Keskustelut Puukauppa Hakkuuhintojen valvonta

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 409)
  • Hakkuuhintojen valvonta

    On tulossa hakkuu tilalle, jossa on sekä harvennusta, että päätehakkuuta. Kaikki viereisiä kuvioita ja hakkuu suoritetaan kerralla talvella. Hakkuutavoille on eri yksikköhinnat. Miten voin valvoa ”etänä”, että päättehakkuulta kaikki tuleva puu hinnoitellaan kalliimmilla päätehakkuuhinnoilla. Tuli heti mieleen salaliitto, jossa aukot hakataan 80-90 prosenttisesti ja reunat vedetäänkin harvennushinnoin. Aukkohakkuut ovat osin huonohkolaatuisia ja harvennukset taas kohtuu vaihtelevia. Eli siirtymää halvemmille hinnoille olisi vaikea huomata. Pitääkö vain pyytää aukkojen hakkuu ensin ja pyrkiä paikalle toteamaan että rajausten mukaan on hakattu ja sen jälkeen vasta lupa harvennuksille?

  • Puuki

    Voisi hyvin kuvitella , että tilanteessa jossa puulajitkin muuttuu toiseksi leimikon myynnin ja korjuun välillä  , on ollut tod. näkösesti kyse jostain näppäilyvirheestä tms. moton kopissa.

    Kaikkien sahojen ostomiesten leimaaminen korkkiruuveiksi on jo semmosta yleistämistä , joka  ei ainakaan pidä paikkaansa .     Kilpailuttaminen kannattaa, varsinkin tukkipuuleimikoiden kilpailuttaminen.

    Pyöreiden puiden vaihtokaupassa ei ole muuta ongelmaa kuin ehkä se, että pystykaupassa myydään ”sikasäkissä” ja ostaja voi katkoa tukit  miltein miten kulloinkin parhaaksi näkee.  Jos vaihtokaupassa tukin tarvitsija ei huoli kuin esim. ihan parasta laatua ja pitkää tukkia , niin sitähän se moto sitten pääosin vain tekee.   Muutaman lyhyen mitan ehkä malliksi jos kauppasopimuksessa on mainittu sekin mitta.  Laadukkaat tyvitukit voi joskus mennä hyvällä hinnalla tietylle 3:nnelle osapuolelle ja puiden kasvattaja saa niistä vain sen keskihinnan. Kauppa on tietysti tehty jollain sovitulla hinnalla mutta periaatteessa arvolisästä suuri osa kuuluisi kasvatuskulujen maksajalle eli myyjälle.

    Öljykauppa pystykaupan periaatteella olisi sitä, että öljyn ostaja maksaisi erilaatuisista jakeista hinnan vasta sen jälkeen , kun itse ensin sekoittelisi niistä itselleen parhaan seoksen ja kokonaishinta muodostuisi pääosin halvimman mukaan, jos semmosen seoksen tarve olisi ostohetkellä ajankohtainen vaikka öljyjen kok.arvo olisikin suurempi esim. erillisinä jakeina ennen seoksen tekoa.

    Timppa

    Etelä-Suomessa aika iso osa puukaupasta on rahan pesua kuten Visakallo varmaankin tietääkin.

    Olisi mielenkiintoista tietää kenen rahaa pestään ostajan, myyjän vai jonkun kolmannen?

    Avaapa Tolppa vähän tätä bisnestä.

    mehtäukko

    Jovain”… Mutta jos puut menevät kolmansille osapuolille joista ei tiedetä, josta ei kerrota, laittaa jo epäilemään… ”

    Epäilemäänkö omaa järjenjuokaua vai että ruuveja on tippunut jonnekin?! On taas melkoinen vauhti puuttomilla kaupoilla… 🙂

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Liittyy hieman keskustelun aiheeseen koskien hakkuun hintoja ja puun välitystoimintaa, joten laitan tähän: kysyin FaceBookissa metsäasiantuntijoilta miten Mhy:t toimivat puukaupoilla. Ilmeisesti vaikka on kyse ”ketjusta”, eri yhdistyksillä on hieman erilaisia käytäntöjä. Yhdistys voi olla puun ostaja, jolloin se maksaa sovitun kantohinnan, tai puun välittäjä. Välittäjä ottaa jokaisesta välittämästään puumotista palkkion. Asiaa tarkemmin tuntevat, täsmentäkää! Mhy-ketjun olisi ehkä syytä selkeyttää palvelukuvauksiaan, niin että koko valtakunnassa olisi selkeästi valittavat palvelupaketit.

    Visakallo Visakallo

    Tolopaisella on tainnut olla vaudikas yö, kun aamulliset jutut ovat niin lennokkaita. Timppa jo pyysikin Tolopaista avaamaan tuosta rahanpesu-asiaa, ja niin pyydän minäkin.

    Metsuri motokuski

    Etkös Anneli ole joskus ollut mhy:n hallituksessa jäsenenä tai varajäsenenä. Eikös tuo asia pitäisi olla hyvinkin selvää.

    Visakallo Visakallo

    Kuten A.J totesi, eri yhdistyksillä on erilaisia tapoja toimia puukaupoissa. Tämä johtuu toiminta-alueiden erilaisuudesta. Puunostajarakenne voi olla hyvinkin monimuotoista, samoin metsissä on aika paljon eroa eri puolilla valtakuntaa. Ihmisten  ajattelutavassakin voi olla paljon eroa eri puolilla Suomea, minkä kyllä hyvin huomaa täällä palstallakin!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mhy:n hallituksen varajäsenenä vähän aikaa; en osallistunut kuin muutamaan kokoukseen. Nyt olen ollut tauolla toiminnasta ja puukauppatoiminta on ollut pienimuotoista. En siis koe olevani ajan tasalla kun kehittäminen on nopeata.

    mehtäukko

    ”..kun kehittäminen on nopeata..” Tiedäppä häntä? Luutuneita toimintamalleja viljellään ainakin kun vanhat parrat opettavat nuoret kelekkurat talon tavoille.

    Mhyp :lla on olevinaan tehtävä virtaviivaistaa ja yhdenmukaistaa eri kinkeripiirien palveluita yhdenmukaisiksi.Käytettävä atk-ohjelmisto taitaa olla suurinta yhdenmukaista viimeisen 30-vuoden matkalta.Muutoin ukot tuppuroivat omin lääkkein.

    Per Ä Reikäs

    Pikku pullo kossua, tai iso Suomiviina konekuskille, niin puut on juuri siltä lohkolta, kuin sä haluut.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 409)