Keskustelut Puukauppa Hakkusopimus vedos

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)
  • Hakkusopimus vedos

    Hakkuusopimuksessa on kohta jossa sanotaan että ostaja saa kuljettaa puutavaran ennen mittausasiakirjan laatimista.
    Puumäärät on todettava viimeistään 1 kk kuluessa korjuuajan päättymisestä

    Miten siinä tapauksessa voidaa valvoa hakkuun toteutuminen sopimuksen mukaan.

    Vastaus ei mitenkään.

    Varsinkaan MHY:n valtakirjakaupoilla joissa valvonta tapahtuu kynällä’ ja paperilla toimistotyönä.

  • Niko

    Voit sopia sen toisinkin.

    Ainakin Ppohjois-Karjalassa oli aikoinaan kirjoittamaton sääntö, että puita ei ajeta pois ennenkuin myyjällä on tieto hakkuun päättymisestä ja vaikka viikko aikaa käydä pinoja ihmettelemässä. Nyksyisin tuosta täytyy erikseen sopia, suullinen sopimus on ainakin toistaiseksi riittänyt. Noista MHY-kaupoista en osa sanoa kun en ole kokaan niitä käyttänyt, enkä tule koskaan käyttämäänkään.

    Eipä silti, ei noista omista tarkastuksista ole mitään hälyyttävää ainakaan ilmennyt. Kunhan on puut oikeissa pinoissa. On varmaan sattunut joskus yksittäisiä virheitä jne., mutta ei se kusetusyritys mikään vallitseva tapa ole. Urakoitsijat ja ostofirmat on aika tarkkoja maineestaan.

    Sinänsä hyvä, että niistä kalikoista on kiinnostunut, kertoohan se ostajalle että aktiivinen henkilö on myymässä eikä tule niin helposti mieleen rueta mellastamaan oman mielen mukaan.

    Ja pikkuasioista ei kannata valittaa. Niillä yksittäisillä pilkoilla puun kyljissä ei ole sitten mitään merkitystä. Taimiakin tallautuu kun isolla koneilla möyritään, niitä ei kaikkia pysty kiertämään. Kokonaisuuden kannalta niillä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä.

    abietis

    Kuuluupi olevan kiveen kirjoitettu pykälä, jos et hyväksy, kauppoja ei synny.

    Korpituvan Taneli

    Taisipa olla ennenvanhaan oikein mittauslaissa pykälä joka kielsi kaukokuljetuksen ennen miitaustodistuksen allekirjoitusta. Piti tehdä välimitta, että sai kuljettaa.
    Ostajat sitten puunkiertoa nopeuttaakseen saivat aikaan sen että asia on sovittavissa. Kyllähän se muuten, mutta milläs sitten tarkistusmittaat kun puut on jo viety? Meilläpäin kyllä aina kysytään, että passaako tämä, en ole kokeillut mitä tapahtuu, jos sanoo että ei käy.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    sammeli

    Tukit menee lämpimällä parissa viikossa pilalle. Ei siinä ole kellään aikaa tukkeja seisottaa varastossa odottamassa, josko joku niitä käy katsomassa. Toki joku päivä voi olla. Mikäli hakkuu kestää 2 viikkoa ja siihen ajopäälle ja sitten kun vielä viikko-pari seisotetaan tienvarressa niin on sellupuuta koko kasa. Näin siis lämpimien säiden vallitessa. Lisäksi nykyään tukki kaadetaan käyttöä varten eli sille on jo osoite ja käyttö tiedossa kun puu kaadetaan. Kuidussa nyt varmaan käytön puolesta on pelivaraa, mutta isoissa määrissä varaston kierto hidastuu ja pääoma seisoo pinossa.

    A.Jalkanen

    Puumäärien oikeellisuutta voi itse aika hyvin valvoa vertaamalla metsäsuunnitelman tai metsään.fi palvelun tietoja sekä lisäksi hakkuusopimuksessa ennustettuja tietoja toteutuneisiin hakkuumääriin, sekä mittaustodistuksesta että hakkuukoneiden mittalistoilta katsottuna. Ostajilla on myös omavalvontaa; joskus olen saanut lisätilityksen valvonnan tietokoneajon pohjalta, kun joku osa puusta eli joku hakattu lohko on jäänyt tilittämättä.

    Niko

    Onko sulla abietis myynnissä ostajan kannalta kiinnostava kauppa? Eli onko tarjolla 50 kuution harvennus kolmen suon takana vai tuhansien kuutioiden aukko tekeillä tien varteen. Vai jotain siltä väliltä.

