Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • suorittava porras

    Mehänpojan yritykset eivät oikein osu lankulle. Tarinat kaikuvat kuuroille korville silloin ,kun hirvikanta on aallonpohjassa. Näin oli kymmenen vuotta sitten ja sama tauti vaivaa nyt kymmenen vuotta myöhemmin. Tällä välillä on hirvikannan tavoitetasoa alennettu neljännes ja tavoitteeseen pääosin päästy.

    Kanta  alkoi kasvaa , kuten kymmenen vuotta sitten ennustin ,mutta tilanne saatiin hallintaan ja kanta alas kannanhoitosuunnitelman ja omariistan tultua työkaluksi toimintaa helpottamaan. Mehänpojan konstit olisivat johtaneet ojasta allikkoon. Muutama kymmenentuhatta hirveä olisi jäänyt kaatamatta …vuodessa.

    Vielä tuosta vasajahdista sen verran ,että pyyntimäärät ja suhteet on määritelty rakenteellisin perustein. Ei sen ihmeellisemmästä asiasta ole kyse. Vasajahti vain on yleenäkin haastavampaa ja jotkut alittavat riman käyttämällä halukkaasti suunnitelman edellyttämän vasoihin kohdistettavan pyyntiluvan ensimmäiseen vastaan tulevaan aikuiseen urokseen. Tämä lisää kannan naarasvoittoisuutta ja jättää yhden ylimääräisen turvan aterioimaan sinne taimikkoon. Kaksi vasaa syö lisäksi enemmän ,kun yksi aikuinen. Mehänpojan malilla hirvet senkun lisääntyy . Lisäksi kannnan keski-ikä laskee ja rakenne vääristyy. Aluksi tuottavuus laskee , mutta viidessä vuodessa ollaan samassa tilanteessa ,kun vuosituhannen vaihteessa. Sitäkö Mehänpoika haluaa? Minä tunnustan ,että minä en missään nimessä halua siitä seuraavan tapporallin toisintoa. Silloin ammuttiin kymmenen vuoden ajan keskimäärin lähes 60 tuhatta, enimmillään yli 70000 , hirveä vuodessa. Nyt kaatomäärät ovat karvan vaerran yli 30 000 samoin ,kun kymmenen vuotta sitten. Välillä käytiin lähes 60 000:n kaatomääristä. Eli turhaa marinaa näillä hirvitiheyksillä.

    Gla

    Suorittava: ”Mitä Gla:n mielestä olisi pitänyt tehdä toisin?”

    Metsästys on toteutettu oikein siltä osin, kuin arvaukset hirvikannasta osuu kohdalleen. Pieleen meni kaksi asiaa. Ensinnäkin tavoitekanta on väärä eli aivan liian korkea. Toisekseen siellä valitetaan hirvikatoa, vaikka kanta on edelleen 1,5-kertainen useimpiin muihin alueisiin verrattuna. Miten metsästys voi perustella esim. kolaririskin näkökulmasta tällaisen?

    ”Siihen on jatkossa totuttava ,että susireviireillä jätetään pari hirveä tuhannelle syömävaraa .  Jos ei jätetä , seuraa rauhoitus.”

    Miksi ihmeessä kantaa pitäisi nostaa, kun sudet huomioidaan kaatolupien määrässä? Jäävää kantaahan lupajärjestelmä tavoittelee ja se toteutuu määritellyillä kaatoluvilla. Sitä ei toteuteta nostamalla sekä hirvien, että kaatolupien määrää.

    Unohda jo se lehtiartikkeli Ruotsista. Nyt ollaan Suomessa ja pelataan suomalaisilla säännöillä. Tai jos ihannoit ruotsalaista menoa, sitten alat maksaa vuokraa metsästysmaista. Ruotsissa ajetaan myös moninkertainen määrä kolareita sorkkaeläinten kanssa. Hirviäkin on keskimäärin 9/1000 ha, joten ilmeisesti susireviireillä halutaan vähentää hirviä, jotta sudetkin vähenisi?

     

    A.Jalkanen

    Siirretty suurpetoketjuun.

    A.Jalkanen

    https://riista.fi/wp-content/uploads/2013/03/Mets%C3%A4styksenjohtajan-perustaidot-Hirven-biologia-Suomen-riistakeskus.pdf

    S. 15 suurpetojen vaikutus kaatolupiin. Vaikuttaa siltä että olin oikeassa suuruusluokassa, kun arvioin että susireviiri vähentäisi kaatojen määrää 1 kpl/1000 ha. Oppaan taulukossa sanotaan että ilman susia voisi metsästää 2/1000 ha ja susireviirillä 1/1000 ha eli 1 hirvi pitäisi jättää susille. Ehkä kerroin voisi olla erilainen sen mukaan onko reviirillä yksinäinen susi, pari vai perhelauma ja sen mukaan kuinka paljon alueella on pieniä hirvieläimiä.

    suorittava porras

    Talvehtiva kanta on siis oltava nykyistä suurempi susireviireillä. Ne syövät läpi vuoden. Muutama karhu lisäksi ,niin tarvitaan kaksi tai kolme hirveä lisää.

