Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • Timppa

    Hirvikantaan vaikuttaa tietysti enemmän, että kaadetaan kaksi sen yhden asemasta.   (toki kolmekin voidaan ampua kerralla, jos saaliiksi sattuu osumaan kaksosvasoja kantava lehmä).  Eikä painossakaan ole yleensä suurta eroa: kaksi vasaa painaa tuon Luken tilaston mukaan yhteensä n 150 kg ja aikuinen n 180 kg, joten lihamäärissä ei ole merkittävää eroa, mutta onhan vasanliha laadukkaampaa.  Järkevä porukka ampuu ne vasat, jos niitä on saatavissa.  Sitten homma alkaa tympiä, jos vasoja ei ala löytyä.

     

    suorittava porras

    Erillisiä vasaan kohdistuvia lupia ei ole. On vain pyyntilupia. Jotkut vain mieluusti jättävät vasat ampumatta. Jos kannan rakenne on kohdallaan ,tulisi vasoja ampua noin puolet pääluvusta.  Näin saadaan hirvien talvehtivaa kokonaismäärää alemmas.

    Tuoreessa muistissa on tilanne muutaman vuoden takaa ,jolloin kaadoimme kuudella pyyntiluvalla kahdeksan vasaa ja pari pientä aikuista= 10 yksilöä. Toisaalla kaatoivat vastaavasti 5 aikuista ja 2 vasaa (=7yksilöä)samalla lupamäärällä . Jos yleisesti aletaan kaataa pelkkiä aikuisia , luovutaan suosituksista ja aletaan ohjeistamaan poikkeuksellisesti käyttäytyviä seuroja erikseen ,mitä ammutaan ja mitä ei.

    Kun on mahdollisuus laaja-alaiseen yhteislupaan ,ei ole tarvis  jokaisen seuran erikseen moudattaa pilkuntarkasti annettuja suosituksia . Riittää ,kun seuraa reaaliaikaista verotusennustetta , vertaa sitä asetettuihin tavoitteissiin ja toimii sen mukaan. Paikkakuntamme (lähes 45000ha) on lähes kokonaan yhtislupa-aluetta. Hirvikannan rakeenteellisiin tavoitteisiin on päästy viime vuosina hyvin ,lähes desimaalin tarkkuudella . Myönnetyt luvat on voitu käyttää kainostelematta ,jos hirviä vain on löytynyt ja riittävä määrä jäänyt jatkamaan sukua.

     

    Timppa

    Meillä yhteislupa-alueen pomo on ollut noissa porukoille annetuissa vasa/aikuinen tavoitteissa aika tiukka. Ei siis ole ollut mitään yhteisseurantaa.

    Selvä, että vasoja  pitää ampua, mutta se viimeinen saattaa työllistää useammaksi viikonlopuksi.  Siksi jousto olisisi paikallaan.  Meillä on yleensä tyylinä, että se viimeinen vasa ammutaan ennen kuin viimeinen iso.

    pystykorvat

    Hirvenvasan keskipainot ovat tippuneet nykyisin 65 kilon tienoille.

    Timppa

    Valentlevatko metsästäjät?  Luken mukaan vasojen keskipainot koko maassa ovat sitä mitä kirjoitin.  Erojakin löytyy.  Luken mukaan Keski.Suomessa syksyllä 2019 urosvasat painoivat keskimäärin 80.8 kg ja naarasvasat 77 kg.

    Metsuri motokuski

    Me lähdimme yhteisluvasta pois juuri sen takia että metsästystä alettiin johtamaan pilkun tarkasti. Yhteisluvassa on hyviäkin puolia mutta naapuriseurojen välisellä yhteistoimintasopimuksella olemme saaneet lähes samat hyödyt.

    Kannattaa todella harkita yhteisluvan hyviä ja huonoja puolia. Meillä katsottiin että tietty vapaus on parempi. Emme ole katuneet päätöstä.

    pystykorvat

    Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen yhdellä tutkimusalueella vasat painoivat vielä 1990-luvun alussa lähes 90 kiloa, mutta viime vuonna enää noin 65 kiloa.

    Timppa

    Luken Riistahavainnot,fi:n mukaan Keski-Suomessa urosvasat painoivat vuonna 1991 83 kg, suurin mittausjakson paino vuonna 1993 85,9 kg ja pienin 78,7 vuonna 1995.  Vuonna 2019 siis painoivat 80.8 kg.

    Keskisuomalaiset naarasvasat painoivat v 1991 78,4 kg.  Suurin paino oli myös v 1993 81,1 kg, pienin 74,7 kg vuonna 1995 ja vuonna 2019 siis 77 kg.

    Keskisuomalaiset hirvisonnit painoivat v 1991 176,3.  Suurin paino oli vuonna 2000 184,6 kg, pienin v 2013 170,9 kg ja vuonna 2019 183,5 kg.

