Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • Gla Gla

    Suorittava: ”No eipä ne sudet siellä Kanadassakaan aiheuttaneet ihmeitä hirvikannalle . 10% söivät. Täällä parempi vasatuotto voi vielä vähentää tuottavaan kantaan kohdistuvaa painetta.”

    Täkäläisestä kannasta 10% on 0,3/1000. Ei tarvitse kasvattaa kantaa kahdella/1000 ha. 0,3 on vähemmän kuin kannan arviointitarkkuus.

    ”Gla:lle totean ,että kilot eivät ole motiivi ,vaan se ,että tyhjiä jahtireissuja tulee liikaa. Olisiko Gla valmis uhraamaan  tyhjänpyytämiseen  esim. 10 päivää viidestätoista syksyn räntäsateissa?”

    Jätetään ihan ensin nuo draamakuningattaren elkeet pois. Koskaan et ole pyytänyt tyhjää 10 päivää räntäsateessa. Suurin osa ajasta on poutaa ja osa sateestakin tulee lumena. Painottuuhan tyhjät reissut kauden loppuun, kun kriteerit luvallisille hirville kiristyy. Jäljellä on vain tietyn määrän sarvipiikkejä olevalle, eikä juuri sellaista löydy.

    Täällä VS-alueella on hirviä kolme ja susikanta tihein koko Suomessa. Ei hirviporukka silti tyhjää pyydä kahta kuukautta. Jos pyytää, kun hirviä ei ole, silloin kanta lienee tavoitteessa ja jahdin voi lopettaa.

    Nyt pitää päättää, mitä vaikutusta susilla on tavoitekantaan. Ymmärrän hankaluudet esim. koirien suhteen, enkä toivo susia lisää. Hävikin takia ei tarvita yli viiden hirven kantoja. Onhan meillä parempi tuottavuus talousmetsien ansiosta. Antonin luvuille itärajan takaa en anna painoa tippaakaan. Mitä luotettavaa sieltä on koskaan tullut. Ja sudet menee sekaisin salametsästäjien kanssa.

    suorittava porras suorittava porras

    Kanadan esimerkki koski luontaista hirvi-ja petokantaa ,jossa hirvikanta vaihteli 7:n ja 45 yksilön väillä tuhatta hehtaaria kohti sadan vuoden ajanjaksolla. Kun keskiarvo hirvikanta oli tuona aikana 19/1000 , 10% tarkoittaa ,että susien saaliiksi päätyi noin kaksi hirveä tuhannelta. Tämän verran tarvitaan siis hirviä lisää nykyiseen tavoitekantaan ,jos halutaan metsästyksen jatkuvan . Tosin lisääntyvä susikanta lopettaa metsästyksen muutenkin ja sitten ollaan aivan uusien ihmeiden äärellä ja täysin luonnon armoilla.

    Gla Gla

    Susia ei ole metsästetty sataan vuoteen. Saarella ei ole peuroja, kauriita, rusakoita ja supikoiria. Ei noita lukuja kannata soveltaa sellaisenaan tänne.

    Jyväskylän pohjoispuolella ei ole yhtään susireviiriä ja muissa suunnissa on vain yksittäisiä. Varsinais-Suomessa niitä on kaikkialla toinen toisessaan kiinni. Hirven metsästys jatkuu, vaikka hirviä on kolme. Eikö tämä kelpaa referenssiksi kehityksestä muualla Suomessa?

     

    Metsuri motokuski

    Varsinais-suomen metsä alueet on niin pienipiirteistä että alueen susivapauden on  helppo tarkistaa kun pellot kiertävät metsäpuskia. Täällä on tilanne aivan toinen. Ei varsinais – Suomessakaan koiria päästetä metsään ennen kuin alueet on varmistettu susivapaaksi. Viime jahtikaudella taisi noin 50 koiraa mennä susien suihin. Tämä kehitys on jatkunut useamman vuoden. Moni kasvattaja ei edes anna enää pentuja susi alueille syötäväksi.  Täällä koira saattaa olla useita tunteja hirven perässä joten susivapaiden alueiden varmistaminen on täysin mahdotonta.

    Kyllä niitä susia on täällä jyväskylän pohjoispuolella. Nytkin  yksi nuori on ihan kaupungin laitamilla ollut koko syksyn. Samoin äänekosken pohjois puolella on kolmen suden lauma joten kyllä niitä on. Pysyvää pentuetta ei ole vielä havaittu ja  nyt nähdyt ovat lähinnä reviiriltä karkoitettuja susia jotka etsivät reviirin paikkaa.

    Gla Gla

    Nyt taisi tulla turhan romanttinen kuva susihavainnoista. Ei kukaan pysty sanomaan, onko alueella susia. Toisaalta kun susia on paljon, todennäköisesti niitä jossain koko ajan on. Varmaa tietysti on se, että koirille tilanne on vaikea.

