Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 435)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • Reima Muristo

    Hallinnossa on liikaa kepuja ja persuja. Käy kuten maaseutukunnissa, ei mistään tule mitään, odotetaan että valtio tulee ja rahoittaa.

    suorittava porras suorittava porras

    Visalle on todettava ,että nyt hallinto on niiden käsissä ,jotka homman joutuvat toteuttamaan ja ymmärtävät realiteetit. Olisi hullua antaa enemmän päätösvaltaa niille joilla ei ole hajuakaan toiminnan dynamiikasta. Kävisi kuten sotessa. Kaikki lakkaisi toimimasta.

    Suurin ongelma tällä hekellä on ,että havaintoja tekeviä silmäpareja on jo liian vähän ja nekin käyvät metsässä harvemmin ,kun metsästettävä kanta on monin paikoin pakkasessa jo parin reissun jälkeen. Meillä tosin kulahti aikaa 16 metsäpäivää ,kun metsä oli välillä tyhjä ja toisaalta oli noudatettava tarkasti pyyntilupaehtoja. Kokonaista 11 päivää kului ilman saalista . Visa voi mielessään miettiä ,onko moni nuori perheenisä valmis uhraamaan perheen laatuaikaa kovin monta viikonloppua tyhjänpyytämiseen. Hirvi ei asu kaupan hyllyllä.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Hirvet kokonaan pois puuntuotantoalueelta.

    Tässä meillä on 1991 istutettu männikkö (löytyy lukijoiden kuvista) joka säästyi käytännössä hirvituhoilta (ammuimme monena vuotena alueen kaikki hirvet). Olemme harventaneet sitä kolme (3) kertaa. Saanto 265 kiintoa/ha. Paikalla nyt kohtuullisen jämerä tukkimännikkö. Verrokkina toisella tilalla samana vuonna perustettu (sekä kylväen että istuttaen) männikkö, josta hirvet niittivät latvat useana talvena. Kävimme sitten monta talvea useana päivänä viikossa ajamassa hirvet pois (saattoi niistä muutama kuollakin). Nousihan siihen viimein taimikko niistä tyngiatä. Männä talvena se ensiharvennettiin (energiapuuta). Saanto jäi alle sadan kiinnon/ha. Tässä tapauksessa holtittomien sorkkaeläinlaiduntajien vaikutus on luokkaa 5 kiintoa/ha/vuosi.

    Gla Gla

    Suorittava: ”Luken taulukossa , jossa seurataan hirvikannan kehitystä metsästyskauden aikana on käyrien perusteella kahdella edellisellä kaudella päädytty alueellisen riistaneuvoston asettaman tiheyden tavoitehaarukan alarajan alapuolelle. Tästä on ilmeisesti vedetty johtopäätökset ja alennettu metsästyspainetta.”

    Tämä siis UU2-koskien. Noin siellä on toimittu. Ongelmana on väärin asetettu tavoitekanta ja sikäläisten vimma ylläpitää valtavaa karjalaumaa hirvikannan hoitosuunnitelmasta huolimatta. Kun hirvikanta on enää 1,5-kertainen verrattuna muiden alueiden tavoitetasoon, aletaan itkeä hirvikatoa ja ties mitä. Lehteen saakka päätyy ”tieto” paikallisten huolesta, vaikka kyse on muutaman vaikutusvaltaisen henkilön halusta kasvattaa hirvikantaa hoitosuunnitelman mukaan vahingolliselle tasolle. Tämä luonnollisesti johtaa tilanteeseen, jossa hirvistä ei tule havaintoja ja kiristystilanteeseen, ettei metsästetä.

    Jos tavoitekannaksi halutaan yli 4, pitäisi se perustella julkisesti ja saada siihen lupa esim. MMM:stä sekä hyväksyjän nimi näkyviin. Eihän hoitosuunnitelmalla ole mitään virkaa, jos se ei ohjaa tavoitteiden asettamista metsästyslain mukaiselle tasolle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onko tavoitehaarukan asettelussa jätetty susivara Uudellamaalla? Pitäisikö se jättää vasta kaatolupia myönnettäessä?

    suorittava porras suorittava porras

    Hoitosuunnitelmalla on paljonkin virkaa. Kerrataan vielä ,että hirvikanta voisi olla ilman metsästystä alimmillaan seitsemän yksilöä tuhannella Etelä-Suomen leveysasteilla. Metsänhoidon ja maatalouden tuottava lisäresurssi ravintoon voisi antaa mahdollisuuden kannan kasvulle joksikin aikaa jopa yli 40 yksilöön tuhannella. Pohjois-Ruotsissa oli tutkittu ,että ravinto riittää pitämään yllä resurssin merkitsevästi vähenemättä yli 25 hirven tiheyksiä tuhannella.

