Keskustelut Puukauppa Hakkuuhintojen valvonta

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 409)
  • Hakkuuhintojen valvonta

    On tulossa hakkuu tilalle, jossa on sekä harvennusta, että päätehakkuuta. Kaikki viereisiä kuvioita ja hakkuu suoritetaan kerralla talvella. Hakkuutavoille on eri yksikköhinnat. Miten voin valvoa ”etänä”, että päättehakkuulta kaikki tuleva puu hinnoitellaan kalliimmilla päätehakkuuhinnoilla. Tuli heti mieleen salaliitto, jossa aukot hakataan 80-90 prosenttisesti ja reunat vedetäänkin harvennushinnoin. Aukkohakkuut ovat osin huonohkolaatuisia ja harvennukset taas kohtuu vaihtelevia. Eli siirtymää halvemmille hinnoille olisi vaikea huomata. Pitääkö vain pyytää aukkojen hakkuu ensin ja pyrkiä paikalle toteamaan että rajausten mukaan on hakattu ja sen jälkeen vasta lupa harvennuksille?

  • mehtäukko

    Tolopainen, mehtäukko ei kyllä lähde noihin jenkkilän ”halpoihin”.

    Rahaa metsästä pois, – tarkoittaa oikeaan aikaan tehtyjä hoitohakkuita, avoja myös ja osin kaksijakoistakin. Ei häivy valuutta yön eikä kahden rysäyksissä, kuten jenkkilöissä voi käydä. Yönsä saa nukkua sikeässä kuin mäntytukki.

    Jovain Jovain

    MaalaisSeppo: Tienvarsikauppa (toimituskauppa), eli suoraan puukauppaan asiakkaalle ilman välikäsiä, ellei hoida korjuuta itse, tarvitaan korjuun ja ajon palvelut. Ne palvelut olen ostanut. Tuottavat pätäkkää myös metsänomistajalle, niin kuin on tarkoitus puukaupassa. Kysymys ei ole mistään vuoraustoiminnasta, vaan vaihtoehdosta pystykaupalle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kertauksen vuoksi: mikä hankintakaupasta tekee huonomman kuin tienvarsikauppa, eli miksi se ei kelpaa vaihtoehdoksi pystykaupalle? (Olen hidasoppinen ja jääräpäinen, kuten eräät palstan vakiokasvot tietävät.)

    MaalaisSeppo

    Ymmätääkseni tienvarsikaupassa puut toimitetaan ensin tienvarteen ja sitten vasta tehdään kaupat ko puista. Hankintakaupassa ensi sovitaan, millaista puuta ja kuinka paljon sekä mihinkä paikkaan ja koska on ostajalla noudettavissa. Seuraavassa vaiheessa sitten myyjä hommaa puut parhaaksi katsomallaan tavalla sovittuun paikkaan.

    mehtäukko

    Tienvarsi-, eli käteiskauppa. Se on vain riskejä. Kyllä e n s i n  on sovittava mitat ja laadut ja menekki koko nyssäkälle.

    MaalaisSeppo

    Tienvarsikauppa on tosiaan riskipeliä. Mutta, jos mo osaakin ennakoida, millaisesta puutavarasta on pulaa  silloin, kun puut saa tienvarteen, niin voi saada hyvänkin hinnan. Jovain ehkä taitaa tämän(kin).

    MaalaisSeppo

    Palatakseni vielä edelliseen, niin tulisi mielenkiintoinen tilanne, jos mo:t siirtyisivät laajamittaisesti tienvarsikauppaan. Ostomiehet ihmettelisivät huuli pyöreenä ja sinkoilisivat sine tänne mittailemassa tienvarsikasoja, jotta voisivat tehdä tarjouksensa. Tätä ehkä Jovain tavoittelee, nythän mo:t ovat enemmän tai vähemmän puunostajien liekanarussa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Odotan edelleen Jovainilta perusteluja (jo muutaman vuoden) miksi hankintakauppa ei kelpaa vaihtoehdoksi pystykaupalle. Perusteluksi ei kelpaa kustannusten ja alvien saaminen omaan kirjanpitoon. On jo todistettu, että siitä ei puun myyjä juurikaan hyödy, ainoastaan omasta työstä ja/tai työnjohdosta (hankintalisä ja sen verovapaus).

    Edelliset kirjoittajat jo perustelivatkin, miksi tienvarsikauppa ei ole hyvä vaihtoehto. Muistetaan myös, että mhy-ketju toteuttaa hankintakaupan tapaista mallia tehokkaasti -vaihtoehtona teollisuuden itse organisoimalle puuhuollolle.

    Tolopainen Tolopainen

    Vaikka AJ on hurahtanut myhistykseen, sen kautta myyminen on hankintakauppaa, jos myhitys ei ole ostajana. Tukkikauppa on silloin ulkona kuvioista ja jäljelle jää risukkojen myynti.

    jees h-valta

    Tuollainen termi kuin tienvarsikauppa ei ole ainakaan oston sanavarastoa. He puhuvat kyllä käteiskaupasta. Hankintakaupastahan silloin on tietysti muulta osin kyse.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 409)