    Gla

    Suorittavan motiivikin varmistui. Sudet kilpailevat metsästäjien saaliista. Jos metsästysalue on 10 000 ha ja vaikutus 10×1=10 hirveä, tekee se keskimäärin (vasa+aikuinen/2) 50+100/2×10=750 kg lihaa hirviporukkaa kohti. Jos lihan kilohinnaksi lasketaan keskimäärin 20 €, rahallinen vaikutus on 15 000 €. Joka vuosi.

    A.Jalkanen

    Vaikuttaa siltä että jos alueella on sekä susia että karhuja mutta samaan aikaan hirvivahingot (taimikot, liikenne) halutaan pitää siedettävällä tasolla eli kanta alhaisena, hirvien metsästysmahdollisuudet kutistuvat hyvin vähäisiksi.

    Suurpedot saattavat pitää hirvikannan kurissa lähes ilman metsästäjiä, jos ne saavat lisääntyä rauhassa ja niiden reviirejä on kattavasti kaikkialla. Tämä tilanne meillä saattaakin olla pian käsillä, kun kannanhoidollinen metsästys on loppunut.

    Ei ole yleisesti pidetty mahdollisena sitä Anton Chigurhin väitettä, että suurpedot hoitavat hirviasian pois päiväjärjestyksestä, mutta kyllä se mahdollisuuksien rajoissa vaikuttaisi olevan. Kyse on tietysti määristä: sietäisikö ihminen tilanteen, jossa suurpetoja olisi selkeästi enemmän, veikkaan että ei.

    suorittava porras

    No eipä ne sudet siellä Kanadassakaan aiheuttaneet ihmeitä hirvikannalle . 10% söivät. Täällä parempi vasatuotto voi vielä vähentää tuottavaan kantaan kohdistuvaa painetta.

    Gla:lle totean ,että kilot eivät ole motiivi ,vaan se ,että tyhjiä jahtireissuja tulee liikaa. Olisiko Gla valmis uhraamaan  tyhjänpyytämiseen  esim. 10 päivää viidestätoista syksyn räntäsateissa?

    Huippuvuosina(joita en toivo takaisin) kaatui parhaillaan yksi hirvi tunnissa ja nykyinen pyyntilupamäärä oli käytetty päivässä. Kaatokiintiökin käytettiin jo joulukuun alkuun mennessä.

    Tilastoista osui silmiini alhaisen lupien käyttöasteen ohella se ,että maassamme kymmentä urosta kohti oli kaadettu vain kahdeksan naarasta ,vaikka ainakin meidän leveyksillämme suhdekuku verotussuunnitelmassa oli toisinpäin. Naarasvoittoinen verotus näyttää olevan taskse jäänyttä elämää. Meillä kuitenkin toteltiin ohjeita ja kaadettiin pari naarasmullia ja kuusi vasaa…

    Anton Chigurh

    Venäläiset ovat ilmoittaneet, että siellä on viisisataatuhatta (500000) hirveä ja 30000 sutta. Sama määrä kuin pohjoismaissa (hirviä). Pinta-ala on kuitenkin vähintään kolmikymmenkertainen.

    Koko planeetan hirvikanta on puolitoistamiljoonaa yksilöä (pohjoinen havumetsävyöhyke), vähintään satakertainen pinta-ala pohjolaan verrattuna. Venäjän ja Kanadan asumattomimmilla seuduilla hirvikantaa säätelevät sudet.

    Ruotsissa vermlannissa sudet saivat olla aluksi rauhassa. Ne pudottivat hirvikannan luontaiselle tasolle (enintään 5/10000ha). Sama taso kuin sekä idässä että lännessä. Sikäläiset metsästäjät ilmoittivat, että lopettavat hirvenmetsästysen kokonaan, jos susien kantaa ei rajoiteta (kun heille ei jää metsästettävää) Heidän tahtoonsa taivuttiin.

    Metsuri motokuski

    Niin se loppuu hirvijahti täälläkin jos susien annetaan lisääntyä vapaasti. Ei sinne kukaan koiriaan vie syötäväksi. Suomen vhp määrä olisi vain kasvussa varsinais-suomessa jos verotus olisi pelkkien susien varassa. Pelkät reviirit pitävät huolen että määräänsä enemmän susia ei alueella ole. Susien kannanhoito onnistuu silloin kun hirvieläinkanta on tarpeeksi alhainen jo lähtötilanteessa.  Näin on käynyt itäsuomessa kun hirvi kanta ammuttiin alahaiselle tasolle ja nyt sudet pitävät huolen että kanta ei pääse nousemaan.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 435)