Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • Gla

    Vastaatko vielä kysymykseeni.

     

    mehänpoika

    Tarkoitatko mitä tapahtuu ampumisen jälkeen. Vastaus: Hirvi kaatuu ja se käydään pistämässä eli veret lasketaan, jne. Kyllä sinä metsästäjänä tiedät!

    A.Jalkanen

    Aika kultaa mehänpojan muistot. Nyt maaseutukylät ovat autioituneet ja metsästäjät eläköityneet. Jonkinlainen järjestelmä on hyvä olla ettei hirvien kannanhallinta ole yksittäisten maanomistajien tarmokkuuden varassa. Minulle kyllä kelpaa alempikin hirvikanta vaikka en ole kokenut pahoja tuhoja. Syntymäkotikyläni harvoista vakituisista asukkaista ei ole enää hirvimetsälle vaan porukka tulee muualta. (Yksi melko äskettäin muuttanut nuoripari saattaa olla poikkeus.) Ymmärrän siis huolen: pysyvätkö toimijat toimintavalmiudessa, jos saalis on harvinainen ja epävarma. Ehkä homma hoituisi silloinkin jotenkin mutta ei välttämättä paremmin.

    Nostokoukku

    Montako hirveä mehänpoika on kaatanut ja huolehtinut pataan asti?

    Nostokoukku

    Sitä vähän arvelinkin. Tule ensi syksynä tänne. Lähdetään kahdestaan ampumaan hirvi. Katsotaan yhdessä kuinka helppoa se on yhden miehen suolistaa, tuoda tienvarteen, nylkeä ja paloitella. En sekaannu muuten sinun toimintaasi, mutta voin antaa hyviä neuvoja ja kannustaa vaikkapa siinä kun vedät ruhoa tienvarteen ojitetulta alueelta. Tiukan paikan tullen kiroaminenkin auttaa, voin huolehtia siitä osuudesta.

    suorittava porras

    Otetaan esimerkki kiinnostuksen säilymisestä ja kohteeksi päivälehdet. Asiakas on ostanut vuoden lehdet maksaen paketista satasia aikaan ,jolloin sisältöä tarjotaan sadan sivun verran. Pitkän ajan keskiarvo sivujen suhteen pysyy vaihteluvälissä 50-100 sivua / numero. Miten kuvittelette asiakkaiden reagoivan ,kun tuotteen hinta on sama ,mutta sivuja julkaisusta alkaa löytyä vain 30 ? Käykö lehti enää kaupaksi tämän jälkeen?

    Samaa pohdintaa voi käydä hirvijahdinkin suhteen. Vastaava ilmiö toteutuu metsästäjienkin kohdalla , kun saalistettavaa on vähän. Päätökset vaihtaa harrastusmuotoa lisääntyvät edellisen lisäksi viimeistään silloin, kun ainoa mahdollisuus päästä haukulle toteutuu vasta kotiovella. Siellä odottaa  ”seisontahaukku” metsästäjän palatessa toistuvasti tyjin käsin kotiin. Huonolla tuurilla avainkaan ei sovi enää  ulko-oven lukkoon , johon se siihen asti on sopinut. Metsästys on menettämässä hohtonsa.

    PS. Eihän se hirvi niin paha elukka olekaan ,jos kanta kestää verottaa 11 elukkaa vuodessa tuhannelta ja jäljelle jää hyvä kanta. Vai oliko kenties pina-alassa yksi nolla liian vähän? Anttooni vielä vakuuttaa ,että hirvituhoja ei ilmene. Tätä taustaa vasten hirvikannan voi muuallakin antaa kasvaa vastaaviin mittoihin.?

    Gla

    Metsästysseurat asettavat jäsenistölleen joillekin lajeille kiintiöitä. Täällä ainakin jokunen aika sitten oli joillain seuroilla kauriille. Lisäksi epäilemättä kanalinnuille ja metsäjäniksille niitä on asetettu, elleivät ole kokonaan rauhoitettuja. Rusakkojahan meillä riittää.

    Jos hirvet vapautettaisiin, seurat huolehtisivat kannan olevan varmasti riittävä. Verotussuunnittelua ei nykytasolla tehtäisi, joten kukaan ei voisi puuttua kasvavaan hirvikantaan. Vain seurojen hirviporukat ottaisivat sen, minkä helposti saavat. Loput on muiden vastuulla. Ottaako mehänpoika kopin vai huutaako silloin äitiä apuun?

