Keskustelut Puukauppa Hakkuuhintojen valvonta

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 409)
  • Hakkuuhintojen valvonta

    On tulossa hakkuu tilalle, jossa on sekä harvennusta, että päätehakkuuta. Kaikki viereisiä kuvioita ja hakkuu suoritetaan kerralla talvella. Hakkuutavoille on eri yksikköhinnat. Miten voin valvoa ”etänä”, että päättehakkuulta kaikki tuleva puu hinnoitellaan kalliimmilla päätehakkuuhinnoilla. Tuli heti mieleen salaliitto, jossa aukot hakataan 80-90 prosenttisesti ja reunat vedetäänkin harvennushinnoin. Aukkohakkuut ovat osin huonohkolaatuisia ja harvennukset taas kohtuu vaihtelevia. Eli siirtymää halvemmille hinnoille olisi vaikea huomata. Pitääkö vain pyytää aukkojen hakkuu ensin ja pyrkiä paikalle toteamaan että rajausten mukaan on hakattu ja sen jälkeen vasta lupa harvennuksille?

  • Tolopainen Tolopainen

    Puukauppojen ongelma ei ole tulevaisuudessa terminologia, vaan ostojen vähentyminen. Eikä se johdu vihreistä, vaan markkinoista. Metsäteollisuuden volyymi ei ole lähelläkään parhaimpia vuosia, eikä tuotteiden hintataso. Hienopaperin hintoihin ei sellupaaleilla päästä.

    Jätkä

    Hankintakauppakin on hyvä, jos sen hoito järjestyy niin, että ostaja saa sovittua laatua sovitulla aikataululla.

    Pikkunyssäkät ( max 125 M3 = omana työnä tehdylle hakkuulle ja ajolle jonkinasteinen veronhuojennus,) – mutta sillä ei pitkälle pötkitä.

    Muistuttaisin, että Tollon järjenjuoksulla ei kannata ainakaa tukkien hankintaa tehdä, koska tulos olis vain sutta, sekundaa ja kuitua.

    Toimituskauppa on yhdistetty aina tehdastoimituksiin päättyviin suorituksiin ja siinä kannattaa kyllä pohtia etukäteen, kuka tekee ja kuka maksaa.

    Takavuosina moni käteiskauppaa tehnyt puunmyyjä nieli katkeran kalkin saatuaan puut lanssiin ja hinta ja kysyntä on romahtanut – puut ovat jääneet myymättä. Kun kaksimetrisistä kuiduista siirryttiin kolmosiin, jollain jääräpää-hankkijalla kaatui luovutusmittaus siihen, että kauppakirjassa oli ehtona kolmimetrinen. Muitakin konkeloita on tullut: Hankintakaupan takaraja on tullut vastaan liian aikaisin ja ennakot on pitänyt maksaa takaisin jne.

    MHY tekee hyvää työtä puukaupan ja korjuupalvelun kanssa. Kuka muka kärsii, jos MHY maksaa muutaman euron enemmän kuutiolta, jos sillä on paikalliset – taitavat kuskit ja hyvät koneketjut ja KUN se saa lopulliselta ostajalta muutaman euron korvauksen työstä, jonka teettäminen yhtiölle olisi tullut paljon kalliimmaksi.

    Joo! Tiedän, että suurin ja lähes ainoa kärsijä on Jeessi Harjavallassa. mutta hän ei ole täysillä valoilla matkassa muissakaan asioissa.

    mehtäukko

    Kuinka kukaan uskaltaa käteiskauppoihin,? – pois lukien Joovain joka heiluukin täällä laput silmillä. Eihän klusterilla ole mitään velvollisuutta lunastaa kasoja ja nyssäköitä tienvarresta?! Ja kun sitten hinta sanellaan, ota tai jätä.

