Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Otsikko pyytää kertomaan haittoja nykyisestä järjestelmästä. Hyötyjä on varmasti kokonaisuudessaan enemmän kuin haittoja. Haittana on ilmennyt ainakin nämä: 1. jotkut hirvitalousalueet pitävät edelleen yllä melko korkeita tavoitekantoja ja 2. jotkut muutamat hirviseurueet eivät noudata yhteisiä pelisääntöjä. Kysymys kuuluu: miten nämä ”mustat lampaat” ohjattaisiin takaisin ruotuun?

    mehänpoika mehänpoika

    VTV hirvitarkastuksessaan v. 2005 totesi, että hirvi on valtiontalouden kannalta lähinnä haittaeläin. VTV arvosteli lähinnä nykyistä vuotuisiin pyyntilupiin perustuvaa hirvenmetsästystä, mikä johtaa aika-ajoin liian tiheisiin hirvikantoihin, mikä johtaa kohtuuttomiin vahinkoihin maanteillä, metsätaimikoissa ja pelloilla.

    Nytkin hirvikanta on monin paikoin liian tiheä ja pyyntilupia aiotaan siksi vähentää. Nykyinen järjestelmä on johtamassa liian tiheisiin hirvikantoihin muuallakin, kuin missä se vaihe on parhaillaan menossa. Jopa ohjeellisia hirvitiheyksiä on alettu paikoin nostella metsänomistajia ja valtiovaltaa kuulematta.

    Hirvistä koituvat hyödyt kertyvät noin 100 000:lle hirven metsästäjälle ja joskus heidän perheelleen. Yleisiksi hyödyiksi metsästäjät laskevat mielellään kaikki kustannukset mikä metsästyksestä heille koituu. Nekin kulut ovat muka yhteiskunnalle koituvia hyötyjä, kun riistanhoitoyhdistykset tekevät srva-tehtäviä hirvikolarin jälkeen, mikä aiemmin kuului poliisille. Pitäisi ensin ymmärtää ajatella, että kuka tai kenen toimesta hirvikolarien määrät ovat jatkuvasti nousussa.

    Voidaan perustellusti sanoa, että haitat hirvistä ovat moninkertaiset verrattuina hirvenlihasta saataviin hyötyihin. Verotettavaa siitä ei ole jäänyt valtiolle. Metsästyksestä saatu virkistyksellisyys lasketaan kansantaloudelle hyödyiksi, mutta verottajalle päin se lasketaan metsästyksen kuluksi, eli tappioksi. Tällaisen ajattelutavan hyväksyminen verottajan taholta on jonkunasteista petosta muita veronmaksajia kohtaan.

    Kaikki tällainen kieroillen rakennettu ajatus hirvien hyödyistä poistuisi, kun nykyinen pyyntilupiin perustuva hirvenmetsästys säädettäisiin lopetettavaksi, ja siirryttäisiin hirvien osalta normaaliin vahinkoeläiten metsästykseen, jossa tilan rajat eivät olisi rajoittamassa hirvien metsästystä.

    Metsuri motokuski

    Eikös tuosta vtv:n kannasta ole jo lähes 20 vuotta aikaa. Tilanne on tuosta muuttunut oleellisesti. Eipä ole sen jälkeen kommentoinut mitään.

    Miksi hirven pyynnin kuluista ei voi kertoa täys määräisesti ? Varmaan aika moni metsänomistaja haluaa vielä pitää kiinni metsästysvuokra oikeudesta.

    mehänpoika mehänpoika

    Eduskunta laatii VTV:lle vuotuisen tarkastusohjelman. Ilmeisesti Eduskunnan Eräkerho, sen hirvestävät jäsenet, tekevät kaikkensa, että VTV.n tarkastusohjelmaan ei tule toistuvasti hirvitarkastuksia. Entisenkin tarkastusohjelman korjauskehoituksia ei MMM ole edes yrittänyt toteuttaa.

    Ministeriön virkamiehet, ylijohtajat, ovat presidentin nimittämiä, joten potkuja pelkäämättä he voivat mesoa hirvipolitiikassa mielensä mukaan. Onhan eläkepäivinä mukava jatkaa entisiä hirviharrastuksia. Hirvitilanne ei ole Suomessa olennaisesti muuttunut , eli entinen pyyntilupiin perustuva hirvenmetsästys on edelleen käytössä. Hirvitalousalueet oli ehkä muutos, jonka avulla lupailtiin tasaisempia hirvikantoja. Ei onnistunut sekään.

