Keskustelut Puukauppa Hakkuu naapurin puolelta

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 191)
  • Hakkuu naapurin puolelta

    Hakkuu ulottui  MHYn toimesta väärin rajatun leimikon takia naapurin puolelle. Kauppa tehtiin MHY,n valtakirjakaupalla. Asia selvisi vasta vuosien kuluttua. Millä perusteella naapurille korvataan puut? Korvauksen suorittanee myyjä vaikka kauppa tehtiin MHY.n valtakirjalla. Pitääkö korvaukseen sisältää myös korko kuluneelta ajalta, ja jos pitää, niin mitä korkokantaa käytetään? Inlaatioprosenttiako?

    Nimimerkki neuvoista kiitollinen.

     

  • Puuki

    Ukkoja on liian vähän töissä jotta rajat voisi etsiä tarkemmin. Ennen ne piti etsiä esim.  th:n rajoja muiden mailla  merkatessakin itse.  Siinä saattoi joskus kulua aikaa ja evästä , kun etsi ensin rajapyykin ja sieltä suunta toiselle.  Pyykki saattoi olla kaukanakin kuviosta joka jatkui samanlaisena näkymättömiin naapurin puolellekin.  Pääsääntöisesti mo vastaa rajojen näkyvyydestä.   Kerran  nuorena harjottelijana ollessa th:a tein erään mo:n palstalle eikä rajaa sitten löytynyt millään  ja jäi homma siksi  vähän auki, kun joka paikassa oli samanlaista taimikkoa.  Sillon ei ollut vielä kännyköitäkään tai gps:ää jotta olisin voinut kysyä asiaa.  Sanomista tuli mutta en lähtenyt parsimaankaan koska rajan aukaisu on eri hommaa kuin th ja palstalle matkaa.

    Puhuin tahallaan rajojen ylittämisestä. Suorittavalla on siis ilm. sitäkin tapahtunut . Useimmilla firmoilla ja niiden työntekijöillä ei ole ymmärtääkseni semmoista käytäntöä kyllä olemassa.

    Jätkä

    Rajaloukkauksen tein kerran minäkin: MH:n tukkisavotta oli, jossa kaikki ne kuviot, joista mäntytukkia hakattiin, olivat hoidettuja, eikä niissä ollut ainuttakaan kuitukokoista puuta, eikä mitään muuta kuin mäntyä.

    Oli parikymmentä vuotta aikaisemmin lätkäisty lisämaata saman savotan alueelta ja lisämaapalstan kulma tuli siihen MH:n männikköön niin, että niitä samanlaisia mäntytukkirunkoja oli päätynyt lisämaille joku -50 kpl.

    Myönnän, että minun olisi pitänyt olla tarkempi, koska MH:n puut olivat leimattuja joka ainoa. Tuolla yksityismaan puolella ei ollut.

    Olin tankkaus / viilaustauolla ja tankkasin juuri itseäni, kun silmäni osuivat puupaalupyykin jäänteisiin, jotka hangesta pilkistivät. Aloin katsomaan – parikymmentä runkoa olin kaatanut naapurin puolelta!

    Hyppäsin autoon – otin selvää maanomistajasta ja ajelin pihaan. Perhana – olikin viehkeä leskiemäntä, joka asiani kuultuaan pyysi kahvipöytään ja juteltiin koko juttu selväksi. Lupasin hoitaa tukit tienvarteen ja asia sovittiin niin.

    Jälkeenpäin kuulin, että leskirouvalla oli suhde MHY:n hätäaputyönjohtajan =  Metsäteknikon repunkantaja – kanssa ja hän oli painostanut leskeä vaatimaan vahingonkorvauksia. Rouva oli kuitenkin niin itsenäinen, että ei taipunut sen pölvästin tahtoon.

    Seuraavana syksynä kaikki – joka ainoa jäljelle jäänyt tukkirunko kaatui syysmyrskyssä.

    isaskar keturi

    Tuosta Jätkän kommentista tuli mieleeni, että jokseenkin viheliäinen on tapa, jossa jotkut jättävät säästöpuuryhmän kuvion reunaan. Jos kuvio sattuukin olemaan rajalla, niin tosi helposti naapurin puolella hakkuussa siipaistaan sinunkin tukit. Minulta meni näin kerran muutama reilun kuution kuusi.