    Etelä-Ruotsissa tehtiin koe ,jossa tutkittiin hirvien lisääntymistä aidatulla alueella. Siellä kahdeksan hirven lauma kasvoi 60-päiseksi viidessä vuodessa ,kun saivat lisääntyä rauhassa! Tuosta käy varmasti ilmi ,kuinka kovan haasteen edessä metsästäjät toimivat. Pienikin ihan inhimillinen arviointivirhe voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin.

    Pelkästään puhtaissa luonnonolosuhteissa petojen vaikutuksen alaisena hirvikannan luontainen vaihteluväli on 7-45 yksilöä tuhannella sadan vuoden mittausjaksolla 55 000:n hehtaarin koealalla. Kanta on aina kasvanut voimakkaasti metsäpalojen jälkeen lisääntyneen ravinnon myötä. Suomessa tämä ”metsäpalojen jälkeinen olotila” on hakkuiden seurauksena jatkuva. Ravinnon ehtyminen ei kannan kasvua rajoita. Risukkoa piisaa purtavaksi niin taimikoista 70 vuoden välein kuin harvennuksilta hakkuutähteiden ja alueelle myöhemmin nousevan uuden vesakon muodossa. Lisääntynyt aktiivisuus tehdä ennakkoraivauksia lisää sopivasti saatavilla olevaa ravintoa kantovesojen muodossa.

    Jos otetaan kaikki edellä mainittu huomioon , on jo kova saavutus pitää hirvikanta alle 10 yksilön tasolla tuhannella hehtaarilla. Sehän olisi vain minimitaso luontaisessa ympäristössä ,jos kantaa ei rajoitettaisi metsästämällä. Muutaman hirven poikkeamaa tiheyksissä ei tavallinen metsästäjä edes huomaa. Se kävi ilmi vuosituhannen vaihteessa ,kun riistaviranomaiset asiaa tiedustelivat. Hirvien määrä oli kimmonnut viidessä vuodessa lähes olemattamadta tasolle ,josta puhutaan vieläkin. Kesti kuitenkin hetken ,että metsästäjät sen uskoivat.

     

    Gla Gla

    Susivara huomioidaan kaatolupien määrässä.

    Kun Kanadassa sudet söi 10% hirvistä ja täällä tyypillinen tavoitekanta on n. 3/1000, susivara häviää kohinaan. Tälläkin palstalla on joskus ollut esillä tutkimustulos suurpetojen vaikutuksesta poistumaan. En muista tarkkaa lukua tai mistä sen löytäisi, mutta varmaan samaa suuruusluokkaa eli pieni metsästykseen verrattuna. Sudet syö paljon muutakin kuin vain yhtä tarkastelussa olevaa sorkkaeläinlajia. Oli se sitten hirvi tai peura.

     

    Nostokoukku

    Olen yksinkertainen ihminen ja ajattelen varmaankin asioita liian suoraviivaisesti. Mutta mitä käytännön eroa on sillä, että asetetaanko petovara tavoitehaarukkaa määritettäessä vai kaatolupia myönnettäessä? Eikö kummankin tavoite ole saada alueelle sopiva määrä hirviä.

    Gla Gla

    ”Hoitosuunnitelmalla on paljonkin virkaa.”

    Toki siellä, missä se ohjaa tavoitekantaa lähemmäs sidosryhmien toivetta. Mutta kun tuloksena on ylisuuren kannan tavoittelu, vedetään paljon hyvää vessanpöntöstä alas vain siksi, että paikalliset hirviporukat haluaa parantaa saalisvarmuutta ja saaliin määrää.

    ”Jos otetaan kaikki edellä mainittu huomioon , on jo kova saavutus pitää hirvikanta alle 10 yksilön tasolla tuhannella hehtaarilla.”

    Enemmän työtä isommassa kannassa on.

    ”Sehän olisi vain minimitaso luontaisessa ympäristössä ,jos kantaa ei rajoitettaisi metsästämällä.”

    Turha tuohon on mennä. Meillä ei ole luontaista metsää nimeksikään.

     

    Gla Gla

    Nostokoukun kysymykseen. Eroa on hirvikannan koossa. Meillä susien keskellä ylläpidetään yleisesti n. 3/1000 kantaa, suorittava hekumoi Ruotsissa heitetyllä idealla 5/1000 kannasta.

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 435)