    Jos Jyväskylän pohjoispuolella on muutama susi, kartasta voi suhteuttaa määrät VS alueen tilanteeseen. Täällä ei puhuta yksittäisistä susista. Mutta hirvet on metsästetty tasolle 3/1000 ja metsästys jatkuu. Vastaavaa valitusta hirvien vähyydestä kuin UU2 ja Keski-Suomessa ei ole kuulunut.

     

    Puuki

    Jyväskylän pohjoispuolella on useita susireviirejä.  Mistä tuommonen harhaluulo on peräsin ettei olisi ?

    suorittava porras suorittava porras

    Gla väittää loppusyksyn kuluvan sarvipäiden perässä. Ei kulu. Paikkakunnan suunnitelmassa vasoihin kohdistettavista luvista jäi viimeisen viiden vuoden aikana vasoiksi muutettuna käyttämättä 67 . Naaraiden kohdalla vastaava luku oli -3 ja urosten +7. Kuluneella kaudella suunnitellusta jäi kaatamatta 8 vasaa ja 5 naarasta. Uroksia kaatui 4 yli suunnitelmassa ollen määrän. Lisäksi 15 lupaa pankista jäi vaille ottajaa. Viime vuosina pankkilupia ei ole juurikaan tarvittu.

    Koko valtakunnassa aikuisia uroksia kaatuu liikaakin ,mutta naaraita ja vasoja jää kaatamtta kannan ollessa alhaalla. Käytäntö näyttää myöskin olevan se ,että vasajahdin käydessä hankalaksi ,kaadetaan uroksia vasojen asemasta . Pahin ylilyönti ,mikä tietooni on tullut on ,että kaikki kaadetut aikuiset hirvet ovat uroksia . Sekin ,jolla on korvattu kiintiöstä kaksi vasaa. Kaikki näyttää kuitenkin ulospäin ihan hyvältä ,kun voidaan osoittaa ,että luvat on käytetty ,vaikka homma on toteutettu itsekkäästi ihan päin sitä ittiään. Yhtään naarasta ei kaadettu ja aikuiskiintiö ylitettiin yhdellä. Havaintoilmoituksen havaintosarakkeesta ko seuran kohdalla löytyivät lisäksi pienimmät luvut koko paikkakunnalla.

    Edellinen on esimerkki siitä ,että suunnitelmat ja järjestelmä vaatisivat myös jonkinlaisen kurin metsästäjien puolella toimiakseen. Arviointivirheitä syntyy , jos suunnitelmista poiketaan ja alueelle tilannetta hämmentämään ilmestyy vielä petojakin. Metsästyksen vapauttaminen ja pyyntiluvista luopuminen johtaisi täydelliseen katastrofiin ,kun suunnitellussa toiminnassakin on haasteita .

    Gla Gla

    Puuki, susilifen kartasta. Toki jos katsotaan laajempaa aluetta, löytyyhän susia. Mutta aivan Jyväskylän pohjoispuolella on valkoinen alue. Ero Varsinais-Suomeen on merkittävä.

     

    Gla Gla

    Suorittava: ”Gla väittää loppusyksyn kuluvan sarvipäiden perässä. Ei kulu.”

    Sinähän tyhjänpyytämisestä räntäsateessa puhuit. Minä sanoin, että ellei hirviä ole, jahti lopetetaan, kun kanta on tavoitteessa.

    Minä en ole lupien vapauttamisen puolella. Jos nykyään kanta kaadetaan vinoksi, huomioidaan se seuraavan vuoden luvissa. Kun väärän hirven kaadoin seurauksena seuraavana vuonna jää joku lupa saamatta, kannustaa se katsomaan ennen laukaisua. Toki sidosryhmät kiittää kaatamatta jääneistä hirvistä.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Gla ei ole ymmärtänyt ,miten työlästä valikoiva metsästys on ja sen kohdalla erityisesti vasoihin kohdistuva jahti. Toki voi edetä täälläkin monen himoitsemalla tavalla ,että ”reunasta nurin ja hirvi ,kun hirvi”. Tämä tapa on taattu keino hirvityhjiöiden syntyyn ja alueellisiin pyyntirajoituksiin sen seurauksena. Tarkoitus ”kaikki luvat käytettävä” ei saa pyhittää keinoja. Suunnitelmat on tehty sitä varten ,että niitä noudatetaan.

    Jatkan vielä edellä esittämääni esimerkkiä. Neljän vuoden saldo oli seitemän ylimääräistä aikuista ja 17 kaatamatonta vasaa suunnitelmaan verrattuna. Alkuvuodet kaatui aikuisia reilusti enemmän vasoihin verrattuna. Tällä kaudella olikin tyytyminen kolmeen muuttolaumasta ammuttuun urokseen pitkän ”kuivan ” jakson jälkeen ,jotta luvat saatiin käytettyä. Teoriassa oli siis toimittu joidenkin mielestä hyvin ,mutta käytännössä mentiin täysin metsään. En pitäisi ihmeenä ,vaikka tulevan kauden pyyntiluvista ko seuran kohdalla päättäisi ulkopuolinen taho.

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 435)