-kuidulla edelleen ~ inflaation verran alle sitä parikymmentä vuotta sitten ollutta tasoa. Eli n. 25 % alle . Niin on hintatilaston mukaankin ku-kuidun osalta koko maassa.

    Visakallo

    Tolopainen: ”Milloin muuten Visakallo aikoo siirtyä laatupuun kasvattajaksi hötön sijaan.”

    Olen sitä ollut jo 32 vuoden ajan. Minulla kasvaa parhaillaan yhteensä lähes 60 hehtaaria pystykarsittuja männiköitä ja koivikoita laadukkaita tyvitukkeja. Ensinmäiset päätehakkuut näillä alueilla lähestyvät.  Pystykarsinta-kemerat ehdin joka hehtaarista aikoinaan saamaan.

    Visakallo

    Ymmärrän kyllä Tolopaisen aika nuivan asenteen metsänomistamiseen. On kieltämättä ikävä yhdistemä, että saman omistajan metsät kasvavat huonosti, puuta on vähän hehtaarilla, ja puun hintakin on huono.

    Tolopainen

    Mitään numerotietoja emme ole koskaan saaneet Visakallon huippuhinnoista. Merkillisiä ostomiehiä, että maksavat yhdelle myyjälle huomattavasti yli markkinahinnan, kun varsinkin koivukuidusta on krooninen ylitarjonta. Kaikista metsistä on tullut sekametsiä.

    A.Jalkanen

    Ainakaan muinoin ei suuromistajan leimikko välttämättä ollut tuottoisa kun oli voimassa savujako ja järkevän tarjouksen sai vain yhdeltä. Nykyään kilpailu lienee terveemmällä pohjalla. Pienenkin tilan omistaja pääsee kilpailuun mukaan keskittämällä myynnit. Jatkuvan kasvatuksen mallissa saatetaan harventaa liki koko tila kerralla.

    Tolopainen

    Täytyy kyllä nostaa olematonta hattua, jos joku pystykarsii otona 60ha, olen joskus muutaman puun karsinut ja todennut, että ei ole syväntautisen miehen hommia.

    Visakallo

    Tolopaiselle totean, ettei kauppakohtaisten hintojen julkaiseminen täällä ole kovin mielekästä, koska jokainen leimikko ja kilpailutettu kauppa ovat yksilöllisiä. Hinnat ovat erilaisia eri puolilla valtakuntaa, koska olosuhteetkin ovat. Hyvästä leimikosta saa hyvän kysynnän alueella hyvän hinnan, ja huonosta leimikosta huonon kysynnän alueella huonon hinnan. Sitten kun on vielä se rahanpesukin täällä etelässä…!

    A.Jalkanen

    On myös Metsälehden julkaisema puun hintatilasto. Keskimääräisistä luvuista tulee sitten poikkeamia leimikon ominaisuuksien perusteella. Puunhintapottiin vaikuttaa myös katkonta, joten hyviä yksikköhintoja ei välttämättä kannata kadehtia.

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 409)