    Jovain Jovain

    AJ. Hankintakauppa kelpaa sinällään vaihtoehdoksi pystykaupalle, onhan hankintakauppa toimituskauppaa. Mutta sanoisin perinteisen hankintakaupan olevan ominaisuuksiltaan jäänne jostain menneestä ajasta. Aivan muuta mitä logistiikka ja klusteri puukaupalta edellyttävät ja eihän täällä keskustelussakaan hankitakaupalle paljoa luvata. Ei motoja, ei motomittaa, ei logistiikkaa, alemmat hinnat, alemmat toimitusehdot, nökkösiä jne. mitä näitä voisikaan luetella.

    Siihen mikä tekee hankintakaupan huonommaksi kuin tienvarsikauppa. Sanoisin kaikessa yksinkertaisuudessaan. Ei tee huonommaksi kun ostaa korjuun palvelun. Siinähän se sitten on ja oikeastaan ei maksa mitään. Päinvastoin, saa klusterin edellyttämät palvelut logistiikan ja yhtiö on aina valmis maksamaan puusta, jota tarvitsee.

    Antaahan tämä haasteita perinteiselle hankintakaupalle, mutta eteenpäin on mentävä. Ja eihän se metsänomistajan heikkous puuntoimittajana johdu siitä, etteikö metsönomistajalla ole valmiutta toimittaa puuta teollisuudelle. Ne valmiudet ovat olemassa ja ne on syytä hyväksyä. Muusta tässä on ollut kysymys.

    Tolopainen Tolopainen

    No asiat alkaa edetä, kun Visakallo käynnistää tupaillat, joissa Jovain opastaa kädestäpitäen miten toimituskauppaa tehdään oikeaoppisesti. Visakallo tarjoaa kaljat ja makkarat illan päätteeksi.

    mehtäukko

    Aivan turha kenenkään on höpistä valmiuksista. Laatu, määrät, toimituajat, toimitusvarmuus.

    Ala vaan toimitella.

    Puuki

    Verottajan ohjeen mukaan hankintakauppa, jos on tarkoitus saada sen työn 125 motin osuus  verottomana, edellyttää  mo:n omaa hakkuuta tai puiden metsäajoa. Se on edelleen voimassa.

    Toimituskauppa on, kuten myös Jätkä kertoi, tehtaalle tai sahalle puiden toimitusta perille asti. Asian voi tarkistaa vaikka kysymällä Metsäkeskuksesta jos joku ei vieläkään usko.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tolopainen. Mhy Keski-Suomen vuoden 2019 toimintakertomuksen valossa väitteesi ”risukaupoista” ei pidä paikkaansa.

    Mhy Keski-Suomen alueen yksityismetsien puun myyntimäärä oli arviolta 2,28 miljoonaa kuutiota. Liitetaulukossa ”Toiminnalliset tulokset 2019” kerrotaan, että puunmyyntisuunnitelmia tehtiin kaikkiaan noin 1,3 milj m3 ja puukaupan toimeksiannot tästä noin 900 000 m3.

    Edelliset luvut eivät ilmeisesti sisällä puhtaita energiapuuhankkeita, mutta tietenkin energiapuukauppaa on voinut sisältyä niihin. Selvästikään se ei ole toiminnan pääosassa.

    Korjuupalvelun volyymit olivat näihin verrattuna pieniä, vain noin neljännesmiljoona m3, josta energiapuuta 23 000 m3.

    Toivon että en nyt paljastanut liikesalaisuuksia. Väärä tieto on kuitenkin syytä korjata.

    mehtäukko

    Mikä siinä on, että Jovainin julistamaan autuuteen ei ole tunkua??

    Luulisi jo hyvän idean perässä ukot juosta pötkeltävän ja ämmät hame korvissa! Mutta kun ei! Jovain saa vatukossa vaihtaa paikkaa yhtenään.

    Tolopainen Tolopainen

    Et paljastanut liikesalaisuuksia, tuohan oli pelkkää liippa laappaa, eikä kerro mitään siitä onko myhitys kaupoissa ostaja tai välittäjä ja paljonko osti puuta. Vai oliko oma osuus tuo 250000 kiintoa.

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 409)