Keskustelut Metsänhoito Hakkuuaukkojen heinäpellot

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 133)
  • Hakkuuaukkojen heinäpellot

    Joskus silloin 70-luvulla pellot pantiin pakettiin ja istutettiin puulle. Mäntyäkin monia hehtareita. MHY: neuvojien toimesta.

    Nyt on siirrytty takaisin heinäpeltoihin metsän kustannuksella.

    Kuten Metsälehden jutussa todetaan ”metsäneuvosto” on saanut viitteitä, että istuttamattomia aukkoja on olemassa.

    Kyllä on ja ne lisääntyvät joka kesä. Kiitos uuden metsälain.

    Lue vastaukseni/kommentti Metsälehden juttuun (metsäneuvosto).

  • Rane2

    Mukava lukea Jovainilta välillä ihan konkretiaa.

    Klapikone

    Siinä videolinkissä, jossa Pukkala teki männikön harvennusta sulamaan aikaan, kyllä sanottiin, että kyseinen leimikko hakattiin marras- joulukuussa. Eli sulan maan aikaan maan pinta rikkoutui, mutta itiötartuntaa ei tule, kun on kasvukausi päättynyt.

    Ei jk hakkuut lisää juurikääpää sen enempää kuin muutkaan. Jos halutaan pelata varman päälle, on kesähakkuista luovuttava.

    Juurikääpähän on lisääntynyt nimen omaan aikakaudella, jolloin jatkuva kasvatus oli kiellettyä.

    Myös tasaikäisessä metsissä voidaan harjoittaa peitteistä metsätaloutta, se vain on enemmän kaksijaksoisia kasvatusta silloin.

    Kannattavuus paranee kun kasvatustavasta riippumatta käytetään jk- menetelmiä jos mahdollista. Huvittaa nuo Kärkkäisen ja Mielikäisen kommentit lähinnä.

     

    savo'ttamies savo’ttamies

    Pääseeköhän jatkuvalla kasvatuksella tuohon asemaan…epäilen

    Netistä löytyö tuo…Kärkkäisen…
    <div>”Kaikki tilat on ostettu vapailta markkinoilta;</div>
    <div>rahoitus pääasiassa metsätalouden kassasta”</div>
    https://www.metsakeskus.fi/sites/default/files/matti_karkkainen_miten_hoidan_metsiani_19.3.2013.pdf

    Timppa

    ”Juurikääpähän on lisääntynyt nimen omaan aikakaudella, jolloin jatkuva kasvatus oli kiellettyä.”

    Eiköhän ne juurikääpäpuut ole useimmiten saaneet alkunsa harsintakaudella?  Esimerkiksi meidän yhteismetsän maille ensimmäinen aukko tehtiin  1963.  Itse olin leimaamassa kotitilan maille harsintaa Korean konjunktuurin aikaan.  Saattoi olla vuosi 1951.

    Juurikäävän yleistyminen taitaa johtua yksinkertaisesti siitä syystä, että nyt kasvatetaan kuuset useimmiten vanhemmiksi.  Senhän näkee, kun katsoo tukkirekkojen järeitä kuusipöllejä.

    Eiköhän se mene niin, että jalostetuista taimista sopivassa väljyydessä kasvatettu kuusikko on kaikkein turvallisin vaihtoehto juuriokääpää vastaan.  Jatkuvan kasvatuksen metsissä puiden kasvu kestää kauan ja monet korjuukerrat altistavat juuriston kannon lisäksi sienitartunnoille.

    Reima Ranta

    Ymmärrän hyvin AJ nuo Mielikäisen ja Kärkkäisen kommentit. Aikanaan kun taloudellisia tekijöitä täällä alettiin intensiivisemmin tutkia ko. henkilöt olivat sydänjuuriaan myöten närkästyneitä, kun jotkut ekonomistit tuppautuvat heidän ikiomaan leikkikehäänsä. Lapsellinen vastakkainasettelu ja poterot kaivettiin niin syvälle, että sieltä ei kasvojaan menettämättä nousta – surullista, mutta ilmeisen yleistä ns. tiedettä tehtäessä, jossa oikeassa oleminen on elinehto.