    Keskisuomalaiset hirvilehmät painoivat v 1991 168,1 kg.  Suurin paino oli v 1993 174,6 kg ja pienin v 2001 163,8 kg ja vuonna 2019 169 kg.

    Ainakin tuon metsästäjien toimittamista tiedoista peräisin olevan lähteen mukaan hirvikannan painoissa ei tapahtunut tilastollisesti merkittäviä muutoksia 29 vuoden mittausjakson aikana.  Toki joillakin alueilla muutoksia voi esiintyä varmaan suuntaan toiseen.   Otannan laajuus vaikuttaa.

    Kumpaako uskot ”pystykorva”?

    Sinänsähän sillä ei ole metsästäjille merkitystä painavatko hirvet vaikka 10 kg enemmän tai vähemmän.  Yleensä paisteja riittää.  Ratkaisevampi on, että jahti on mielekästä.

    Yhteiskunnan kannalta oleellista on, että liikennevahingot minimoidaan.  Siinä aikainen jahdin aloitus auttaa.

    pystykorvat

    <Voisikohan olla syynä vaakojen yleistyminen nylkyvajoilla. Yhtenä syynä  veikataan  ohessa olevassa jutussa aukkohakkuiden yhteydessä vähentynyt männynistutus eli  männyntaimiherkun vähentyminen. (Minä olen kyllä osaltani osallistunut hirvien ruokkimiseen tuossa muodossa eikä rauduskoivuistutuksiakaan ole puuttunut)

    En kyllä vastaa millään tavalla oheisen artikkelin tiedoista. Koppasinpahan ensimmäisen vastaan tulleen  jutun.
    <div class=”js-discussion-text”>

     

    Karjalainen 24.11.2012:
    ”Ilmastonmuutos: Hirvenvasat ovat aikaisempaa pienempiä. Lämmönnousu pudottaa painoa.”

    ”Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta yksittäiseen eläinlajiin on ensimmäisen kerran saatu selkeitä mittaustuloksia. Kyseessä on Suomen metsästyksen tärkein laji – hirvi. Lämpimät kesät aiheuttavat luonnossa useita muutoksia, joista on vasalle suoranaista haittaa. Esimerkiksi Lounais-Suomessa hirven keskimääräinen vasapaino on pudonnut 1990-luvun alun 90 kilosta viime vuoden 65 kiloon.”

    – Uutisessa epäillään painon putoamisen syynä olevan lämmön lisääntymisen vuoksi ruohovartisilla kasveilla hyvin nopea kehitys siemenasteelle, eli hirvenvasojen ravinto on heikkennyt. Toisena syynä epäillään lämmön aiheuttamien loiseläinten lisääntymisen vaikutukset. Kolmantena epäillään lämpötilasressiä, eli hirven energia menisi enemmän lämpötilan säätelyyn. Näistä syistä johtuen hirvet olisivat vielä muuttamassa entistä pohjoisemmaksi.

    – Johdetaankohan hirvitutimuksilla taas kerran keskustelua pois varsinaisesa ongelmasta eli hirvivahingoista teillä ja metsätaimikoissa. Olis hyödyllisempää ohjata keskustelua liian suurena pidettyyn hirvikantaan ja sen vaikutuksista muuttuneisiin hirvien talvilaitumiin ja talviravintoon.

    – Esimerkiksi kun mäntyä ei enää hirvivahinkojen pelossa juurikaan viljellä avohakkuualueille, voi hirvinaaraiden talvella käyttämä männynhavu olla karummilla mailla huonolaatuista ja siten sikiöiden kehitys on voinut olla huonompaa. Pienemmästä alkupainosta voi kehittyä hitaammin metsästettävää, eli vasan keskipaino on voinut pudota jo pitkään liian suurena pidetyn hirvikannan puulajivalintaan vaikuttamisen seurauksena.

     

    Timppa

    Minun pointtini asiassa on siis se, että hirvivasojen painot eivät näytä riippuvan metsästysajan aloituksesta vaan normaalista vuodesta toiseen tapahtuvista säätilan ja kasvillisuuden muutoksista.   Paheksun, että metsästysajan aloitus riippuu varsin heppoisista tiedoista.  Vaikka jotain olisikin, niin metsästäjien asia on järjestää jahti itselleen sopivalla ajalla.

    Puulajilla ja sääoloilla saattaa olla vaikutus sitenkin, että kuumien ja kuivien kesien seurauksena männyntaimissa on pihkaa enemmän ja ne eivät sulakaan enää hirven vatsassa.   Keväthangilla 2019 ihmettelin, etteivät meidän männyntaimet maistuneet lainkaan hirville.  Kävelivät teitä pitkin taimikkojen ohitse.  Kaikki ruokailut tapahtuivat varttuneissa metsissä ja ruokana näytti aina olevan lehtipuu.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 435)