    Puuki

    Ei haittaa jos kuvio ei satu olemaan rajalla (on katsottu karttaa ennen  säästöpuuryhmän jättämistä) . Kun /jos säästöpuut sitten paisuu /kaatuilee ja niitä on jo liikaa ko kohteeseen, niin on helpompi roudata ylimääräiset pois.

    Jätkä

    Uskokaa nyt jo, että säästöpuita ei haeta pois. Ei pystystä eikä kumosta!  Säästäpuuryhmän jättäminen kuvion reunaan = kasvatusmetsäkuvionn kiinni -on Fuskaamista. Aukon sisällä se pitää olla – ja reilusti!

    Metsuri motokuski

    Tuo on kyllä totta. Enemmänkin vielä painottaisin että osattaisiin valita oikeat puut säästöpuiksi. Ne tulevat säästöpuukohtet voidaan jo pohtia taimikko vaiheessa metsänhoitoja tehtäessä. Vaikka näistä riistatiheiköistä niitä hyvin syntyy.

    Puuki

    Jos säästöpuita on jätetty tarvittavaa min. määrää/ha  enemmän (kpl-määrä /ha+ puiden paksuudet ratkaisee) tai niitä on havupuina  esim. kaatunut liikaa /ha (metsälaki), niin ylimääräiset saa/ pitää rahdata pois.   Pienemmästäkin säästöpuusta voi kasvaa  vuosien mittaan iso tukkipuu.   Joskus aukon reunaan on paras paikka jättää säästöpuuryhmä , ei aina.

    Kaikki alkup. leimikon rajauksen sisään jätetyt säästöpuut lasketaan säästöpuiden määriin olipa ne leimikon reunoilla tai keskemmällä.

    Husgumies

    Kyllä Ola_Pallonivel siinä suhteessa oikeassa, että eurot neuvoteltavissa ovat mutta jos taho joka maksavana ja tietää, että tietyllä tavalla maksu määräytyy olkoonkin nyt vaikka se yksinkertainen niin naapuri joka on ilkeä ei siitä enempää maksa.

    Siinä suhteessa laki kiero jos noin määrää, metsäähän kasvatetaan sitä varten, että siitä saadaan se paras hyöty ei kuitupuuksi jos kertaalleen jo harvennettu ja päätehakkuu seuraava.

    Tässä tapauksessa naapureilla tasaikäistä metsää, halkomis vaiheessa vain sovittu, ettei rajaa avata sen kummemmin koska päätehakkuut n. 10v sisällä, pihtaamisesta ei ole kysymys ollut.

    Nyt vain naapuri aikaisti omaansa rahapulan takia jolloin toinen häviää hieman suunnitellusta, naapuri ilmoittanut, että samalla avataan raja.

    Husgumies

    Olen Jätkän kanssa samaa mieltä, näitä ns. mulkkuja on ihan liikaa jotka suivaantuvat, tieasioista jotka kuitenkin ns. pakollisia toimenpiteitä kun isäntä aikoinaan myynyt kantatilalta mökkipalstan ja tieoikeus annettu.

    Nyt vanhan isännän kuoltua poika miniänsä kanssa ruvennut vittumaiseksi mökkinaapuriaan ja veljeään kohtaan, jolle lohkottu vanhan isännän kuoltua oma palanen, kyllästyttyään riitelemään em. kanssa.

    ps. mökkinaapuri ja veli tehneet hiljattain rikosilmoituksen pitkään jatkuneesta kiusanteosta, milloin tie ollut tukossa kun auto jätetty keskelle mökkitietä pojan ollessa kalalla lammella, ja mönkijällä ajellaan rallia pilaten mökkitie.

    Että tällästä kivaa pitää naapurien sietää…

    mettämiäs

    Vahingonkorvauslaki lähtee siitä, ettei vahingon kärsinyt saa hyötyä tapahtuneesta vahingosta. Tällöin rajan ylityksissä tulee käytännössä kyseeseen ”yksinkertainen” hinta mahdollisine ”lisineen” (esim. odotusarvo; toinen asia on, jos halutaan korvata enemmän tai neuvotellaan/sovitaan jotakin muuta). Jos leimikon raja ylitetään kaupan tehneen mo:n alueella, kyseessä onkin sopimusrikkomus, josta täytyy sitten neuvotella erikseen ”eri säännöillä”.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 191)