Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Valkohäntäpeura on vielä pienehkön alueen ongelma, mutta siellä sitten ilmeisesti hyvinkin paha ongelma. Valkohäntäpeurasta saadaan vielä huomattavasti laaja-alaisempikin ongelma ellei sen ruokkimista kielletä.  Meilläkin se vain lisääntyy kovaa vauhtia ja ollaan sentään monien satojen kilometrien päässä niistä varsinaisista ongelma-alueista.

    Kyllä kansan yleinen mielipide on ollut susivastainen koko ajan, mutta se ei titenkään ole tullut nykyisellä tavalla ilmi. toisaalta jokainen tänne läntisempään Suomeen eksynyt susi päätti päivänsä 60-70 luvuilla hyvinkin äkkiä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Satojen kilometrien päässä?

    http://www.riistakolmiot.fi/tiheyskartat/

    Ota Taneli valikosta esille 2019 ja lajiksi valkohäntäpeura.

    Samasta valikosta esille hirvi, niin tulee mielenkiintoinen tiheyskartta, jonka mukaan maan suurin hirvikanta vuonna olisi ollutkin Kaakkois-Suomessa. Lajikehitys grafiikka esim. välille 1990-2020 paljastaakin, että jopa huippuvuoden 1997 jälki-indeksi 9,62 on ylitetty vuonna 2016 lukemalla 9,9. Mikä on meininki kaakossa?

    suorittava porras suorittava porras

    suorittava porras suorittava porras

    suorittava porras suorittava porras

    suorittava porras suorittava porras

    ”Kannan sukupuolijakaumaa ja määrää voitaisiin tarkastella vuoden sijasta 5 vuoden jaksoissa. Olen ehdottanut tätä riistakonsernille.”

    Miksi tarkastelle viiden vuoden välein , kun tarkastelu voidaan tehdä edellä näkyvän seuranta- aineiston tapaan reaaliaikaisena jahtikauden kuluessa?? Vai pitääkö välttämättä menneä kehityksessä vuosikymmen taksepäin?

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos suorittava kuvista! Naaraita näkyy olevan suositusta enemmän. Alueella 1 myös sekä suunnitelma että todellinen kanta molemmat suositusta korkeammat.

    En tarkoita 5-vuotissuunnitelmalla sitä, ettei kannan rakennetta tai määrää seurattaisi vuosittain, vaan sitä että seurueiden ei tarvitsisi päästä tavoitteisiin joka vuosi. Yksittäisiä kaatoja ei tarvitsisi sanktioida, kunhan suunta olisi oikea. Jahdin käytännön järjestäminen helpottuisi, kun kaikki kohdalle osuvat eläimet saisi kaataa, sukupuolesta ja iästä riippumatta, vaikka lupiakaan ei olisi jäljellä ko. vuodelle. Ylimääräiset kaadot vain siirtyisivät seuraavalle vuodelle jos näin halutaan. Nythän on kai käytännössä niin että kannanhoitotavoitteiden alle jäänti ei haittaa mitään, mutta jos hirviä kaatuu liikaa, nousee hirmuinen meteli.

    Metsuri motokuski

    AJ. Näin nykyään mennään kuten kirjoitit. Meidänkin hirvitalousalueella kaatoprosentit olivat tänä syksynä 60 – 100 % välillä. Seurojen ei todellakaan tarvii päästä tavoitteesee, mutta suositeltavaa se on että hirvikanta ei räjähdä käsiin. Yksittäisi kaatoja ei sanktioida nykyäänkään kunhan ei ylitetä maksimi määrää. Mekin kaadoimme tänä syksynä kaikki eteen tulevat hirvet sukupuolesta tai mistään muusta välittämättä. Sen vuoksi kaadoimme naaraita viisi kuudesta aikuisen luvasta, Korjataksemme juuri tuota sukupuoli vääristymää, joka nyt onkin kohdallaan.

    Jokaisen vuoden kaatoluvat vahvistetaan näitä aikoja kun saadan tilastot kuntoon. Jos jollain alueella on hirviä jäänyt kaatamatta ja alueella on edelleen hyvin hirviä niin lupia kohdennetaan sinne.

    Anneli ajatukset ovat hyviä ja kannatettavia joten varmaan sen vuoksi niitä noudatetaan jo.

    Timppa

    Kyllä sitä joustavuutta saisi olla nykyistä enemmän kuten Tanelikin tuolla edellä totesi.  Meillä on perusperiaate, ettei sama ampuja ammu samaan ”kasaan” kahta hirveä.  Siis ensin vasaa ja sitten emää.  Joskus on käynyt nimittäin niin, että se ”kaatunut” vasa saattaa pompatakin säkälaukauksen jälkeen ja juosta tiehensä.

    Olin vt-johtaja.  Meillä oli kaatamatta vasa ja emä.  Ampuja ilmoitti radiolla, että oli kaatanut vasan ja emä jäi ampumamatkalle seisomaan.  Koska kyse oli viimeisestä luvallisesta, niin sanoin, että ammu se emäkin.  Tilanne tuntui täysin selvältä.  Emä oli jäänyt odottamaan kaatunutta vasaansa, kuten joskus käy.  Emäkin kaatui.  Yllätys olikin suuri, kun selvisi, että vasa olikin 1,5-vuotias mullikka.  Ehkä kylläkin sen kaadetun suuremman vasa.  Tällä kertaa jollakin porukalla oli vielä kaatamattomia hirviä joten annettiin se pienempi heille.  Viimeistä vasaa metsästettiinkin sitten useampi viikonloppu.

    Joskus sitten jääkin se viimeinen vasa ampumatta, kun tulee talvi ja porukalta loppuu motivaatio.

    Joskushan käy, että vasoja voi olla todella vähän.  Ainakin yhteislupaporukoissa se tavoitteena olevan kahden vasan muuttaminen yhdeksi aikuiseksi tuntuu joskus vaikealta.  Joskus on pistetty seuran ulkopuolinen koiransa kanssa meitä avittanut asialle, kun on tiedetty, ettei yhteisluvasta vastuullinen kehtaa kietäytyä.

    pystykorvat

    Timppa

    ”Joskushan käy, että vasoja voi olla todella vähän.  Ainakin yhteislupaporukoissa se tavoitteena olevan kahden vasan muuttaminen yhdeksi aikuiseksi tuntuu joskus vaikealta.  Joskus on pistetty seuran ulkopuolinen koiransa kanssa meitä avittanut asialle, kun on tiedetty, ettei yhteisluvasta vastuullinen kehtaa kietäytyä.”

    Kannattaisi kehdata kieltäytyä. Tuohan on rikollista. Metsästysasetus sanoo;

    ”Yksi pyyntilupa oikeuttaa pyydystämään yhden aikuisen hirvieläimen tai kaksi vasaa.” Se ei sano toisinpäin. Onhan noita tuosta haaveilijoita ollut meidänkin porukassa mutta pykälät ovat pykälöitä.

    Olisihan orressa enemmän  jaettavaa kun sinne nostettaisiin reilun 250 kilon sonni kahden 60-kiloisen vasan sijasta.

     

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 435)