Keskustelut Puukauppa Hakkuuhintojen valvonta

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 409)
  • Hakkuuhintojen valvonta

    On tulossa hakkuu tilalle, jossa on sekä harvennusta, että päätehakkuuta. Kaikki viereisiä kuvioita ja hakkuu suoritetaan kerralla talvella. Hakkuutavoille on eri yksikköhinnat. Miten voin valvoa ”etänä”, että päättehakkuulta kaikki tuleva puu hinnoitellaan kalliimmilla päätehakkuuhinnoilla. Tuli heti mieleen salaliitto, jossa aukot hakataan 80-90 prosenttisesti ja reunat vedetäänkin harvennushinnoin. Aukkohakkuut ovat osin huonohkolaatuisia ja harvennukset taas kohtuu vaihtelevia. Eli siirtymää halvemmille hinnoille olisi vaikea huomata. Pitääkö vain pyytää aukkojen hakkuu ensin ja pyrkiä paikalle toteamaan että rajausten mukaan on hakattu ja sen jälkeen vasta lupa harvennuksille?

  • Visakallo

    Miksi sitten Tolopainen myit tukit sellufirmalle?

    Kerro nyt jo siitä rahanpesusta puukaupassa! – Miten se tehdään? Minä en sitä tiedä.

    Tolopainen

    Nykyisin ratkaisee kokonaisuus eli boonukset ja muut hyvitykset. Täytyy hiukan katsoa sormien läpi noita pikkueriä. Visakallo nyt leikkii tietämätöntä. Kyllä tiedät miten laiton raha naamioidaan bulvaanien kautta lailliseksi.

    Visakallo

    Mutta miten Etelä-Suomen puukauppa liittyy rahanpesuun?

    Tolopainen

    Etelä-Suomessa rehellisyys on harvinainen luonnonvara, kaikki siellä keinottelee.

    Jätkä

    Hankintamyyjien raakkitukeille on aivan luonnollinen ja vedenpitävä selitys. Olen sahannut jopa tuhansia metsänomistajien tekemiä hankintatukkeja, jotka ostajan edustaja on raakannut ja jotka on merkattu ja jätetty laanille. Ne ovattäysin laatuvaatimuksista tietämättömien ”Tollojen” tekemiä. Pahimmat, nimenomaa kuuset, ovat olleet sellaisia, että ne eivät kelpaisi edes kuusikuiduksi.

    Niistä olisi pitänyt sahata hyvää sahatavaraa. Tukki on lisäksi sellainen, että esim vajaa 15 senttisestä pölkystä ei kukaan saa kahta 50 x 125 millistä täysisärmäisenä. Pahimmillaan kuvitellaan, että10 senttisestä pölkystä pitäisi tulla 2 kpl 2×4 soiroa, jotka ovat täyssärmäisiä. Kun tukki on pieni, pitkä ja lenko, siitä ei kunnon sahatavaraa saa, ei ainakaan latvaläpimitan mukaista.

    Jos raakkipölkyt kärrätään sahalle ja ne lajitellaan jne, hylätään, kuskaillaan ja viedään sellutehtaalle, niistä ei juuri kantohintaa voi jäädä.

    Usein hankintamyyjän itse tekemät tukit on jo katkonnallakin pilattuja.

    Jätkä

    Tollo:”Etelä-Suomessa rehellisyys on harvinainen luonnonvara, kaikki siellä keinottelee.”

    -Pohjois-Suomessa epärehellisyys on ehtymätön luonnonvara.

    Tolopainen

    Sehän on merkillinen tukki, joka ei sahapöydällä oikene. Huono sahuri, joka ei pysty tukkien laatua parantamaan. No ei jätkältä voi paljon vaatiakaan.

    Jätkä

    Ei paskasta ainakaan täällä Etelä-Suomessa saa kaviaaria, vaikka olis raamattu ja rukouskirja käsissä.

    Timppa

    Tuo raakkihomma menee niin, että sellufirmat ja sahat, jotka ostavat sellufirmojen hakkaamia tukkeja noudattavat niiden laatuvaatimuksia tarkasti.  Jos tukki on luokiteltu hakkuussa tukiksi, niin siitä saa tietysti tukin hinnan vaikka vastaanottaja ei sitä tukiksi kelpuuttaisi.

    Sahat saattavat joustaa esimerkiksi järeän mäntytukin lenkousvaatimuksessa.  Ero on ollut meillä jotain 2-3 % tukkisaannosta.  Jos haluaa suuren tukkiprosentin, niin kannattaa myydä sahalle ja ehkä ilmoittaa siitä mahdollisille ostajille.

    Et ole Tolppa vielä avautunut siitä rahanpesusysteemistä.

    Tolopainen

    Nyt oli kysymys hankintatukista, miksi sellufirman kautta, sahalle menevissä raakkiprosentti oli kymmenen, mutta samalle sahalle suoraan myytynä hiukan heikompilaatuisissa tukeissa se oli nolla.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 409)