Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • Nostokoukku

    Kuinka monta viljelijää on lopettanut ammattinsa vain hanhien takia? Saattaa olla lopettamisen pääsyyt jossain muualla.

    mehtäukko

    Kaakkois-Suomesta niitä on uutisoitu. Kun sato on syöty tai paskanneltu toistuvasti, mitäpä teet monikymmentuhantisille parville?

    Kysymys ei ole ”montako lopettanut”. Peri-aatehan on aivan nurinkurinen

    Nostokoukku

    Syyllinen on yleensä se joka kykenee heikoimmin puolustautumaan. Maa- ja metsäasioissa yleensä hirvi tai hanhi.

    suorittava porras suorittava porras

    Hanhi on hyvä huono esimerkki siitä ,mitä tapahtuu ,kun säännöksiä ei pystytä päivittämään tilanteen edellyttämällä tavalla. Hanhikanta on kymmenkertaistunut muutamassa vuodessa ja on runsaat tuplat uhanan-alaisuuden edellyttämästä tasosta. Mitään asian korjaamiseksi ei voida tehdä kankean ja osin itseaiheutetun ja toimimattoman järjestelmän vuoksi.

    Sama ”päivitysongelma” vaivaa avaajaakin ,mutta toiseen suuntaan. Kirjoittelee vieläkin ,kuin mitään ei olisi tapahtunut vuosituhannenvaihteen jälkeen. Viimeiset kuusi vuotta hirvien määrä on laskenut jyrkästi ja niitä pyyntilupiakin on jäänyt käyttämättä valtakunnallisesti jo yli 20% kannan vähenemisen johdosta.

    Silmiini osui mielenkiintoinen tieto perinteisen talvehtimisalueen kohdalla, joka sijaitsee naapurikunnassa. Lupamäärät ovat tippuneet reippaasti ja tästä huolimatta pyyntilupien käyttöaste putosi kuluneella kaudella 51%:iin. Onko jo tulevana syksynä edessä täysrauhoitus niillä kulmilla? Mainittakoon vielä ,että kyseisen paikkakunnan rajamailla talvehti vuosituhannen vaihteessa yli 200 hirven tokka alle tuhannen hehtaarin suoalueella. Pyyntilupajärjestelmä on osoittanut tehonsa.

    Avaaja ei ole saanut omasta aloitteestaan vielä mitään näyttöjä kymmenessä vuodessa. Ei edes pilottihanketta toimivuuden testaamiseksi.

     

     

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Viimeiset kuusi vuotta hirvien määrä on laskenut jyrkästi ja niitä pyyntilupiakin on jäänyt käyttämättä valtakunnallisesti jo yli 20% kannan vähenemisen johdosta.

    Höpö, höpö. Ukot ovat vain vanhentuneet. Nuoria, vetreitä, ei oteta porukkaan. Metsästys on tehotonta, nuotiolla kahvipannun vieressä istumista.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Kannattaa ottaa huomioon sekin seikka ,mikä luontainen hirvikanta olisi kooltaan näissä olosuhteissa ilman metsästyksen vaikutusta. On olemassa tutkittua tietoa siitä ,että meidän olosuhteitamme vaatimattomammissakin oloissa hirvien luontainen kanta vaihtelee 10-40 yksilön/1000ha vaihteluvälissä. Pedot ja nälkä aiheuttavat vaihtelun. Petojen osuus 10% ja nälkä ja taudit 90%. Suomessa ollaan kuitenkin hirvitiheyden osalta vain 1/3-1/4 tasossa luontaisen vaihtelun minimimääristä ,paikoin jopa alle. Hömötinttien kannanalenemasta ollaan kovasti huolissaan ,mutta hirvikannan hupenemisesta suhteessa vielä reippaammin ei niinkään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Luontainen hirvimäärä meillä? Jostain siitä luin mutta en muista mistä. Joka tapauksessa arveltiin että se voisi olla melko alhainenkin, jos metsätaloutta ei olisi tekemässä hyviä ruokailutaimikoita ja toisaalta pedot saisivat saalistaa vapaasti.

    Rukopiikki

    Jos kuvitteellisella luontaisella määrällä tarkoitetaan tilannetta ilman ihmistä niin silloin moni asia olisi toisin.

    Metsissä olisi hirvien lisäksi muitakin suuria nisäkkäitä jotka puuttuvat. Alkuhärkiä, visenttejä, myskihärkiä, jättiläishirviä, ehkä metsiin sopeutuneita villasarvikuonoja ja mammuttejakin ym kadonneita lajeja. Metsäpeurojakin varmasti olisi suuret määrät koko suomessa.

    Nisäkkäiden laidunnuspaine voisi olla niin iso että osa maastosta pysyisi aina puoliavoimena.

    Suuret nisäkkäät selvisivät lukuisista jääkausista ja lämpökausista. Jostain syystä ne hävisivät kun ihminen tuli kuvioon.

    suorittava porras suorittava porras

    Koealueella Kanadassa susi kykeni metsästämään vain 10% hirvikannasta ja sekin johtunee siitä ,että hirvikannan ollessa korkeimmillaan nälän heikentämiä yksilöitä oli helpompi pyytää. Meidän ravintoresurssiemme puolesta voisi luontainen hirvikanta olla jopa tuota 40/1000 määrää suurempi. Metsästyksellä on tilanne pidetty ihmiselle mieleisenä ,kun kannan ei ole annettu kehittyä edes sille minimitasolle ,joka se ilman metsästystä voisi olla.

    Metsuri motokuski

    Jauhaminen jatkuu. Ainakin keski-suonessa hirvikanta on tavoite tiheydestä.  Kenenkään ei tarvii jättää mäntyä tai koivua istuttamista hirvien takia.  Syyt on ihan muualla.  Hirviporukat ovat laskeneet kannan siihen tasoon joka on ohjeistettu pääosin Suomessa.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 435)