    Kärkkäinen ei tarvitse korkoja, kun ei tiedä tulevaisuutta – lapsellista! No, emme tiedä mitään huomisestakaan päivästä, ei korkojen, eikä minkään muunkaan suhteen. Se ei kuitenkaan muuta miksikään sitä tosiasiaa, että koron merkitys on mitä on. Jossakin olosuhteissa matalakin korkotekijä on tuhoaa talouden, toisaalla ei.

    Minulle se ei ole mikään autuaaksi tekevä jatkuvan vai jaksollisen kasvatuksen kysymys. Metsätalouden harjoittajan on vain syytä se ymmärtää, joissakin olosuhteissa enemmän, jossakin vähemmän.

     

    Timppa

    Sitä jaksan ihmetellä, että miksi niin yksinkertaisesta asiasta kuin metsän kasvatus pitää jatkuvasti vääntää.  Jokainenhan, jolla on silmät, näkee, että jaksollisen kasvatuksen taimivaiheesta asti hoidetut metsät tuottavat ylivoimaisesti parhaiten (jos ehkä unohdetaan Lapin metsät).  Ei siinä tarvita edes mitään ihmeellistä ammattitaitoakaan.  Meikäläisen vaimo (sairaanhoitaja) huomauttaa heti, jos jonkun kohteen harvennus on myöhässä.

    Reima Ranta

    Mikä merkitys tautien leviämiseen mahtaa olla sillä, että samat koneet kiertävät kesäaikana maita ja mantuja.

    kuusessa ollaan

    Erilaiset kuusen lahoviat alkoivat lisääntyä 60-70 -luvuilla, kun jatkettiin kesäajan harvennuksia konekaluston tultua kuvioihin ja tehtaiden siirtyessä ympärivuotiseen toimintaan. Sitä ennenhän kesällä hakattuja harvennuksia ajettiin talvisin, kuorittu puu säilyi.

    Valitettavasti nykymaailmassa tuohon ei enää ole paluuta ja kesäajan korjuuta tehdään, jotta tehtaat pyörivät tehokkaasti ympäri vuoden. Onneksi hommaan havahduttiin 80-luvun alkupuolella ja konekalusto muuttui, valitettavasti suunta on taas takaisinpäin. Tehokkuusvaatimus on kipattu yrittäjille päin.

    Puun vesivarastointi olisi ehkä helpoin tapa saada puuta säilymään käyttökelpoisena kesäajalle, mutta kuvitelkaapas vaikka Äänekosken puumäärän vaatimaa vesivarastointialuetta. Ja kuluja, sekä millaisen kausityökaaoksen homma aiheuttaisi.

    Timppa

    ”Sitä ennenhän kesällä hakattuja harvennuksia ajettiin talvisin, kuorittu puu säilyi.”

    Kyllä kesällä aikanaan tehtiin siis harvennuksia erkityisesti halkoja, joita tarvittiin vielä 1960-luvulla vaikka kuinka paljon.  Eihän halkomottia olisi pystynyt saamaan kasaankaan, koska päätypuut eivät olisi uponneet roudassa olevaan maahan.

    Minulla on kyllä sellainen mielikuva, että kesäaikaan tehty kuitupuu tai kaivospuu kuorittiin heti työpaikalla.  Talvikautena tehty puu taas saatettiin kuoria myös vesistön rannalla.  Lienenkö oikeassa.

    Jätkä

    Kesäaikaan hakattiin tosiaan aika paljon, etupäässä kuitupuuta, joka samalla kuorittiin. Hakkuu keskeytettiin ”mätäkuun ” ajaksi.  Halkoja ei kesällä hakattu, koska koivun halkaiseminen sulan puun aikaan oli sangen vaikeaa. Puun piti olla jäässä. Halkopinon pääpuiden pystytys ei ollut mikään ongelma, siihen ei tarvita edes rautakankea.

    Kuoriminen loppui kuin seinään, kun kalenterissa tuli vastaan päivä, jolloin alettiin maksaa pakkaslisää. Keväällä puut kuorittiin ja ajettiin tehtaalle tai uittoon kunhan ne kuivuivat kevyemmiksi. Myös rautatien laaneilla kuorittiin runsaasti. Olen henkilökohtaisesti kuorinut VK-16 koneella kuitupuuta asemilla aivan varmasti useita tuhansia motteja.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 133)