    Kyllä hirvien metsästämisen ja laskennan kuluista pidetään metsästäjien laatimaa kirjanpitoa. Lihatuotosta ei jää verotettavaa tuloa kun kulut on vähennetty. Nämä samaiset kulut lisätään hirvenlihan arvoon kuvaamaan hirvenmetsästyksen yhteikunnallisia hyötyjä.

    Minusta tällainen menettely, hirvikolarit maanteillä, hirvivahingot ja ilmastohaitat metsissä salaillen, on lähinnä huiputukseen rinnastettavaa toimintaa. Jokainen autoilija kasko-vakuutuksessaan maksaa hirvipolitiikan kustannuksia.

    Todelliset metsien hirvivahingot näkyvät VMI:n kerääminä, ja ovat olleet jatkuvassa kasvussa. Noin 200 000 hehtaaria Suomen metsistä pysyy hoitotöistä huolimatta lähes peltoheittoa vastaavassa tilassa.

    Ilmaston edelleen lämmitessä hirville huonommin maistuva kuusi valtaa jatkuvasti istutuspinta-alaa, jopa VT-kankaille, vaikka ko. puulaji kaikista heikommin soveltuu edelleen lämpenevään ilmastoon. Jalostetun koivun-  ja männyntaimen suosio on hirvipolitiikan vuoksi edelleen pientä kuuseen verrattuna. Hirvipolitiikka kaipaa radikaalin muutoksen kuten valtion talouskin.

    Metsuri motokuski

    No niin.  Siitä se varmaan johtuu. Oikea salaliitto teorian äiti.

    arto arto

    Luonnonvarakeskus (Luke) laski ensimmäistä kertaa läntisen Uudenmaan rannikkoseudun hirvet lentolaskentana. 16.1 – 20.1.2024 tehdyssä laskennassa talvisen hirvikannan tiheydeksi saatiin 9 yksilöä/1000 hehtaaria (95 % luottamusvälit 7 – 12 yks./1000 ha).9.2.2024

    suorittava porras suorittava porras

    Mehänpojan tarvitsee vain tehdä aloite ,kerätä siihen 50 000 nimeä ja viedä aloite eduskunnan pähkäiltäväksä. Tämän vatuloinnin voi lopettaa ainakin siihen asti ,kun nimet on kerätty ja jos nimiä ei löydy , aihe voidaan unohtaa lopullisesti.

    Gla Gla

    ”Gla ei ole ymmärtänyt ,miten työlästä valikoiva metsästys on ja sen kohdalla erityisesti vasoihin kohdistuva jahti.”

    Juurihan totesin, että loppukautta kohden luvalliset hirvet vähenee. Tietynlaiset sarvet oli vain esimerkki tästä. Vasa voi olla toinen esimerkki, jos sonniluvat on käytetty. Mutta jos sopivia ei löydy, silloinhan jahti loppuu, kun hirviä ei ole. Näinhän sanoin ja niin olet itsekin sanonut. Nyt se kääntyi marttyyriasenteeksi tyhjänpyytämisessä.

    En tiedä, mistä syntyi käsityksesi valikoivan jahdin helppoudesta.

    Visakallo Visakallo

    Ratkaisukeskeisenä ihmisenä kysyn suorittavalta, mitä sitten tehdään, jos pahin pelko jostain syystä toteutuisikin, ja hirvimäärät kasvaisivat taas aivan liian suuriksi? Riittäisikö silloin metsästäjiä hoitamaan ongelman kuten ennenkin, vai pitäisikö joitain käytäntöjä silloin muuttaa?

    pystykorvat

    No eipä ne sudet siellä Kanadassakaan aiheuttaneet ihmeitä hirvikannalle . 10% söivät. Täällä parempi vasatuotto voi vielä vähentää tuottavaan kantaan kohdistuvaa painetta.

     

    Täällä unohdetaan se kanadalaisesta tutkimuksesta selvinnyt tosiasia että iso osa susien kuolemantapauksista on susien itse aiheuttamia. Enpä nyt muista prosenttia mutta taisi olla liki kolmannes. Täällä ne ilmeisesti syö lajitovereitaan kun hävinneet sudet ovat (vihreiden) väitteiden mukaan salametsästettyjä.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 435)