Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • Timppa

    Muistetaan varmasti, että metsästyksen alkua siirrettiin vuonna 2017 kaksi viikkoa myöhemmäksi.  Selityksenä, että hirvillä on parempi kiimarauha ja siksi vasat ovat suurempia.  Vaan kuinkas sitten kävikään?

    Vuosina 2013-17 urosvasojen keskipaino oli riistahavainnot.fi:n mukaan 79,6 ja naarasvasojen 75,8 kg.   Uuden käytännön vaikutusaikana vuosina 2018 ja 2019 syntyneiden urosvasojen keskipaino oli 78,2 ja naarasvasojen 74,9 kg.  Siis vasat pienenivät, kun viisaitten ministeriön virkamiesten mukaan niiden piti kasvaa.   Sekin kannattaa huomaa, ettei koko sen 29 vuoden tilastointikauden aikana, mitä  havainnoista löytyy, aikuisien hirvien keskipainoissa ei tapahtunut tilastollisesti merkittäävää muutosta.

    Ruotsissahan puuhataan selvästi vapaampia hirvenmetsästysaikoja.  Toivottavasti suomalaiset tässä asiassa seuraavat länsinaapurin esimerkkiä.  Vapaammat ajat antaisivat porukoille enemmän vaihtoehtoja, jolloin voisi myös pitää välillä taukoja, jottei tarvitsisi kahden kuukauden ajan joka viikonloppu puurtaa hirvien perässä.  Sipilän hallitushan purki turhia normeja.  Tässä metsästysaikakysymyksessä se teki todella tyhmän harppauksen taakse päin.

    Metsuri motokuski

    Enemmän tuohon vasapainoon vaikuttaa naaraan kantavaksi tuloaika. Mitä aiemmin vasat ovat syntyneet sitä suurempi lihapaino syksyllä. Tähän kantavaksi tuloon vaikuttaa eniten uros / naarassuhde. Jos hirvikanta on liikaa naarasvoittoinen niin osalle naaraista kiima menee ohi ja astutus tapahtuu vasta seuraavaan kiimaan jos silloinkaan.

    Hirvijahdin aloituksella ei ole merkitystä kun hirvikoirat laukkaavat jo täyttä päivää metsissä heti elokuun lopusta alkaen. Joten kiimarauhoitus ei varmaan ratkaiste koko asiaa.

    Minusta myöhennys sopii erityisen hyvin kun meillä pahin hirvikärpäsaika menee jo ohi kun jahti alkaa.

    Timppa

    Porukoilla on erilaisia tilanteita ja Suomessa myös ilmasto- ja keliolot ovat erilaisia.  Myös hirvien muuttoliikket kesälaitumilta talvilaitumille vaikuttavat.  Vapaammalla metsästysajalla porukat saisivat vapaammin päättää milloin metsästävät.  Mitä se ministeriön hepuille kuuluu, kun hirviasiaan ei metsästysajalla ole vaikutusta.

    Sen sijaan liikenteeseen on.  Kuten tiedämme vain pakastimessa oleva hirvi ei ole liikenneturvallisuusuhka.  Mitä pikemmin hirvet ammutaan sitä vähemmän riskitekijöitä liikkuu teiden varsilla.  Tuo koirien koulutuskin saattaa lisätä liikenneonnettomuusriskejä sillä jahdin aikaan moni hirvi päätyy lahtivajaan sen sijaan, että juoksisi vaikkapa naapuripitäjään koira perässä.

    Metsuri motokuski

    Pari viikkoa sinne tänne. Onko sillä nyt suurta vaikutusta ? Pohjois-Suomessa ja Lapin perukoilla kyllä on. Nythän sinne puuhataan jahdin aikaistamista kun lumen vuoksi jahti loppui liian aikaisin ja jäätiin suunnitelluista kaatomääristä aika paljon jälkeen. Voithan sinä Timppa aloittaa jo peltohirvijahdin syyskuussa, että kyllä sinne pääset kun vain lähdet.