    Seuraan kuulumattomia aktiivimetsästäjiä on vähän. Eihän kauriitakaan saada vähennettyä näiden voimin, vaikka tiheistä kannoista valitetaan. Kuten Nostokoukku totesi, ruhon käsittely ei onnistu yhden miehen voimin. Osaamista ei seuran ulkopuolelta juurikaan löydy, joten ongelmia on tiedossa. Homman mielettömyyttä korostaa asiallisten tilojen puute, jossa ruho nyljetään, jäähdytetään ja lopuksi leikataan. Suorittava arveli ongelmia kotona, jos tyhjin käsin tullaan. Itse ennustan paljon suurempia ongelmia, jos alkaa hirven ruhoa käsitellä keittiössä.

    Mehänpojan visio on siis täysin epärealistinen ja johtaisi suuriin vaikeuksiin metsätaloudessa.

    Olenko muuten mehänpoika sanonut olevani metsästäjä? Paljon mieluummin käytän seurojen voimavaroja kuin alan itse vähentää hirvikantaa omien metsieni alueilla.

    mehänpoika

    Mielipiteitä on monenlaisia. Muistaakseni VTV kehotti MMM:tä harkitsemaan luopumista nykyisestä pyyntilupiin perustuvasta hirven metsästyksestä. MMM on ilmeisesti harkinnut. Valitsi suurien vahinkojen tien.

    Kannanotot Gla:lta vaikuttivat hirvimiehen kannanotoilta. Vahingot unohtuvat samalla, kun hirvimies kaveeraa muutamassa viestissä.

    Nykyinen järjestelmä on pysynyt vahingoista huolimatta käytössä juuri siksi, koska vahinkojen kärsijä ei ole tohtinut loukata muutoin hyvän naapurin, ystävän tai sukulaisen tunteita. Eihän alkoholistillekkaan mennä sanomaan suoraan, että mene katkaisuhoitoon!

    Siis käytännössä nykyinen järjestelmä ja hirvien ohjetiheydet ylläpitävät vuodesta toiseen hirvien määrää kriittisellä tasolla liikenteen ja taimikkovahinkojen kannalta.

    Nytkin halutaan hirvimyönteisten taholta tiedottaa, että kuuselle uudistaen saadaan metsästä paras tuotto, vaikka ei ole varmuutta siitä, mikä kuusikoiden terveys on esim. 20 vuoden kuluttua. Tutkittua tietoa ei tunnusteta oikeaksi. Kieroilu kukoistaa!

    Nytkin tällä keskustelupalstalla halutaan antaa sellainen kuva metsänomistajille ja jopa valtiovallalle, että hirvenmetsästäjät pitävät hirviä metsästäessään hirvikannat sellaisina, ettei vahingot maanteillä ja metsätaimikoissa muodostu kohtuuttomiksi.

    Kuitenkin aika-ajoin kohtuuden raja ylittyy. Hirvitiheyksiä ei ole laskettu niin paljon, että luottamus männyn ja koivun viljelyyn olisi kaikkialla palautunut. Se olisi MMM:lle vakavasti otettava asia.

    Gla

    Se, että nykyjärjestelmässä on puutteita ei tarkoita, että vaihtoehtoinen ratkaisu olisi parempi. Tässä tapauksessa ei ole mitään näyttöä tai muuta perustetta, jonka mukaan ongelmat vähenisivät, päinvastoin. Uusi keino ja pussillinen uusia ongelmia, aivan kuten jatkuva kasvatus.

    Vahingot ei unohdu, mutta realismi on paikallaan. Hirvimiesten kanssa voi kaveerata, kun vaihtoehto on huonompi.

    Kohtuuttomuudesta puhuessani viittaan hirvikannan hoitosuunnitelmaan, jossa rajaksi määritellään 4/1000. Minun alueellani kanta on 3/1000. Peuroja on ehkä 30…50/1000 ja se on suurin ongelma. Nyt kausi loppui, pian saadaan arviot kannan kehityksestä.

    Anton Chigurh

    Täkäläinen seura operoi noin 3000 hehtaarin alalla. Aloituspäivänä ammuttiin 5 hirveä (9-11 välillä). Syksyn saldo vasoineen (yhdellä luvalla kaksi vasaa) neljätoista (14). Kun kaatoalueen kiertää kansalaisen karttapaikan selaimella, niin alle tuhannen hehtaarin jää.

    Täällä meillä maanomistajan vapaa hirvenmetsästysoikeus hävittäisi hirvet ja hirvituhot yhdessä syksyssä. Osoittaa poikkeuksellista typeryyttä ja lasisilmäisyyttä väittää, että tämä nykyisen systeemin lisänä ei vähentäisi hirvikantaa.

    Mitä taas kauriiseen tulee, niin tässä niitä purjehti parinkymmenen laumoja kunnes ilvekset saivat hoitaa ongelman kuntoon. Ne oppivat tulemaan päiviksi sellaiselle alueelle, missä saavat olla rauhassa.

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 435)