    Jos se tarjonta on järkevä, niin vaihda firmaa. Älä polta siltoja, mutta käy kysymässä jos saisit sen muualle järkevällä hinnalla kaupattua. On tuo niin peruskauraa tuo pyyntösi.

    Meillä päin olisi ennen kuulumatonta, jos tuollaiseen pyyntöön kauppa kaatuisi.Itsellä on ollut niin hyvä tuuri, että on samat konemiehet olleet vissinkin jo 20 vuotta ja käytännössä sama ostomieskin (sama firma). Sellainen on se savujako tuolla kulmalla. Asiallista toimintaa on ollut ja jos noin vaatimattomaan pyyntöön ei suostuttaisi niin olisin kyllä todela yllättynyt.

    suorittava porras

    Valitettavasti tuhon metsäsuuntelmaan ei ole kovinkaan paljon luottamista . Kohdalleen osuminen hakkuun toteutuman kanssa on enemmän poikkeus , kun sääntö . Suurimmista heitoista on käyty käräjiäkin . Turhaan , koska arvio on arvio ja varsinkin toimistosta käsin tehtynä monestikin pielessä. Yleisin poikkeaman syy löytyy hakkuualueen virheellisestä pinta-alasta ja toinen heikolle hoidolle jääneestä metsästä . Harmi vain , että metsänhoidon merkitys todetaan vasta , kun puut on nurin ja kasalla . Voihan se olla pieni järkytyksen paikka , kun tukkisaanto kuihtuu puoleen ja kokonaisarviokin heittää kymmeniä prosentteja . Tässä tilanteessa ostajapuoli on saanut monesti aiheetta epärehellisen maineen.

    Vielä tuosta nopeasta puun liikkumisesta sen verran , että isojen leimikoiden varastoalueet olisivat järkyttävän suuria , jos koko kaupan puut kuljetettaisiin pois vasta viimeistenkin kalikoiden tultua laaniin . Pienemmilläkin leimikoilla ajokoneenkuljettaja on joutunut kiirehtimään kaukokuljetusta liian pienen varastoalueen takia . Joskus riittämätön varastoalue johtuu isännän halusta tinkiä varastopaikan koosta .

    Metät kunnossa!

    Suorittavan portaan kanssa samaa mieltä. Puut pitää ajaa pois, jotta ei tarvitse hehtaaria tyhjentää laanin takia.
    Puukauppa on perustunut ja tulee perustumaan jatkossakin vallitsevaan käytäntöön ja toisaalta luottamukseen.
    Arvio ei aina vastaa todellisuutta ja hoitamattomassa ja peitteisessä heitto voi olla paljonkin. Puoleen tai toiseen. Ihmiset kuitenkin yhtiöissä töitä tekee ja virheitäkin sattuu.
    Silloin, jos asiassa viilataan selvästi linssiin, on vakavan keskustelun paikka.
    Jos siinä ei päästä ratkaisuun on sitten todettava, että tästä tuli nyt henkilökohtainen ongelma.
    Ei ole jäänyt yhtään asiaa sopimatta eikä rosikseen ole tarvinnut kertaakaan mennä.

    Timppa

    Selvä se, että puut saa ajaa pois, kun ne ovat tienvarressa. Logistinen systeemi ei nykymaailmassa toimisi kunnolla ja epäilemättä maksumiehiksim jäisivät metsänomistajat.

    Itse valvon hakkuita kuitupinoja katselemalla. Nehän ovat paikalla yleensä kauan. Tukkipinojen katselussa ei ole mitään taloudellista mieltä, koska tukit ovat arvokkaimmat. Kerran on käyty keskustelua siitä, että oliko kuitupinossa tukiksi kelpaavia puita. Ehkä oli pari kolme mottia, mistä sainkin hyvityksen.

    Kyllä siinä joutuu luottamaan motokuskin valintaan. Eipä sitä kuitupinoakaan juuri halua ryhtyä purkamaan.

    Fakta on sekin, että sahayhtiö saattaa ottaa lengon tyven tukiksi, vaikkei se ntäyttäisi laatuvaatimusta tarkkaan tulkittuna. Näinkin päin saattaa käydä.

    Horjumaton

    *** Ehkäpä niitä kertymiä nyt kuitenkin olisi tavalla tai toisella hyvä pitää silmällä. Paljonhan siihen ei tosin varsinkaan tarkkoja konsteja ole. Pystykaupassa lähinnä motomitan kontrolli. Mitta- ja laatuvaatimusten seurantaan toimii vain valvonta ennen lähikuljetusta. Valmiista pinosta on jo hankalaa alkaa katkontaa eritellä.
    Puuthan kyllä mitataan ostajan toimesta useampaan kertaan. Ja se motolista on vain metsänomistajalle ainoa peruste.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 20)