    Timppa

    Peltohirvijahti ei meillä onnistu.  Ensinnäkin peltoja on vähän.  Toisekseen ne hirvet tulevat kun tulevat.  Joskus tullut kameraan klo 2 yöllä.  Sitä paitsi kuten Mm varmaan tiedät, niin hyvänkin laukauksen jälkeen hirvi voi juosta jotain parisataa metriä metsään, josta se on ensiksi etsittävä koiralla ja meillä haettava kivisyyden vuoksi käsivoimin.  Vaatisi monen porukan ”kotijoukoilta” aika pitkää pinnaa, kun isukki rymyää aamuyöhön hirveä vetämässä ja nylkemässä.  Voisi tulla stoppi koko hirvijahdille.

    Mitä se Mm sinua haittaa, jos joku porukka haluaisi metsästää kunnollisissa olosuhteissa. Kaksi viikonvaihdetta syys-lokakuunvaihteessa on aivan muuta kuin kolme viikonvaihdetta joulukuun alussa.  Silloin päivät lyhenevät ja päivässä ehtii vähemmän.

    En kerta kaikkiaan ymmärrä Ministeriön holhousmentaliteettia, kun samalla heikennetään liikenneturvallisuutta.

    Metsuri motokuski

    Timppa ,: Ei kuule haittaa pätkääkään. Minun puolesta voit alkaa metsästää vaikka keväällä. Mutta on muitakin mielipiteitä metsästyksen suhteen. Se kai tämänkin foorumin tarkoitus on että niistä voidaan keskustella. Mistä aiheesta tahansa.

    Timppa

    Kuule Mm kyllä minun mielestäni tuo mahdollinen aikaisempi aloitus tuntuu haittaavan sinua vaikka muuta väität.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    On se kumma kun metsästäjät haluavat itselleen jos minkälaisia säännöksiä rajoittamaan jahtia. näin sivullisena olis muutama järjenköyhyys poistettava nyt heti.

    1. Jahdin alkamisaika siihen missä se oli ennen vuotta 2017, tai ehkä hiukan aikaisemmaksikin.

    2. Jahdin loppuvaiheen järjettömät jännitykset siitä onko kaatuva elukka juuri sitä sorttia mitä piti. Jonkimmoista vapautta siihenkin.

    3. Lupamäärien jäykkyys. Mitä järkeä on jahdata sitä viimeistä elukkaa pelko persiissä että ei vain kaadu kahta. Jos kaatuu ylimääräinen, niin on sitten seuraavan syksyn kiintiöstä pois. samoin jos jää lupia niin ne voi käyttää seuraavana syksynä.

    4. Pyyntiluvat maksuttomiksi, turha niillä on rahaa kerätä tarpeettomien virkamiesten elättämiseen.

    Tuntuu joskus siltä että metsästäjät haluavat itse että homma olisi mahdollisimman vaikeaa. Aivan liian moni on joutunut leivättömän pöydän ääreen näiden järjettömien sääntöjen takia. Muualla tuollaisista pyrittäisiin eroon, mutta metsästäjät tuntevat olonsa sitä turvallisemmaksi mitä enemmän sääntöjä, oli ne miten järjettömiä tahansa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tanelin linjalla minäkin. Kannan sukupuolijakaumaa ja määrää voitaisiin tarkastella vuoden sijasta 5 vuoden jaksoissa. Olen ehdottanut tätä riistakonsernille.

    pystykorvat

    Oppineen ? aika menee ihan hukkaan täällä jankatessa. isoja muutoksia ei tule. Hirvikantaa kasvatetaan hieman täällä missä niitä on niukasti ja susia paljon. valkohäntäpeura on pienehkön rajoitetun alueen vitsaus. Ei ole mokomaa otusta vielä metsässä vastaan tullut vaikka metsästyspäiviä lienee vuodessa yli puolensataa.

    Muistanpa ajan kun suomen ensimmäinen nykyajan sudenpentue (Tarun lauma = Talaksen lauma) ilmestyi maisemiini. Ei kovin paljon löytynyt valtakunnasta myötätuntoa meille, susiongelmasta kärsineille.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 435)