Keskustelut Tekniikka Hakkaamista

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)
  • Hakkaamista

    Olisi aika vaihtaa nimi tuolle hakkaamiselle,eihän motolla voida hakata se on peräisin niiltä ajoilta jolloin tikkijätkästä tuli metsuri.Nyt ollaan vahvasti konekannassa kiinni,se hakkaaja nimi ei oikein sovi.Savotta tai konesavotta olisi mielestäni osuvampi nimi.

  • Jätkä pätkät

    Millaista nimitystä olet ajatellut hakkuukoneelle?
    Savotta sopii yleisnimitykseksi työmaalle, olkoon se sitten vaikka taimikonhoitosavotta, uittosavotta tai jokin muu.
    Hakkeen teollekin sopii tuo hakkaaminen lähes nappiin.

    Metsuri motokuski

    Eihän tuo hakkaaminen sana mitenkään viittaa manuhakkuuseen. Minusta kyseinen sana sopii aivan hyvin niin kone kuin manuhakkuuseen. Taitaa jo olla niin että manuhakkuuta ei paljoakaan ole joten pikkuhiljaa tuo hakkuu -sana muuttuu konehakkuuta tarkoittavaksi.

    torppari

    puimista se nykyvää on

    Rane

    Kun kone tekee työn ja kuljettaja aikapalkalla tarkkailee laatua niin silloinhan sopiva nimitys on laatuaika.

    Korpituvan Taneli

    Hakkuutahan homma oli oikeastaan vain siihen aikaan kun savotoilla huhkivat isoisiemme isoisät. Eli ennen sippiviulua eli pokasahaa ja justeeria. Sahojen tullessa hakkuuta oli vain kaatokolon teossa ja karsinnassa.
    Viimeistään 70-luvun alussa kirves alkoi unohtumaan kotiin ja siis kielelliset perusteet hakkuu sanalle hävisivä kokonaan.

    Hakkuu on sanana kuitenkin vakiinnuttanut paikkansa, eikä sen korvaamiselle ole perusteita.
    Nyky sanasto vilisee sanoja joiden alkuperäismerkitys on tyystin loppunut, mutta sana sinänsä on saanut uuden merkityksen, eikä sanaa kuitenkaan kukaan ole häätämässä sanastosta pois.

    Minäpä luulen että hakkuu sanaa käytetään vielä silloinkin kun koneurakoitsijan valvomosta tarkkaillaan yhden miehen toimesta kolmen neljän koneketjun toimintaa etänä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Burl

    Puunkorjuun käsitteistön etymologiaa olen minäkin pohtinut. Hakkuu – alkujaan todellakin kirveellä hakkaamista, sittemmin sahaamista jne. Nyanssina; ”moton” ”kouran” oikea nimihän on hakkuulaite, eli vanha käsitteistö kantaa pitkälle nykyteknologian tuotoksiin asti. Samoin leimikko: ennen vanhaan metsänhoitajat leimasivat kaadettavat puut ennakkoon, nykyään saman tekee motokuski ammattikoulupohjalta ilman ennakkoleimausta. Palsta viittaa alkujaan yhdelle savottamiehelle rajattuun työmaahan, nykyään vapaammassa merkityksessään yhteen metsätilaan tai Maanmittauslaitoksen käsitteistössä saman tilan spatiaalisesti erillisiin osiin. Motti on alkujaan pinokuutiometri, ja nykyäänkin puhutaan halkomoteista, mutta termillä viitataan myös kiintokuutiometreihin.

    Mielestäni vakiintuneet käsitteet ovat hyviä ja käyttökelposia, vaikka maailma olisikin muttunut. Suotta niitä ryhtyä muuttamaan ilman perustavanlaatuita tarvetta. Samalla metsäkulttuuriperintö säilyy vahvempana, kun vanha sanasto elää edelleen ja sen alkuperäiset merkitykset säilyy mielessä!

    torppari

    mutta mikäs on se ammatti-metsuri…ei ole ammaati-ajomiestä, ammatti-monitoimikoneenkuljettajaa, ammatti-lääkäriä, ammatti kätilöä.. juopoissakin on vain kaksi määritelmää.. rapajuoppo tai tuurinjuoppo…
    aika usein kumminkin kuulee nimityksen ammatti-metsuri

    kuusessa ollaan

    https://www.ammattibarometri.fi/kartta2.asp?vuosi=15iii&ammattikoodi=6210&kieli=fi

    Ammattinimikkeet näkyvät alalla olevan suorittavalla puolella virallisesti Metsuri / Metsätyöntekijä

    Jätkä pätkät

    /Palvelut/Profiili/?userId=407
    RE: Hakkaamista
    mutta mikäs on se ammatti-metsuri…ei ole ammaati-ajomiestä, ammatti-monitoimikoneenkuljettajaa, ammatti-lääkäriä, ammatti kätilöä.. juopoissakin on vain kaksi määritelmää.. rapajuoppo tai tuurinjuoppo…
    aika usein kumminkin kuulee nimityksen ammatti-metsuri
    Lähetetty: 4 h, 14 min sitten
    Lähettäjä: torppari ”
    -Entäs ”ammattiautoilija”, ”ammattilentäjä”, ”ammattikalastaja ” jne ?

    rekkamies

    Ammatti Metsuri on vasta kohta meille harrastelija metsureille.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)